Saldırıya uğrayan gazeteci Sinan Aygül’e “saldırgana hakaretten” 2 ay hapis cezası

Saldırıya uğrayan gazeteci Sinan Aygül’e “saldırgana hakaretten” 2 ay hapis cezası

ABONE OL
11:33 - 25/01/2024 11:33
Saldırıya uğrayan gazeteci Sinan Aygül’e “saldırgana hakaretten” 2 ay hapis cezası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’nin korumalarının saldırısına uğrayan Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, saldırganlardan Yücel Baysalı’ya hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında açılan davada 2 ay 5 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Geçen yıl Haziran ayında yaşanan olayın ardından saldırganlardan Yücel Baysalı’nın Aygül hakkında şikayetçi olması üzerine soruşturma başlatıldı.

Tatvan Cumhuriyet Savcılığı’nca başlatılan soruşturmanın sonunda Aygül hakkında dava açıldı. “Hakaret” iddiasıyla hazırlanan iddianameyi kabul eden Tatvan 1. Asliye Ceza Mahkemesi, Aygül’ün “basit yargılama usulü” ile yargılanmasına karara verdi.

Basit yargılama usulü, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda iddianamenin kabulünden sonra bazı suçlarda mahkemenin takdirine bağlı olarak, duruşma yapılmadan evrak üzerinde yürütülen, olağan yargılama usulünden daha hızlı ve basit bir ceza muhakemesi usulü olarak tanımlanıyor.

9 Ocak’ta yapılan yargılamada, Aygül’e “hakaret” suçundan 2 ay 5 gün hapis cezası verildi. Daha önce aldığı cezalar nedeniyle Aygül hakkındaki yeni cezalarda tekerrür hükümleri uygulanacak. Bu da cezanın onanması halinde, Aygül’ün 2 ay hapis yatması anlamına geliyor. Kararda ayrıca, cezanın “sanığın suçlu kişiliği” göz önünde bulundurularak, para cezasına çevrilemeyeceği de vurgulandı.

Aygül: “Saldırganlardan önce ceza aldığım için tutuklanabilirim”

Kararı VOA Türkçe’ye değerlendiren Sinan Aygül, saldırı davası sonuçlanmadan hakaret davasının karar bağlandığına dikkat çekerek, tepki gösterdi.

Karara itiraz ettiklerini ifade eden Aygül, “Daha önce saldırıya uğradığım için neredeyse ceza alacağımı, tutuklanacağımı söylemiştim. Bir dava birinin aleyhine, birilerinin lehine ancak bu kadar zorlanabilirdi, zorlandı demiştim. Yaşanan her gelişme bir öncekinin skandallığını gölgede bırakıyor demiştim. Dediklerimiz bir bir çıkıyor. Saldırganlar serbest, belki çok küçük bir ceza alıp, göreve iade edilip yine ellerinde sopa, bellerinde devletin silahıyla terör estirecekler. Ben ise kamunun, halkın menfaatini savunduğum için saldırıya uğradım, ölmediğim, ölümden döndüğüm için de cezaevine gireceğim” dedi.

Aygül’ün avukatı kararın “basit yargılama usulüyle” verildiği için itiraz ederek duruşmalı yargılama istedi.

MLSA Eş Direktörü Ok: “Korku iklimini devam ettiren bir karar”

Davayı VOA Türkçe’ye değerlendiren Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Veysel Ok, ceza alması gerekenlerin değil, gazeteciye ceza verildiğini söyledi.

Aygül’ün davaya konu olan tepkilerinin Türk Ceza Kanunu’nda hukuka uygunluğu olduğunu savunan Ok, “Çünkü bir şekilde karşı taraf provoke ediyor. Kendini savunma ihtiyacı var” dedi.

Karar ile sadece Aygül’e değil topluma mesaj verildiğini vurgulayan Ok, “Biz kendi yandaşlarımıza yapılan herhangi bir itirazı, eleştiriyi, şiddetle ceza vererek yok ederiz. Bizim yandaşlarımız suç işler sonra ceza vermeyiz topluma mesajdır. Çünkü hukuken açıklanacak bir karar yok. Tamamen siyasi ve toplumsal mesaj var. Bir yargıç, bir sistem, bir yargı mekanizması, bir gazeteciyi, cezasızlıkla tehdit ediyor, cezasızlık politikasıyla gazeteci yalnızlaştırıyor ve topluma bir mesaj veriyor. Maalesef bu cezasızlık politikasının Türkiye’de kronik sistematik olduğunda bir göstergesi” diye konuştu.

Cezanın paraya çevrilmeyeceğinin de ilginç olduğu yorumunu yapan Ok, hâkimin takdir hakkını Aygül’ün cezaevine girmesi yönünde kullandığını ifade etti.

Ne olmuştu?

Aygül, geçen yıl Haziran ayında Tatvan’da Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’nin korumaları tarafından darp edildi. Dakikalarca dövülen Aygül, olayın ardından hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Saldırının Aygül’ün olaydan iki gün önce belediyelerin taşınmaz mallarının satışına ilişkin paylaşımından sonra gelmesi dikkat çekti.

Olayın ardından tutuklanan iki koruma hakkında “basit yaralama” suçlamasıyla dava açıldı. Eylül ayında başlayan yargılamada her iki sanık da serbest bırakıldı. Davanın ikinci duruşması bugün görülecek.

Bitlis’te bir taciz iddiasını haberleştiren ancak daha sonra haberi teyit etmeden yayınladığını söyleyerek yayından kaldıran Aygül, hakkında açılan “Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” davasında 1 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Aygül bu yasadan ceza alan ilk isim olmuştu.

VOA tarafından geçilen Saldırıya uğrayan gazeteci Sinan Aygül’e “saldırgana hakaretten” 2 ay hapis cezası haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Saldırıya uğrayan gazeteci Sinan Aygül’e “saldırgana hakaretten” 2 ay hapis cezası haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Saldırıya uğrayan gazeteci Sinan Aygül’e “saldırgana hakaretten” 2 ay hapis cezası haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.