“Saldırılar Sürerken Elimiz Kolumuz Bağlı Kalamayız” 

“Saldırılar Sürerken Elimiz Kolumuz Bağlı Kalamayız” 

ABONE OL
12:04 - 31/05/2022 12:04
“Saldırılar Sürerken Elimiz Kolumuz Bağlı Kalamayız” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine olası askeri operasyona ilişkin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin her türlü görevi yapmaya hazır olduğunu” söylerken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Saldırılar sürerken elimiz kolumuz bağlı kalamayız” dedi.

Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Suriye’nin kuzeyinde Mümbiç, Tel Rıfat gibi bölgeler ile Fırat’ın kuzey doğusunda hala teröristlerin bulunduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz Ekim 2019’da hem ABD ile hem Rusya ile bir mutabakata vardık. Bu ülkeler bu bölgelerden teröristleri tamamen temizleyeceklerdi. Bugüne kadar temizleme oldu mu? Hayır. Son zamanlarda bu bölgede varolan teröristler sivillere ve güvenlik güçlerimize yönelik saldırılarını arttırdı. Suriye’den Türkiye’ye yönelik saldırılar da arttı. Sonuçta bu tehditler, saldırılar arttarak devam ederken, elimiz kolumuz bağlı kalamayız. Terör tehdidini içerde de dışarıda da temizlemek bizim milletimize karşı görevimiz.”

“ABD ‘bunu yapmasanız’ diyor”

“Bazen telefon açıp, ‘bunu yapmasanız ne olur’ diyorlar. ABD’den mesajlar geliyor ya da söylüyorlar” diyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Sen önce yükümlüğünü yerine getir. Hem yükümlülüğünü yerine getirmiyorsun hem Türkiye’nin bu kadar uyarmasına rağmen PKK/YPG eğitim, silah desteği veriyorsun, koruyorsun, kolluyorsun. O da bize saldırıyor. Sonra da 2019’daki mutabakatın gereğini de yerine getirmiyorsun. Pence gelmişti, Pompeo, Sullivan, en üst düzeyde geldiler, oturduk Cumhurbaşkanımızın başkanlığında müzakere ettik, onlar da tüm bunları kabul ettiler. Sonuçta haklı gerekçemizi her yerde anlatıyoruz.”

Çavuşoğlu, “son olası operasyona ilişkin ‘yapmayın’ diye bir telkin geldi mi?” sorusuna ise, “Geliyor işte, bunu yapmasanız, bölgenin istikrarı diye. Ama bölgenin istikrarına en büyük tehdit kim? Bölgenin istikrarını bozan PKK/YPG” yanıtını verdi.

Almanya ve Fransa’ya nota

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu açıklamasında ayrıca, Almanya’daki ve Fransa’daki son birkaç gündür yapılan PKK gösterileri için büyükelçileri çağırarak, nota verdiklerini söyledi. Çavuşoğlu, “Biz dün iki büyükelçiyi de bakanlığa çağırdık ve tepkimizi gösterdik, sert bir şekilde uyardık. Ayrıca her iki ülkeye teröristlerin gösterilerine izin verdikleri için iki ülkeye de nota verdik. Bir daha tekrarlanmaması gerektiğini de söyledik” diye konuştu.

Akar: “TSK, her türlü görevi yapmaya hazırdır”

Birleşik Arap Emirlikleri’nde temaslara bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Türkiye’nin güneyindeki terörist varlığını kabul etmeyeceğini belirterek, “Türk Silahlı Kuvvetleri personeliyle, araç gereç, silah ve teçhizatıyla ve sahip olduğu üstün moral, motivasyon ve tecrübesiyle verilecek her türlü görevi yapmaya hazırdır. Bu konuda azimli, kararlı ve muktedirdir” dedi.

Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 2016’dan itibaren sırasıyla Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Barış Kalkanı harekatlarını başarıyla icra ettiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

“Bizim bu faaliyetlerdeki tek amacımız ülkemizin, milletimizin, hudutlarımızın güvenliğini sağlamak oldu. Orada oluşturulmak istenen bir ‘terör koridoru’ vardı. Bunlara müsaade etmeyeceğimizi, bunların ülkemizin güvenliği bakımından son derece sakıncalı ve tehlikeli girişimler olduğunu belirttik. Eğer bunlara müdahale etmeseydik şu anda çok daha zor şartlarla mücadele ediyor olacaktık. Dün de bugün de aynı fikirdeyiz, aynı değerlendirmeyi yapıyoruz. Dolayısıyla ülkemizin, milletimizin güvenliği bakımından buradaki terörist faaliyetlere müsaade etmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyorum. Bu konuda Silahlı Kuvvetlerimizin azimli, kararlı ve buna da muktedir olduğunu herkesin bilmesini istiyorum”

“Ülkemizi korumak için müdahaleler yapmak mecburiyetindeyiz”

Akar, Türkiye’nin başta Suriye ve Irak olmak üzere tüm komşularının sınırlarına, toprak bütünlüğüne ve egemenlik haklarına saygılı olduğunu belirterek, “Şu an içinde bulunulan durum nedeniyle ülkemizi korumak ve kollamak için bazı müdahaleler yapmak mecburiyetinde olduğumuzu görüyoruz. Bunun da herkes tarafından anlaşılmasını bekliyoruz. Biz en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Akar, olası operasyonun zamanına ilişkin soru üzerine de “Türk Silahlı Kuvvetleri personeliyle, araç gereç, silah ve teçhizatıyla ve sahip olduğu üstün moral, motivasyon ve tecrübesiyle verilecek her türlü görevi yapmaya hazırdır. Bu konuda azimli, kararlı ve muktedirdir” yanıtını verdi.

VOA tarafından geçilen “Saldırılar Sürerken Elimiz Kolumuz Bağlı Kalamayız”  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Saldırılar Sürerken Elimiz Kolumuz Bağlı Kalamayız”  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Saldırılar Sürerken Elimiz Kolumuz Bağlı Kalamayız”  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.