Scholz: “Ukrayna’ya Tank Göndermeyeceğiz”

Scholz: “Ukrayna’ya Tank Göndermeyeceğiz”

ABONE OL
13:29 - 13/09/2022 13:29
Scholz: “Ukrayna’ya Tank Göndermeyeceğiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin Ukrayna’ya savaş tankları ve zırhlı araçlar tedarik etmesi konusunda gelen talepleri geri çevirdi.

Almanya’nın şimdiye kadar Ukrayna’ya ağır ve etkili silahların sağladığını öne süren Scholz, bunun ötesinde silah desteği konusunda Almanya’nın tek başına hareket etmeyeceğini belirtti.

Ukrayna’nın Rus işgali altındaki topraklardaki ilerleyişine atıfta bulunan Scholz, ABD, Fransa ve İngiltere’nin de henüz Ukrayna’ya tank tedarik etmediğini hatırlattı.

Başbakan, ülkesinin Ukrayna’ya özellikle topçu ve hava savunması konusunda kısa vadeli destek vereceğini de duyurdu.

Ukrayna’ya destek koalisyonda krize neden oldu

Buna karşılık koalisyon ortağı partilerin önde gelen isimleri, Rusya’ya karşı Ukrayna askeri harekatına daha fazla destek verilmesi çağrısında bulundu.

Yeşiller Partisi eş lideri Ricarda Lang, Alman yapımı muharebe tanklarının Ukrayna’ya bir an önce teslim edilmesini isterken, “Daha fazla zaman kaybetmeden harekete geçmemiz gerekiyor” dedi.

Liberal FDP lideri ve Maliye Bakanı Christian Lindner de Ukrayna’ya desteğin arttırılması çağrısı yaptı ve “Bu savaşta onlara destek vermek için daha fazlasını yapıp yapamayacağımızı her gün değerlendirmemiz gerekiyor. Ukrayna bu savaşı kazanmalı” dedi.

Meclis Savunma Komisyonu Başkanı Marie Agnes Strack-Zimmermann, Marder ve Leopard 2 model muharebe tanklarının tedarik edilmesini isterken, “Almanya’nın böylece Ukrayna halkının yanında yer aldığını göstererek ve barış ve özgürlük içinde demokrasi mücadelesinde Avrupa’da öncü bir rol üstlenmiş olacak” şeklinde konuştu.

Berlin’de yapılan yorumlarda, konunun koalisyon içinde krize yol açabileceği belirtilirken, hükümet ortaklarının tepki verdiği Scholz’e Savunma Bakanı Christine Lambrecht’in destek verdiği vurgulandı.

Bundan kısa bir süre önce Ukrayna’ya silah desteğinin sonuna gelindiğini söyleyen Bakan Lambrecht, “Savunma Bakanı olarak Almanya ordusunun Ukrayna’ya silah verebilme sınırına ulaştığını itiraf etmeliyim. Gelecekte ulusal savunmamızı tehlikeye atmadan Ukrayna’ya silah yardımı yapmak mümkün olmayacak” demişti.

Almanya’dan Ukrayna’ya şimdiye dek 734 milyon Euro’luk destek

Alman hükümeti savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’ya toplamda 734 milyon Euro değerinde silah gönderilmesini onayladı. Onaylanan ve büyük bölümü gönderilen silahlar arasında obüs, çoklu roketatarlar ve zırhlı kurtarma araçları gibi ağır silahlar bulunuyor.

Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, geçen hafta Almanya’nın ülkesine Alman Leopard 2 tipi tank gönderilmesini istemişti.

Polonya’dan Berlin’e eleştiri

Öte yandan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Berlin yönetiminin, Rusya-Ukrayna savaşı konusundaki tutumunu eleştirerek, Berlin’in tutumunun “büyük hayal kırıklığı yarattığını” öne sürdü.

“Almanlar, Moskova’ya karşı her zaman çok uzlaşmacı oldular, Rusya’ya boyun eğdiler. Ancak biz, Rusya’ya yönelik tüm uyarılarımızda haklıydık” diyen Morawiecki, “Berlin, Polonya’nın Rus enerjisine, özellikle de Kuzey Akım 1 ve 2 hatlarına bağımlılık konusunda uzun süredir yaptığı uyarıları görmezden geldi. Ukrayna, savunma konusunda Almanya’ya bağımlı olması halinde var olamayacaktır” şeklinde görüş belirtti.

Polonya ila Almanya arasındaki ilişkiler bir süredir gerilmiş durumda. Polonya’da iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi lideri Jaroslaw Kaczynski’nin, hükümetinin Nazilerin İkinci Dünya Savaşı’nda ülkesini işgal etmesi nedeniyle Almanya’dan yaklaşık 1,3 trilyon dolar tazminat talep edeceğini açıklaması Berlin’de tepkilere neden olmuştu.

Alman hükümeti, savaştan sonraki yıllarda Doğu Bloku ülkelerine tazminat ödendiğin açıklayarak, bu yöndeki talepleri geri çevirmişti. Almanya’da tepki bulan bir diğer açıklama ise, Polonya Merkez Bankası Başkanı Adam Glapinski’den geldi. Almanya’nın Ukrayna’ya karşı gizlice Rusya’yı desteklediğini öne süren Glapinski, Berlin’in stratejik hedefinin “şu anda Polonya sınırları içinde olan eski topraklarını bir şekilde geri almak” olduğunu iddia etti.

VOA tarafından geçilen Scholz: “Ukrayna’ya Tank Göndermeyeceğiz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Scholz: “Ukrayna’ya Tank Göndermeyeceğiz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Scholz: “Ukrayna’ya Tank Göndermeyeceğiz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.