Samandağlı Kadınlardan 40. Günde Protesto Yürüyüşü

Samandağlı Kadınlardan 40. Günde Protesto Yürüyüşü

ABONE OL
22:45 - 18/03/2023 22:45
Samandağlı Kadınlardan 40. Günde Protesto Yürüyüşü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kahramanmaraş merkezli depremin 40’ıncı gününde Hatay’ın Samandağ İlçesinde yaşayan kadınlar hem kaybettiklerini anmak hem de tepkilerini dile getirmek için yürüyüş düzenledi. Ellerinde bahur adı verilen tütsü ve reyhan dalları taşıyan kadınlar tepkilerini Türkçe ve Arapça sloganlarla dile getirdi.

Depremin ağır yıkıma neden olduğu yerlerden olan Hatay’ın Samandağ ilçesi depremin 40’ıncı gününde kadınların yürüyüşüne ev sahipliği yaptı. Samandağlı kadınlar yürüyüş için ilçenin en fazla hasar gören Cumhuriyet Mahallesi’nde toplandı.

Deniz Hastanesi önünde başlayan yürüyüşe kadınlar ellerinde, “Hüznümüz isyanımızdır”, “Afet değil katliam” yazılı pankartlarla katıldı.

18 Mart 2023 – Samandağ’da kadınlar depremin ardından 40’ıncı günde protesto amaçlı yürüyüş düzenledi

Arap Aleviler’in yoğun olarak yaşadığı ilçede yapılan yürüyüş boyunca kadınlar ellerinde reyhan dalları ve bahur adı verilen tütsü taşıdı.

Arap Alevileri’nin geleneğine göre, ölenlerin mezarına kırkıncı gününde reyhan konur ve kokusu kutsal kabul edilir. Dini ritüellerde kullanılan bahur da hayatını kaybeden kişinin ruhu huzur bulduğuna inanıldığı için, mezarın üstünde yakılır.

Kadınlar yol boyunca tepkilerini Türkçe ve Arapça sloganlarla dile getirdi. Kadınlar sıkça “Gitmedik buradayız” anlamına gelen Arapça “Ma Rıhna Nıhna Hovn” sloganı attı.

18 Mart 2023 – Samandağ’da kadınlar depremin 40’ıncı gününde düzenledikleri yürüyüşte, depremde kaybettikleri yakınlarının isimlerinin yazılı olduğu pankartlar taşıdı

Yürüyüşe katılan kadınlar ayrıca, Adıyaman’a ilk günlerde yeterince müdahale edilmediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Helallik istiyorum” sözlerine atfen ‘Unutmak yok, helalleşmek yok, affetmek yok” şeklinde slogan attı.

İlçedeki bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütünün de destek verdiği yürüyüşe katılanlardan bazıları, depremde ölen kadınların isimlerinin yazılı olduğu dövizler taşıdı.

“Öfkeliyiz”

Yürüyüşe katılan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, çarşı merkezine kadar yürüyen kadınlara hitaben bir konuşma yaptı. Dünyaya, kentlerini yeniden inşa etme mesajını verdiklerini söyleyen Hatimoğulları, şu ifadeleri kullandı: “Büyük bir deprem yaşadık, büyük bir darbeydi. Kurtarılmayı bekledik. Depremi engelleyemezlerdi ama enkaz altından bizi kurtarabilirlerdi. AFAD’ı, Kızılay’ı gönderebilirlerdi ama göndermediler. İşte biz bunun için öfkeliyiz. Bize bir bardak su gönderebilirlerdi ama göndermediler. Hiçbir şey göndermediler. Dışarıdan gelen gençler olmasaydı, buradaki gençler bizim yememizi içmemizi planlayıp örgütlemeseydi aç kalacaktık, susuzluktan ölecektik. Biz bu yüzden öfkeliyiz. Bu nedenle onlara hakkımızı helal etmiyoruz. Onları affetmiyoruz.”

18 Mart 2023 – Kahramanmaraş depremlerinin en fazla etkilediği yerlerden olan Hatay’ın Samandağ ilçesinde yüzlerce kadın 40’ıncı günde yürüyüş düzenledi

Ölü sayısı 49 bin 589’a ulaştı

Öte yandan, depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 49 bin 589’a ulaştı. Güncel verileri paylaşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremlerde 6 bin 807’si yabancı uyruklu olmak üzere 49 bin 589 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

VOA tarafından geçilen Samandağlı Kadınlardan 40. Günde Protesto Yürüyüşü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Samandağlı Kadınlardan 40. Günde Protesto Yürüyüşü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Samandağlı Kadınlardan 40. Günde Protesto Yürüyüşü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.