Seçim Sonucunu Reddeden Göstericiler Dağılıyor

Seçim Sonucunu Reddeden Göstericiler Dağılıyor

ABONE OL
22:06 - 03/11/2022 22:06
Seçim Sonucunu Reddeden Göstericiler Dağılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Brezilya’da Pazar günü yapılan seçimde Cumhurbaşkanı seçilen Luiz Inacio Lula da Silva’nın ekibi, başkent Brasilia’da iktidarı devralma sürecine başladı. Öte yandan seçim yenilgisine uğrayan eski Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, destekçilerine gösterileri sonlandırma çağrısı yaptı.

Kongre’ye giden seçilmiş yeni cumhurbaşkanı yardımcısı Geraldo Alckmin’e da Silva’nın kampanyasının koordinatörü ve solcu İşçi Partisi’nden milletvekilleri ile parti liderleri eşlik etti. Ekip, hükümetin 2023 bütçe teklifinden sorumlu senatörle görüşmelere başladı.

Alckmin’in Bolsonaro’nun özel kalem müdürü Ciro Nogueira ile biraraya gelmesi, daha sonra federal muhasebe gözlemcisini ziyaret etmesi bekleniyor.

Toplantılar Silva’nın 1 Ocak’ta yemin etmesiyle sonuçlanacak süreci böylece başlatmış oldu. Ayrıca bu temaslarla çekişmeli Kongre’nin işlemesini sağlamak ve Bolsonaro’nun süreçte işbirliği yapacağından emin olmak hedefleniyor.

Bolsonaro yenilgiyi kabul edecek mi?

Bolsonaro’nun ABD’nin eski Başkanı Donald Trump örneğini izleyerek Pazar günü yapılan seçimin ardından sahtekarlık iddiaları yapması ve seçim sonucunu kabul etmemesinden endişe ediliyordu.

Bolsonaro kamuoyu önünde seçim yenilgisini kabul etmese de Nogueira kendisine iktidarın devri sürecinin başlatılması için yetki verildiğini bildirdi.

Ancak da Silva’nın Cumhurbaşkanlığı görevini kolay yürütmesinin önündeki en büyük engel olarak, Bolsonaro’nun partisinden muhafazakar milletvekillerinin seçimin 2 Ekim’de yapılan ilk turundan iyi sonuçlarla ayrılmış olması görülüyor.

Ayrıca “Büyük Merkez” olarak bilinen blok da şimdiye kadar Bolsonaro’yu destekliyordu.

Kongre’nin 2023 bütçesini yeni hükümetin katkısıyla onaylamak için 17 Aralık’a kadar zamanı var.

Da Silva’nın heyeti bütçe tasarısından sorumlu Senatör Marcelo Castro ile de biraraya geldi.

Bolsonaro destekçilerine seslendi

Bolsonaro dün sosyal medyada paylaştığı videoda destekçilerine seslenerek ülke genelindeki protesto gösterilerine son vermelerini istedi. Eski Cumhurbaşkanı’nın destekçileri yüzlerce yolu kapatmış, bazıları seçim sonuçlarının tersine çevrilmesi için askeri müdahale talep etmişti.

Bolsonaro paylaştığı mesajda destekçilerine, “Üzgün olduğunuzu biliyorum. Ben de sizin kadar üzgün ve mutsuzum. Ancak başımızı dik tutmalıyız. Brezilya’da yolları kapatmak halkın geliş gidiş hakkını elinden alıyor” diye seslendi.

Brezilya federal trafik polisi bu sabah 850’den fazla protesto eyleminin dağıldığını, trafiğe kısmen ya da tamamen kapalı kalan yolların sayısının 73 olduğunu bildirdi.

Tamamen kapanan yolların büyük kısmı ülkenin güneyindeki Santa Catarina eyaletinde yer alıyor.

Brezilya’nın 1985’te demokrasiye dönmesinden bu yana en başa baş geçen seçimlerde da Silva, Bolsonaro’yu 2 milyon oy farkla yenilgiye uğrattı.

VOA tarafından geçilen Seçim Sonucunu Reddeden Göstericiler Dağılıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Seçim Sonucunu Reddeden Göstericiler Dağılıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Seçim Sonucunu Reddeden Göstericiler Dağılıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.