Silahlı suç örgütüne ve lideri Hakan Ayık’a İstanbul’da geniş çaplı operasyon

Silahlı suç örgütüne ve lideri Hakan Ayık’a İstanbul’da geniş çaplı operasyon

ABONE OL
20:34 - 02/11/2023 20:34
Silahlı suç örgütüne ve lideri Hakan Ayık’a İstanbul’da geniş çaplı operasyon
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Avustralya’da en çok arananlar listesinde bulunan Hakan Ayık’ın ve başında bulunduğu uluslararası organize suç örgütüne bağlı 36 kişinin bugün İstanbul’da düzenlenen operasyonda yakalandığını açıkladı. Comanchero adlı suç örgütü, Amerikalı ve Yeni Zelandalı yetkililer tarafından da takip ediliyordu.

Bakan Yerlikaya, X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “İstanbul’da düzenlenen Kafes Operasyonu ile Avustralya merkezli olarak küresel çapta faaliyet gösteren ve liderliğini Hakan Ayık’ın (Reis) yaptığı uluslararası silahlı organize suç örgütü Comanchero çökertildi” dedi.

Yerlikaya, İstanbul’daki operasyonun silahlı motosikletli çete Comanchero’yu hedef aldığını, örgütün uyuşturucu kaçakçılığı, adam öldürme, silahlı yağma, kundaklama, adam kaçırma ve küresel çapta kara para aklama suçlarını işlediğini kaydetti.

Avustralya’da “Facebook Gangsteri” olarak bilinen Hakan Ayık, Avustralya’nın New South Wales eyaletinde “yüksek miktarda uyuşturucu tedariki” suçundan on yıldan uzun süredir en çok arananlar listesinde bulunuyordu.

ABD Federal Soruşturma Dairesi (FBI), Hakan Ayık’ın FBI’ın telefon uygulamasını kullanarak son yıllarda farkında olmadan yüzlerce suç zanlısının takip edilmesi ve tutuklanması sürecinde yetkililere katkı sağladığını kaydetti.

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Reis lakabıyla tanınan Hakan Ayık’ın ve Duax Hohepa Ngakuru’nun geçen yıldan bu yana suç örgütünün yönetimini devraldığını, Ayık’ın Amerika ve Avustralya’da, tutuklanan Ngakuru’nun da Yeni Zelanda’da arandığını kaydetti.

Yerlikaya, X paylaşımında, Ayık, Ngakuru ve Comanchero örgütü hakkında, “Çete liderleri Türk vatandaşı örgüt yönetici ve üyeleri ile birlikte yabancı uyruklu örgüt üyelerinin de ülkemize gelerek suç faaliyetlerini devam ettirdikleri ve Güney Amerika’dan temin ettikleri uyuşturucu maddeleri Güney Kore ve Güney Afrika üzerinden Avusturalya, Hollanda ve Hong Kong’a ulaştırmaya çalıştıkları ve küresel çapta işledikleri suçlardan elde ettikleri geliri ülkemizde aklamaya çalıştıkları tespit edilmiştir” dedi.

Türkiye’de kara para aklamakla suçlanan örgüte yönelik operasyonun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın eşgüdümünde yürütüldüğünü kaydeden Yerlikaya, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüzce sınıraşan silahlı organize suç örgütü COMANCHERO’ya “Suç İşlemek İçin Örgüt Kurma, kurulan örgüte üye olmak, Uluslararası Uyuşturucu Madde Ticareti, Suçtan Elde Edilen Malvarlığını Aklamak” suçlarından operasyon düzenlenmiştir. MASAK raporları doğrultusunda 55 şüpheli şahsa ait yaklaşık 4,5 milyar TL değerindeki malvarlıklarına (Banka hesapları, taşınmazlar, araçlar ve 22 Şirkete ait Ortaklık Payları) İstanbul 3.Sulh Ceza Hakimliği kararınca el konulmuştur” paylaşımını yaptı.

Reuters haber ajansı, 2021 yılında Ayık’ın sahibi olduğu çalışanları tarafından doğrulanan İstanbul’daki bir otelde Ayık’ın sözcüsüne ulaşmaya çalıştı ancak başarılı olamadı.

İçişleri Bakanlığı, Comanchero suç örgütü mensuplarının özel silahlı ekipler ve ve narkotik şube ekiplerinin operasyonlarıyla yakalanmalarını gösteren bir video yayınladı.

Videoda dizlerinin üzerinde, kelepçeli ve üstsüz olan ve Hakan Ayık olduğu kaydedilen kişinin omzundaki dövmenin, daha önce sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarındakilerle eşleştiği görüldü.

Avustralya polisi, 2010 yılında Ayık’ın ortaklarını bir uyuşturucu nakliyesiyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle tutuklamıştı. Hong Kong’a yaptığı seyahatten dönmemesi üzerineyse İnterpol, Ayık hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı.

FBI tarafından hazırlanan ve 2021 yılında açıklanan iddianamede Ayık’ın, suç ağları arasında An0m aldı uygulamayı kuran ve popüler hale getiren üç yönetici ve dört sosyal medya fenomeninden biri olduğu kaydedilmişti.

An0m uygulamasını kullananlar, uygulamanın kriptolu olduğunu düşünüyordu. Ancak An0m, suç çetelerinin görüşmelerini izleyen FBI’ın kontrolü altındaydı.

Avustralya Federal Polisi, Reuters’a yaptığı açıklamada, Türk polis teşkilatının “uluslararası ciddi organize suç örgütü mensuplarını hedef alan en büyük operasyonlardan birini gerçekleştirdiğini, örgüt mensuplarının bazılarının Avustralya ve dünya genelinde uyuşturucu kaçakçılığı yapmakla suçlandığını” kaydetti.

Avustralyalı bir polis sözcüsü, Türkiye’nin bu tür suçlarla mücadele eden bölgesel bir lider olduğunu ve Avustralya’nın Türkiye’yle işbirliği yaptığını belirtti.

Avustralya’nın Sydney kentinde Türk göçmen bir ailenin oğlu olan Hakan Ayık, yerel basına göre 2005 yılından sonra Avustralya polisi tarafından izlenmeye başladı.

Facebook’ta zenginliğini ve lüks hayat tarzını sergilemesi, Ayık’ın “Facebook Gangsteri” lakabını almasına, hem yetkililerin hem de kamuoyunun dikkatini çekmesine neden oldu.

2021 yılında İstanbul’un Levent semtindeki Kings Cross Oteli’nin iki çalışanı, Hakan Ayık’ın otelin sahibi olduğunu ve otele sıklıkla geldiğini söylemişti.

VOA tarafından geçilen Avustralya merkezli silahlı suç örgütüne ve lideri Hakan Ayık’a İstanbul’da geniş çaplı operasyon haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Avustralya merkezli silahlı suç örgütüne ve lideri Hakan Ayık’a İstanbul’da geniş çaplı operasyon haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Avustralya merkezli silahlı suç örgütüne ve lideri Hakan Ayık’a İstanbul’da geniş çaplı operasyon haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.