Scholz’den “Nükleer Santralları Açık Tutun” Talimatı

Scholz’den “Nükleer Santralları Açık Tutun” Talimatı

ABONE OL
13:38 - 18/10/2022 13:38
Scholz’den “Nükleer Santralları Açık Tutun” Talimatı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da koalisyonda yaşanan nükleer santrallarda üretim krizine Başbakan Olaf Scholz el koydu ve üretime 15 Nisan 2023’e kadar devam edilmesi talimatı verdi.

Hükümet ortağı Yeşiller’in geçen haftasonunda düzenlenen kurultayında, daha önce bu yılın sonuna kadar kapatılması kararlaştırılan son üç nükleer santraldan ikisinin 15 Nisan 2023’e kadar enerji üretimine devam edilmesi yönündeki karar, SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinde krize yol açtı.

Liberal FDP, enerji krizi yaşanan bir dönemde nükleer santralların kapatılmasının yanlış bir politika olacağını savunarak, her üç nükleer santralın de en az 2024 yılına kadar faaliyette kalmasında ısrar edeceğini açıkladı.

“Başbakanlık talimatı” gönderildi

Bu açıklamaya ise Yeşiller’den itiraz geldi. Bunun üzerine Alman hükümetlerinde az kullanılan bir uygulamayı devreye sokan Başbakan Olaf Scholz, bakanlara “Başbakanlık talimatı” göndererek, her üç santralın da 15 Nisan 2023’e kadar açık tutulmasına karar verdiğini bildirdi.

Scholz, kararını ülkede olası enerji krizini önlemek amacıyla aldığını söylerken, FDP lideri Christian Lindner Scholz’un kararından partisinin memnuniyet duyduğunu açıkladı. Yeşiller’den gelen tepkiler ise konunun daha bir süre gündemde kalacağının işareti olarak yorumlandı.

Almanya Enerji Bakanı Robert Habeck, Scholz’un kararını “kabul edilebilir bir çözüm önerisi” olarak tanımlarken, partinin sol kanadının temsilcilerinden Jürgen Trittin santralların açık tutulmasının anayasaya aykırı olduğunu öne sürdü.

Nükleer enerjiden arındırılma planları Habeck’in eş başkanı olduğu nükleer karşıtı Yeşiller Partisi için hayli hassas bir konu olarak biliniyor.

Eski Başbakan Angela Merkel, 2011 yılında Japonya’daki Fukuşima nükleer santralında yaşanan kazadan sonra atom enerjisi kullanımının sonlandırılması kararı almış, ülkedeki 6 santraldan üçü kapatılmıştı.

Yeşiller, 2021’deki son genel seçimlere tüm nükleer santralları derhal kapatma sözüyle girmişti. Olaf Scholz’un duyurduğu üç santralın açık kalması kararından önce, Almanya enerji üretiminde fosil yakıt kullanımında da geri adım atarak kömür santrallarının yeniden devreye girmesi yönünde karar almıştı.

Enerji krizi nedeniyle hastaneler kapatılabilir

Doğalgaz alımlarında büyük ölçüde Rusya’ya bağlı olan Almanya, zorlu bir kışa hazırlanıyor.

Pek çok tasarruf önleminin gündemde olduğu ülkede, Alman Hastaneler Birliği enerji fiyatlarındaki aşırı artışın hastanelerin faaliyetlerini sürdürmesini engellediği için hastanelerin yüzde 40’ının iflasın eşiğinde olduğunu açıkladı.

Birlik, durumun 2023’te daha da kötüleşeceği uyarısını yaptı.

Enerji fiyatlarındaki aşırı artış ve yüksek enflasyonun, hastanelerin faaliyetlerini sürdürmesini çok zorlaştırdığını söyleyen Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, hastanelerin gelecek aylarda maddi olarak likidite sorunu yaşayacağını ifade etti. Çok sayıda hastanenin iflas etme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen ve “Sorun acilen çözülmeli” diyen Lauterbach, hastanelere daha fazla devlet yardımı yapılmasının gerekeceğini bildirdi.

Enerji krizi kiliseleri de etkiledi

Almanya’da enerji maliyetlerini aşağı çekmek amacıyla bazı kiliselerin dış ışıklandırmalarını kapatmaya, ayine katılacakların sayısını sınırlandırmaya ya da kiliselerin ısıtmasını sonlandırmaya hazırlandığı da öğrenildi.

Rheinland-Pfalz eyaleti piskoposluğu, cemaati az olan bazı kiliselerin enerji tasarrufu için bu kış tamamen veya kısmen kapatılabileceğini açıkladı.

Katolikler’in ağırlıkta olduğu Bavyera eyaletinde ise birçok kilisenin 7 dereceye kadar ısıtılacağı, ayinlere katılanlara ise battaniye dağıtılacağı duyuruldu.

Piskopos Gregor Maria Hanke, kiliselerin yaşanan duruma seyirci kalamayacağını söyleyerek, “Hastanelerin ısıtılması, kiliselerin ısıtılmasından daha önemli” şeklinde konuştu.

VOA tarafından geçilen Scholz’den “Nükleer Santralları Açık Tutun” Talimatı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Scholz’den “Nükleer Santralları Açık Tutun” Talimatı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Scholz’den “Nükleer Santralları Açık Tutun” Talimatı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.