“Şimdiye Kadarki En Büyük Metan Salınımı Olabilir”

“Şimdiye Kadarki En Büyük Metan Salınımı Olabilir”

ABONE OL
23:05 - 01/10/2022 23:05
“Şimdiye Kadarki En Büyük Metan Salınımı Olabilir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler Çevre Programı yaptığı açıklamada, Baltık Denizi’nin altındaki Kuzey Akım doğalgaz boru hattı sisteminde meydana gelen kesintilerin, muhtemelen şimdiye kadar kaydedilen en büyük metan salınımına yol açtığını bunun da iklime zarar verdiğini belirtti.

Uluslararası Metan Emisyonları Gözlemevi’yle çalışan (IMEO) araştırmacılar tarafından bu hafta yapılan uydu görüntüleri analizinde, karbondioksitten çok daha güçlü ancak daha kısa ömürlü bir sera gazı olan yüksek konsantrasyonlu büyük bir metan bulutu tespit edildiğine dikkat çekildi.

IMEO Başkanı Manfredi Caltagirone Reuters’e verdiği demeçte, “Bu gerçekten kötü, büyük olasılıkla şimdiye kadar tespit edilen en büyük emisyon olayı. Emisyonları kesinlikle azaltmamız gereken bir zamanda bu faydalı olmuyor” dedi.

Metan emisyonlarını izlemek için uyduları kullanan GHGSat’taki araştırmacılar, dört kırılma noktasından birindeki sızıntı oranının saatte 22.920 kilogram olduğunu tahmin ediyor. GHGSat yaptığı açıklamada, bunun her saat yaklaşık 630 bin pound kömür yakmaya eşdeğer olduğunu söyledi.

Bu oranın çok yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.

Gazprom liderliğindeki boru hattı sisteminden sızan toplam metan miktarı, Aralık ayında Meksika Körfezi’nin Meksika sularındaki açık deniz petrol ve gaz sahalarında meydana gelen ve yaklaşık 100 metrik ton metan sızıntısına neden olan büyük bir sızıntıdan daha yüksek olabilir.

ABD Çevre Koruma Dairesi’nin Sera Gazı Eşdeğerleri Hesaplayıcısı’na göre bu, 1,1 milyar pound kömür yakmaya eşdeğer.

Gelişmiş uydu teknolojisi, bilim insanlarının son yıllarda sera gazı emisyonlarını bulma ve analiz etme becerisini hızla geliştirdi. Bazı hükümetler bunun, şirketlerin metan emisyonlarını tespit etmesine ve önlemesine yardımcı olmasını umuyor.

Rusya’dan Avrupa’ya uzanan Kuzey Akımı gaz boru hatlarında aniden ortaya çıkan büyük sızıntılar, hasara kimin veya neyin neden olduğuna dair pek çok teori üretilmesine neden oldu ancak çok az net yanıt bulundu. Hem Rusya hem de Avrupa Birliği, boru hatlarındaki kesintilere sabotajcıların neden olduğunu öne sürdü.

Avrupa ve ABD’nin, Ukrayna’yı işgaline misilleme olarak Moskova’ya yönelik yaptırımları arttırarak, Kremlin’in Avrupa’yı kışa kadar önemli enerji kaynaklarından yoksun bırakmaya çalışacağı endişelerini arttırıyor.

Caltagirone, nedeni ne olursa olsun, boru hattındaki hasarın enerji güvenliğinin ötesinde bir sorun teşkil ettiğini söyledi ve “Bu, emisyon üretmenin en savurgan yolu” diye ekledi.

VOA tarafından geçilen “Şimdiye Kadarki En Büyük Metan Salınımı Olabilir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Şimdiye Kadarki En Büyük Metan Salınımı Olabilir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Şimdiye Kadarki En Büyük Metan Salınımı Olabilir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.