Scholz Ankara’da Erdoğan’la Görüşecek

Scholz Ankara’da Erdoğan’la Görüşecek

ABONE OL
16:29 - 13/03/2022 16:29
Scholz Ankara’da Erdoğan’la Görüşecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yeni haftanın ilk gününde Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘la bir araya gelecek. Alman hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Scholz’un öğle saatlerinde Ankara’ya uçacağı, Erdoğan‘la görüşmesinin ardından yapılacak ortak basın toplantısından sonra Berlin’e geri döneceği açıklandı.

Bir hükümet sözcüsü, iki lider arasındaki görüşmede ağırlıklı olarak Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın durdurulması için atılması gereken adımların ele alınacağını söyledi. Sözcü, Alman hükümetinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer Türk yetkililerin barış sağlanması konusundaki girişimlerini takdir ettiklerini belirtirken, geçen Perşembe günü Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının yaptığı görüşmeye atıfta bulunarak, diplomatik çözüm çabalarına Berlin’in destek vereceğini bildirdi.

8 Aralık 2021 tarihinde göreve başlayan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Scholz’un Türkiye’ye başbakan sıfatıyla yapacağı ilk resmi ziyaret, Almanya’nın Rusya’dan Almanya’ya doğal gaz aktarması amacıyla yapılan Kuzey Hattı 2 projesinin savaş nedeniyle durdurulmasından sonra, enerji ihtiyacını gidermek için alternatif arayışı içinde olduğu bir dönemde gerçekleşmesi de dikkat çekti. Erdoğan-Scholz zirvesinde bu konunun ayrı bir parantez kapsamında ele alınacağı tahmin ediliyor.

Geride kalan günlerde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu’na katılan eski Almanya Başbakan Yardımcısı SPD‘li Sigmar Gabriel, Türkiye’nin Ukrayna krizinde üstlendiği arabuluculuk rolünden övgüyle bahsetmiş ve foruma aktif Alman siyasetçilerin katılmamasını eleştirmişti.

SPD’nin koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) dış politika uzmanı ve Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff da, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın durdurulması için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasına tam destek verdiklerini açıklamış ve hem Rusya hem Ukrayna‘yla iyi ilişkileri olan Türkiye’nin önemli bir rol üstlendiğini ifade etmişti.

Alman basınında çıkan yorumlarda da, Türkiye Rusya ve Ukrayna‘yla kurduğu iyi ilişkiler nedeniyle olası bir arabulucu olarak avantajlı konumda olduğuna vurgu yapılmış, Berlin’in bu gerçeği gözardı etmemesi değerlendirmesi yapılmıştı. Berlin’de yapılan yorumlarda, Scholz’un ziyaretinin önceden planlı bir ziyaret olmadığına dikkat çekilirken, yaşanan son gelişmelerin ve Ankara’nın aldığı diplomatik inisyatifler sonrasında Scholz’un olağan dışı bir seyahat kararı aldığı belirtiliyor.

Bu arada Ukrayna’daki savaştan kaçarak başka ülkelere sığınanların sayısı her geçen gün daha da artıyor. Alman İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Almanya’ya resmi olarak yaklaşık 123 bin mültecinin giriş yaptığı, ancak Polonya üzerinden Almanya’ya girişte sınır kontrolü olmadığı için ülkeye gelen mülteci sayısının çok daha fazla olduğunun tahmin edildiği bildirildi.

Alman Demiryolları, Polonya’ya ulaşan Ukrayna vatandaşlarını ücretsiz olarak Almanya’ya taşımaya başlamıştı. Almanya’ya gelen mültecilerin büyük çoğunluğunun kadın ve çocuk olduğu haber verilirken, Ukraynalı mültecilere korunma ve sığınma hakkı tanınacağı açıklandı. Ukrayna’dan gelenlerin çoğunun Almanya’da akrabaları olduğu belirtiliyor. Almanya’da 135 bin Ukrayna vatandaşının yaşadığı belirtiliyor. Çok sayıda Ukraynalı da ilk etapta mülteci yurtlarının yanı sıra otellere ve konuk kabul eden özel hanelere yerleştiriliyor.

Öte yandan Federal Kriminal Dairesi, Almanya’da Ruslara yönelik ayrımcılık ve saldırıların tehdit edici bir boyuta ulaştığını belirtti. Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat’ta saldırmasından bu yana, Almanya’da yaşayan Ruslara ve kurumlarına yönelik en az 318 saldırının kayıtlara geçtiği belirtilirken, bunlar arasında kundaklama, fiziki saldırı ve sözlü hakaretlerin olduğu kaydedildi.

Geçen Cuma günü Berlin’de özel bir Rus okuluna kundaklama girişiminde bulunulmuş, çıkan yangında okulun spor salonu kullanılmaz hale gelmişti. Münih kentinde ise özel bir hastanenin, Rus ve Belaruslular‘ı hasta olarak kabul etmeme kararı aldığı ortaya çıkmış, yoğun eleştirilerin ardından hastane yönetimi özür dilemek zorunda kalmıştı.

Rusya’nın Berlin Büyükelçisi Sergey Nechayev, Federal Dışişleri Bakanlığı’na nota göndererek tedbir alınmasını istedi. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rus veya Belarus vatandaşlarına yönelik düşmanlıkları kınayarak, “Ukrayna’daki savaş, Putin’in savaşıdır. Almanya’daki Belarus ve Ruslar’a düşmanlık besleyenler, aynı zamanda birlikte yaşamımızın temel prensiplerine saldırıyor ” dedi.

VOA tarafından geçilen Scholz Ankara’da Erdoğan’la Görüşecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Scholz Ankara’da Erdoğan’la Görüşecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Scholz Ankara’da Erdoğan’la Görüşecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.