Seçim yılında Venezuela’da üç radyo daha kapatıldı

Seçim yılında Venezuela’da üç radyo daha kapatıldı

ABONE OL
21:41 - 19/01/2024 21:41
Seçim yılında Venezuela’da üç radyo daha kapatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün hazırladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 159. sırada gösterilen Venezuela’da bu yıl yerel yayın yapan üç radyo daha kapatıldı. Radyoların kapanmasının nedeni Conatel adlı radyo ve televizyon üst kurulunun, radyoların lisanslarını yenilememesi olarak bildirildi.

Kapatılan radyoların yayın yaptığı Biscucuy şehrinin muhalif belediye başkanı Jobito Villegas durumu, “Conatel’den radyolara, kendilerine tanınan imtiyaz süresinin dolduğu ve bu yüzden de radyoların kapatılmasını bildiren bir tebliğ gönderiliyor. Halk susturulmak ve iletişimsiz bırakılmak isteniyor” diye yorumladı.

Son 21 yılda çeşitli sebeplerden dolayı 400’ün üzerinde gazete, radyo, televizyon kanalı ve dijital platformun kapandığı Güney Amerika ülkesinde sansür, programlara yasak getirilmesi, medya kurumlarına ve çalışanlarına yönelik tehdit, taciz, gözaltı ve tutuklamalar gibi çok sayıda hak ihlali yaşanıyor.

Carlos Correa’ya göre Venezuela’da birçok radyo ekonomi ve siyaset haberi yapmayı bırakmak zorunda kaldı.

Venezuela’da ifade ve basın özgürlüğünü takip eden Espacio Publico adlı sivil toplum örgütü direktörü Carlos Correa, Venezuela’da geçen yıl 70’i medya organı kapatma olmak üzere, ifade ve basın özgürlüğüne yönelik toplam 383 hak ihlali kaydediyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Correa, “Bugün Venezuela’daki radyo ve televizyonların yüzde 90’ından fazlasının yayın izni, ilgili merci Conatel’in yayın süresi dolan basın kuruluşlarının izinlerini yenilememesinden dolayı bulunmuyor. Bu durum, yayın izni olmayan bu kurumları sansüre daha açık hale getiriyor. Örneğin geçen yıl muhalefetin yaptığı ön seçimlerde birçok radyo ve televizyon etkinlik alanından haber yapamadı. Yapanlar da ertesi gün kapatıldı. Bugün Venezuela’da birçok radyo ekonomi ve siyaset haberi yapmayı bırakmak zorunda kaldı. Yayın yapanlar da ciddi bir baskı ve korku ikliminde işlerini yapmaya çalışıyor” dedi.

Venezuela’da mevcut basın organlarının yüzde 80’ini oluşturan radyoların, başta dar gelirli ve internet erişiminin sorunlu olduğu kırsal kesimlerde yaşayanlar açısından devlete ait resmi yayın kuruluşlarının servis ettiği bilgilere alternatif ve yerel haberlere ulaşmada önemli bir rol oynadığı bildiriliyor. Uzmanlar seçim sürecinde basın kurum ve kuruluşlarına yönelik kapatma ve engellemelerin demokratik hak ve özgürlükler üzerinde ciddi kısıtlamalara yol açtığını belirtiyor. Güney Amerika ülkesinde, Venezuela Sin Filtro adlı örgüte göre geçen yıl 80 web sitesi erişime kapatıldı. Bu siteler arasında uluslararası yayın yapan medya kurum ve kuruluşları da bulunuyor.

VOA tarafından geçilen Seçim yılında Venezuela’da üç radyo daha kapatıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Seçim yılında Venezuela’da üç radyo daha kapatıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Seçim yılında Venezuela’da üç radyo daha kapatıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.