Şanlıurfa’da oy yaktıkları iddiasıyla yedi kişi tutuklandı

Şanlıurfa’da oy yaktıkları iddiasıyla yedi kişi tutuklandı

ABONE OL
23:54 - 07/04/2024 23:54
Şanlıurfa’da oy yaktıkları iddiasıyla yedi kişi tutuklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

31 Mart yerel seçimlerinden sonra Şanlıurfa’nın Hilvan İlçesinde, seçimlerin iptal edilmesine neden olan oy yakma iddialarına ilişkin soruşturmada yedi kişi tutuklandı. Siverek ve Halfeti ilçelerinde İl Seçim Kurulunun seçimlerin yenilenmesi kararı ise Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) adayının kazandığı Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde seçim, AK Parti’nin itirazı üzerine iptal edildi. DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki’nin gündeme getirdiği oy pusulalarının yakıldığı ve bu yolla seçimin iptal ettirildiği iddiaları üzerine savcılık soruşturma başlattı. Şanlıurfa Barosu tarafından yapılan açıklamada aralarında AK Partili adayın yakınlarının da bulunduğu birçok kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada yedi kişinin tutuklandığı ifade edilerek şu bilgilere yer verildi: “31 Mart Pazar günü gerçekleşen Mahalli İdareler Seçimleri sonrası oy sayım ve döküm işlemleri tamamlandıktan sonra Hilvan’da bulunan Gençlik Merkezinin adaylardan birinin bazı yakınları tarafından basılması ve oy torbalarının yakılması nedeniyle; Hilvan Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmış, soruşturma kapsamında birçok kişi gözaltına alınmıştır. Hilvan Sulh Ceza Mahkemesi’nce aralarında AKP seçim kurulu üyesinin de bulunduğu yedi kişi tutuklanmış diğerleri ise adli kontrol şartı ile serbest bırakılmışlardır.”

İl Seçim Kurulu’nun iptal ederek yenilenmesine karar verdiği seçimlerde, Kürt siyasetinin son olarak 1979 yılında belediye başkanlığı kazandığı ilçede bir ilk gerçekleşti. DEM Parti adayı Serhan Paydaş, oyların yüzde 33,2’sini alarak, Kürt siyasetinin 45 yıl sonra Hilvan’daki ilk belediye başkanı oldu. Ancak AK Parti’nin itirazları üzerine seçim iptal edildi.

Sosyal medyaya yansıyan bazı görüntülerde, oy torbalarının yakıldığı görülüyordu. Oyları yakan kişilerin AK Parti adayının yakınları olduğu öne sürüldü.

Siverek ve Halfeti’de seçim yenileme kararı kaldırıldı

Öte yandan Şanlıurfa’nın DEM Parti adayının kazandığı Halfeti ile AK Parti adayının kazandığı Siverek ilçesindeki sonuçlara yapılan itirazlara ilişkin kararlar yüksek seçim kurulu tarafından iptal edildi. İlçe Seçim Kurullarının reddettiği itirazların İl Seçim Kurullarına taşınması sonucu, seçimlerin yenilenmesine karar verildi. Bunun üzerine itirazlar YSK’ya taşındı. İtirazları değerlendiren YSK seçimlerin yenilenmesine dair kararları kaldırdı.

DEM Parti Şanlıurfa İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada, mazbatanın kendi adaylarına verildiği duyuruldu. Siverek’te AK Parti adayı Ali Murat Bucak yüzde 40,23, Yeniden Refah Partisi adayı Hasan İzol ise yüzde 40,17 oy almıştı. YRP’nin ilçe seçim kuruluna yaptığı itiraz reddedilmiş, bu kararın taşındığı İl Seçim Kurulu ise seçimin yenilenmesine karar vermişti.

Halfeti de ise DEM Parti adayı Mehmet Karayılan oyların yüzde 39,45’ini, AK Parti’nin adayı Şeref Albayrak ise yüzde 34,97 oy almıştı. YSK Halfeti’de seçimin yenilenmesine ilişkin İl Seçim Kurulu’nun aldığı kararı da kaldırdı.

Taşımalı oy iddialarının odağındaki Şırnak’ta tepkiler dinmiyor

Öte yandan seçim sonuçlarının tartışıldığı illerden biri de Şırnak. Seçimden aylar önce binlerce askerin adreslerinin, seçimde oy kullanmaları için, Şırnak’a taşındığı DEM Parti tarafından gündeme getirildi. AK Parti adayı Mehmet Yarka’nın kazandığı seçimlere itiraz eden DEM Partililer oturma eylemine başladı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Şırnak’a giderek eylemcileri ziyaret etti. Burada bir açıklama yapan Hatimoğulları, taşımalı seçmen iddiasını yineledi. Seçim sonuçlarının meşru olmadığını savunan Hatimoğulları, belediye başkanını istifa etmeye çağırdı. Şırnak’ta hiçbir zaman bulunmamış olanların kente getirilerek oy kullandırıldığını dile getiren Hatimoğulları, “Şırnak’ın yolunu bilmeyenleri seçim sabahı otobüslerle taşıdılar ve Şırnak halkının iradesini gasp ettiler. Üstelik sadece Şırnak’ta da değil, Uludere ve Beytüşşebap’ta da durum aynı şekilde. Hırsızlıkla atanmış belediye başkanlarınca sözüm ona kazanılmış seçimler… Biz bu seçimleri gayrimeşru görüyoruz. Biz bu seçimleri çalınmış olarak ilan ediyoruz. Beytüşşebap, Uludere ve Şırnak’taki belediye başkanlarını hırsız ilan ediyoruz, gayrimeşru ilan ediyoruz” dedi.

YSK’a ya seslenen Hatimoğulları “YSK, AKP’nin koltuk değneği olmaktan vazgeçmelidir. Türkiye’nin siyasi haritası değişmiştir. Türkiye’de artık AKP iktidarının istediği gibi borusunun ötmeyeceği bir yeni siyasi harita oluşmuştur. Bu siyasi haritaya bakarak 3-5 seneyi düşünmek zorundasınız. YSK zaten güvenilirliğini yitirmiştir. Ancak şu saatten sonra alacağı kararlar için bizler YSK’yı asli görevini yerine getirmeye çağırıyoruz. Asli görevini yerine getir YSK. Senin görevin AKP’nin çıkarlarını korumak değil, iktidarın hırsızlarını korumak değil, halkın iradesini çalanları korumak değil” diye konuştu.

AK Parti adayı Mehmet Yarka’nın 18 bin 033 oy ile kazandığı seçimlerde DEM Parti adayı Turan Saltan, 15 bin 553 oy almıştı. DEM Parti 6 bin 541 seçmenin dışarıdan getirildiğini öne sürüyor.

VOA tarafından geçilen Şanlıurfa’da oy yaktıkları iddiasıyla yedi kişi tutuklandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Şanlıurfa’da oy yaktıkları iddiasıyla yedi kişi tutuklandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Şanlıurfa’da oy yaktıkları iddiasıyla yedi kişi tutuklandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.