Sığınmacı krizi New York halkını vurdu

Sığınmacı krizi New York halkını vurdu

ABONE OL
13:20 - 19/11/2023 13:20
Sığınmacı krizi New York halkını vurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

New York, Meksika sınırından yasadışı yollarla ABD’ye iltica etmek için gelen sığınmacıların en yoğun olduğu kent. Yüz binden fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan kentte, New York Belediyesi, şimdiye kadar 70 bini aşkın sığınmacının, barınma, gıda, sağlık ve diğer temel ihtiyaçlarını karşıladı.

New York’a maliyeti milyar dolarla ifade edilen sığınmacılara karşın yeterli federal yardım alamayan belediye yönetimi, bütçe kesintisine gitme kararı aldı.

New York Belediye Başkanı Eric Adams, önümüzdeki mali yılda kent bütçesinde yüzde beş oranında kısıntıya gidileceğini açıkladı. New York Belediyesi’nin 2024 mali planında yapılacak kesinti, kent sakinlerini başta güvenlik olmak üzere olumsuz olarak etkileyecek.

New York Belediyesi, sığınmacı krizinin sadece iki mali yılda kente yaklaşık 11 milyar dolara mal olacağı, 2025 yılında bütçe açığının 7 milyar doları aşmasının beklendiğini açıkladı. Adams, 2024 mali yıl bütçesi 110,5 milyar dolar olduğunu ancak bütçeden yüzde beş oranında zorunlu olarak kısıtlamaya gitmek zorunda kaldıklarını açıkladı. New York Belediyesi, 2023 yılında sığınmacı krizine 1,45 milyar dolar harcandığını kaydetti.

‘’Gerekli federal yardım gelmedi’’

New York Belediye Başkanı Adams, aylardır New Yorkluları kentin karşı karşıya olduğu zorlu mali durum konusunda uyardıklarını belirterek “Bütçeyi yasanın gerektirdiği şekilde dengelemek amacıyla hizmetlerde minimum kesintiyle tasarruf sağlamak amacıyla bütçede kesintiye gitmek zorunda kaldık. Hiçbir şehir ulusal bir insani krizle büyük ölçüde tek başına başa çıkamaz. Washington DC’den ihtiyacımız olan mali desteği alamadık’’ dedi.

New York Belediye Başkanı Eric Adams

Kent sakinleri, New York’ta giderek artan suç oranları, silah şiddeti gibi temel sorunların çözümü için daha fazla polisin hizmet vermesini talep ederken Adams’ın, 2024 yılı bütçesinde yüzde beş oranında kesintiye gitmesi en çok kentin güvenlik sorununu etkileyecek.

New York Emniyet Teşkilatı (NYPD), Polis Akademisi’ne yeni polis yetiştirmek için kısıtlı sayıda aday alacak. Akademide öğrenim veren dört sınıf kapatılacak. New York’ta görev yapacak polis sayısı binlerce polisin emekliye sevk edilmesiyle 29 bin kişiye düşürülecek. New York’taki görevli polis sayısı 1993 yılındaki sayıya eşitlenecek. Polis sendikası, kesinti kararını ve polis sayısının 29 bin kişiye düşmesinin zaten güvenliği sağlamakta yetersiz kalan polisin çalışmalarını olumsuz olarak etkileyerek New York halkının güvenliğini daha da riske atacağını açıkladı.

‘’ Kent 80 ve 90 yıllarında yaşanan güvensizlik ortamına geri dönebilir’’

New York Polis Yardımseverler Derneği başkanı Patrick Hendry, “Bu karar, güvenli sokaklara önem veren her New Yorklu için gerçekten bir felaket. Polisler zaten kırılma noktasına geldi. Bütçe kesintisi bizi 80’li ve 90’lı yıllardaki suç sarmalına geri götürebilir’’ dedi.

New York İtfaiye Teşkilatı (FDNY) kesintiden etkilenen kamu kuruluşlarından biri olacak. FDNY sendikasının başkanı Andrew Ansbro, Adams yönetiminin “FDNY ve NYPD gibi hayat kurtaran kuruluşlara karşı farklı bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini, bu durumun kent güvenliğini gerçekten etkileyebileceğini belirterek bütçe kesintilerini sert bir şekilde eleştirdi.

New York’ya polis sayısı azalacak.

Temizlik hizmetleri aksayacak

Gelecek mali yılda bütçe kesintileri toplam 32 milyon doları bulacak olan Temizlik Departmanı, park temizleme biriminin tamamen kapatıldığını ve parklar, yeşil yollar ve köprülerin yakınındaki çöp toplama hizmetlerinde azalma görüleceğini ifade ediyor.

Metropolitan Sanat Müzesi ve Doğa Tarihi Müzesi’nin de bulunduğu toplam 34 popüler kültür müze ve kültür kurumu, şehrin Kültür Kurumları Grubu’nun bütçesinin de 5,83 milyon dolar düşürülmesiyle kesilecek. Kentteki, kültür sanat etkinliklerinin sergilendiği kurumlar ve müzelerin ziyaret saatlerinde ve personel sayısında kısıntıya gidilecek. Kütüphanelerin çalışma ve personel sayısında da kısıtlamalar olacak.

VOA tarafından geçilen Sığınmacı krizi New York halkını vurdu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Sığınmacı krizi New York halkını vurdu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Sığınmacı krizi New York halkını vurdu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.