Şeyh Said’in torununa “sosyal medyada bayrak paylaşma” cezası

Şeyh Said’in torununa “sosyal medyada bayrak paylaşma” cezası

ABONE OL
13:30 - 29/12/2023 13:30
Şeyh Said’in torununa “sosyal medyada bayrak paylaşma” cezası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Sulh Ceza Hakimliği, 2016’da yaptığı bir paylaşım nedeniyle hakkında soruşturma açılan Şeyh Said’in dördüncü kuşaktan torunu Ruşen Fırat’a, “sosyal medya hesaplarında Türk Bayrağı paylaşma” cezası verdi. Fırat’ın avukatı karara itiraz ederken Diyarbakır Barosu, hâkimi Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikâyet etti.

Erzurum’un Hınıs ilçesinde yaşayan Ruşen Fırat 2016’da gittiği Irak Kürt Bölgesi’nde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının önünde çektiği bir fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaştı.

Daha sonra Türkiye’ye dönen Fırat, HDP ilçe kongresine katılarak, burada çektiği bir fotoğrafı daha paylaştı. Bu paylaşımlar, olaydan yedi yıl sonra başlatılan bir soruşturmaya konu oldu. Hakkında “terör örgütü propagandası” iddiasıyla soruşturma açılan Fırat gözaltına alınarak, Hınıs Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarıldı.

Hâkim, burada ifade veren Fırat hakkında adli kontrol kararı verdi. Hâkim bu karara, adli kontrol süresi boyunca sosyal medya hesabından “Türk bayrağı paylaşma” şartı da ekledi. Paylaşım yapmaması halinde Fırat’ın tekrar gözaltına alınarak, adli kontrol kararının gözden geçirileceği bildirildi.

“Ceza haberinin duyulmasının ardından tehditler almaya başladım”

Ruşen Fırat, kararın ardından, aile içinde kullanılan ismi Noşin Fırat adıyla açtığı hesabından paylaşım yapmaya başladı. Bugün karakola giderek ilk imzasını atan Fırat, VOA Türkçe’ye telefonla yaptığı açıklamada, şaşkın olduğunu söyledi. Kararı “dayatma” olarak değerlendiren Fırat, hakimle arasındaki diyaloğu şöyle aktardı:

“Bana daha önce Türk Bayrağı paylaşıp paylaşmadığımı sordu. Paylaşmadığımı söyleyince nedenini sordu. ‘Zaten burada yaşıyorum, bayrakla da bir problemim yok’ dedim. Bunu dediğim zaman bana ‘Peki o zaman bir bayrak süreci başlatıyoruz’ dedi.”

Karara üzüldüğünü ancak ceza haberinin duyulmasından sonra tehditler almaya başladığını söyleyen Fırat, can güvenliğinden endişe duyduğunu dile getirdi.

Fırat, “Doğal olarak moralim bozuldu çünkü yargı tarihinde ilk defa böyle bir şey görüyoruz. İnsan özgür bir şekilde bir şeyler yapabilir ama bu dayatmadır. Bu Türk de olur, Kürt de olur, kim olduğu fark etmez. Sosyal medyadan hakaretler furyası başladı. Evimin adresine kadar verilmiş. Can güvenliğin bile yok yani. İnsan korkuyor” dedi.

Fırat’a göre karar, son dönemde Şeyh Said ile ilgili tartışmalardan bağımsız değil.

Avukatı karara itiraz etti

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Fırat’ın avukatı Ensar Fırat, adli kontrol kararına itiraz ettiklerini söyledi.

Hâkimin keyfi karar verdiğini savunan Avukat Fırat, müvekkilinin paylaşım yapmaması halinde, yeniden gözaltına alınabileceğinin belirtti.

Daha önce mahkemelerin buna benzer bir karar vermediğini hatırlatan Fırat, hâkimin yetkisini cezalandırma aracı olarak kullandığını savundu.

Avukat Fırat, “Adli kontrol kararları Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda bellidir. Haftanın belli günleri imza atma, kefalet veya konutu terk etmeme gibi hükümler kurabilir. Ama bunun bayrak paylaşma olarak uygulanmasının hiçbir emsali yoktur, bu ilktir. Hukuki de değil, hâkimin keyfi bir kararıdır” diye konuştu.

Müvekkilinin kimlik bilgileri ve adresinin ifşa edildiğine de dikkat çeken avukat, Ruşen Fırat’ın müvekkilinin can güvenliğinin olmaması nedeniyle koruma talep ettiklerini de ekledi. Fırat sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu tür bir adli kontrol tedbir kararı tamamen keyfi bir karar ve bir emsali yok. Türk Bayrağı paylaşmayı bir tedbir kararı veya cezalandırma gerekçesi olarak kullanmak bayrağı yüceltmez, aksine bunu kendi vatandaşlarına bir ceza olarak görmek bayrağa yapılan hakarettir.

“Karar insan haklarına aykırı”

Kararı VOA Türkçe’ye değerlendiren Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Şube Başkanı Murat Aba, kararın insan haklarına aykırı olduğu görüşünde. Hâkimin kendi cezalandırma duygusuyla karar verdiğini ifade eden Aba, şunları söyledi:

“Bunun Ruşen Fırat’ın üzerinde elbette ki psikolojik etkileri de olacaktır. Tam da insan haklarının Türkiye’de yaşadığı krizin yansımasıdır. Bir hâkim, hiçbir etik ilkeye dayanmadan ceza olarak bunu veriyor. Bu cezalar ile hedeflenen amacın ne olduğu ortada değil. Tamamıyla kör bir bakış açısıyla cezalandırma isteği var.”

Barodan HSK’ya şikâyet

Diyarbakır Barosu karar veren hâkimi, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na şikâyet etti. Barodan yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında yürütülen bir soruşturma kapsamında sorgu hakimliğine sevk edilen kişi hakkında, ‘şüpheli hakkında adli kontrol süresi içerisinde her gün Türk bayrağını sosyal medya hesaplarından paylaşma, paylaşmaması halinde, adli kontrol süresi içerisinde ihlal ettiğinden dolayı tutuklama işleminin tekrardan gözden geçirilmesine’ şeklinde görev gereklerine ve yasa hükümlerine aykırı karar veren Hınıs Sulh Ceza Hakimi hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu’na Baromuz tarafından şikâyet başvurusu yapılmıştır.”

VOA tarafından geçilen Şeyh Said’in torununa “sosyal medyada bayrak paylaşma” cezası haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Şeyh Said’in torununa “sosyal medyada bayrak paylaşma” cezası haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Şeyh Said’in torununa “sosyal medyada bayrak paylaşma” cezası haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.