“Severodonetsk Ukrayna’nın Kaderini Belirleyebilir”

“Severodonetsk Ukrayna’nın Kaderini Belirleyebilir”

ABONE OL
12:52 - 09/06/2022 12:52
“Severodonetsk Ukrayna’nın Kaderini Belirleyebilir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ülkenin doğusundaki Severodonetsk kentinde acımasız bir savaşın sürdüğünü belirterek, “Bu şehirde verilen mücadelenin Donbas bölgesinin kaderini belirleyeceğini” söyledi.

Zelenski dün akşam yayınladığı video mesajda, “Bu çok acımasız bir savaş, çok zorlu. Severodonetsk, Donbas’taki çatışmanın merkez üssü olmaya devam ediyor. Donbas’ımızın kaderi büyük ölçüde burada belirleniyor” ifadelerini kullandı.

Ukraynalı askerlerin dün Severodonetsk kentinin dış mahallelerine geri çekildikleri basına yansırken, Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı bugün yaptığı açıklamada “Düşman, birliklerimize havan topları, toplar ve çoklu roketatarlarla ateş açtı. Severodonetsk, Lysychansk, Privillya, Ustynivka, Horske ve Katerynivka yerleşim yerlerindeki sivil altyapıya ateş açtı” açıklamasında bulundu.

Rusya sivilleri hedef aldığını reddederken, Donbas bölgesinin yaklaşık üçte biri 24 Şubat’ta savaş başlamadan önce ayrılıkçıların elindeydi.

Luhansk bölge valisi Serhiy Gaidai Severodonetsk kent merkezinin topçu ateşi nedeniyle yerle bir olduğunu açıkladı.
Gaidai, kentte bir kimya fabrikasının bombalandığını ve son 24 saat içinde bölgede dört sivilin öldüğünü söyledi. Gaidai, Rusya’nın şu anda Luhansk’ın yüzde 98’inden fazlasını kontrol ettiğini sözlerine ekledi.

Ukrayna’nın Washington Büyükelçisi Oksana Markarova.
CNN’e verdiği demeçte, Ukrayna birliklerinin, büyük ölçüde Rusça konuşulan bir bölge olan Donbas’ı oluşturan Luhansk ve Donetsk’te sayıca çok üstün olduğunu söyledi.

Markarova, “Ancak Kiev savaşında da gördüğümüz gibi, geçici olarak bir şeyler kaybedebiliriz. Elbette bunu en aza indirmeye çalışıyoruz çünkü Ruslar bölgeleri kontrol ettiğinde neler olabileceğini biliyoruz ama geri alacağız” diye konuştu.

“Gece gündüz bombalanıyoruz “

Ukrayna’nın elindeki başlıca Donbas şehirlerinden biri olan Sloviansk’ta dün küçük çocuklu kadınlar yardım toplamak için sıraya girerken, diğer sakinler şehir boyunca kovalarla su taşıdı.

Kent sakinlerinin çoğu şehirden kaçtı ancak yetkililer, kuzeyde yeniden toparlanan Rus güçlerinin beklenen saldırısı karşısında kentte yaklaşık 24 bin kişinin kaldığını söylüyor.

85 yaşındaki Albina Petrovna, yaşadığı binanın saldırıya uğradığı, camlarının kırıldığı ve balkonunun yerle bir olduğu anı anlattı. Petrovna, “Üzerime kırık camlar düştü ama Tanrı beni kurtardı, her yerimde çizikler var” dedi.

Donetsk’in Soledar kasabasına ise dün düşen top mermileri nedeniyle kasaba sakinleri bodrum katlarına sığındı. İsmini vermek istemeyen bir kasaba sakini, “Gece gündüz bombalanıyoruz. Bombardıman devam ediyor. Neredeyse her zaman bodrumdayız” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre, Rusya’nın 24 Şubat’taki işgalinden bu yana 7 milyondan fazla insan Ukrayna’dan ayrıldı.

“Milyonlarca insan açlıktan ölebilir”

Bu arada Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski bugün yaptığı açıklamada ise, Rusya’nın Ukrayna’nın Karadeniz limanlarına yönelik ablukası nedeniyle milyonlarca insanın açlıktan ölebileceğini söyledi.
Dünyanın “korkunç bir gıda krizinin” eşiğinde olduğunu dile getiren Zelenski, Ukrayna’nın “küresel pazarda dengeleyici bir rol” oynayan büyük miktarda buğday, mısır, petrol ve diğer ürünleri ihraç edemediğini kaydetti.
Zelenski, “Bu, ne yazık ki dünya çapında onlarca ülkede ürün sıkıntısı yaşanabileceği anlamına geliyor. Rusya’nın Karadeniz ablukası devam ederse milyonlarca insan açlıktan ölebilir” dedi.

VOA tarafından geçilen “Severodonetsk Ukrayna’nın Kaderini Belirleyebilir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Severodonetsk Ukrayna’nın Kaderini Belirleyebilir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Severodonetsk Ukrayna’nın Kaderini Belirleyebilir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.