Sağlık Çalışanları Pandemiyle Mücadelede Karamsar

Sağlık Çalışanları Pandemiyle Mücadelede Karamsar

ABONE OL
15:44 - 01/04/2022 15:44
Sağlık Çalışanları Pandemiyle Mücadelede Karamsar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Corona virüsü salgınında hayatını kaybeden sağlık çalışanları Diyarbakır’da anıldı.

Anmaya katılan Türk Tabipleri Birliği (TTB) yöneticileri ve sağlık çalışanları karamsar bir tablo çizdi. Sağlık çalışanları, pandeminin Eylül ayında yeniden zirve yapabileceği uyarısında bulundu.

Türk Tabipleri Birliği Genel Kurulu’nda alınan karar uyarınca Corona virüsü salgınında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının anısına, 1 Nisan anma günü olarak kabul edildi.

Bir toplantı için Diyarbakır’da bulunan TTB üye ve yöneticileri de, salgında kaybettikleri meslektaşlarını anmak üzere Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde toplandı. Valiliğin geçen hafta aldığı 10 günlük etkinlik ve açıklama yasağı nedeniyle basın açıklaması yapılmadı. Ellerinde salgında kaybettikleri meslektaşlarının fotoğraflarının bulunduğu pankart taşıyan grup, bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Saygı duruşunun ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan sağlıkçılar, pandeminin geldiği noktayla ilgili karamsar olduklarını söyledi. Bazı sağlık çalışanları ise Eylül ayını işaret etti.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, pandeminin algı ile yönetildiğini savunarak, şunları söyledi: “Biz bulaşın önünü almadığınız sürece yeni yeni varyantlar ortaya çıkacak. Yeni varyantlar enfekte etmeye devam edecek, öldürücü etkisi devam ediyor. Pandemiyi hastanede karşılandığımız için hastanelerde yeterince kapasite olmadığı için istediğimiz düzeyde olmuyor. Pandemi ile mücadele algı ile yönetimden ibaret. Karamsarız çünkü bulaşıcı hastalıklarla mücadele yöntemi bellidir. Bilimsel ölçütlerin esas alınması gerekiyor. Bilimsel ölçütlere esas almak yerine sadece algılara yönetirseniz, pandemi ile mücadelede başarı sağlanamaz.”

TTB Merkez Konsey Üyesi Doç. Dr. Deniz Erdoğdu da tablonun karamsar olduğu görüşünde. Pandemiye bilimsel yaklaşılmadığını ifade eden Erdoğdu, “Karamsar bir tablo var zaten olanı yansıtıyoruz. Kötümser değiliz ama karamsarız. Algı ile yönetildi, meslek örgütlerinin, bizim görüşlerimiz alınmadı, bilimsel kurullar oluşturmadı. Bilim kurulu alınanların da etkin olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Eylül uyarısı

Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri Gülsüm Güler Yılmaz ise Eylül ayında vakaların yeniden artabileceği uyarısında bulundu. Eylül ayından sonra insanların yeniden kapalı ortamlara gireceğine vurgu yağan Güler Yılmaz, “Pandemide ilk kapandığmız 2020 Mart’ı 2020’nin yazı, şu anda o dönemden çok daha fazla sayıda hasta var. O dönemden daha fazla hasta ölüyor. Her gün 70 insanımızı kaybediyoruz. 70 kişi bir uçak kazasında kaybedilebilir, 2 otobüs kazasında kaybedilebilir. Bu her gün tekrarlıyor. Her biri bir can. Pandemi yavaşladı, hızını kesti, aşağıya doğru iniş yaz dönemi boyunca devam edecek ama Eylül’den sonra ne olacağını bilmiyoruz. Kapalı ortamlara girince ne olacağını bilmiyoruz” diye konuştu.

Anmaya katılan hekimlerden Fırat Akengin de Eylül ayında vakaların artabileceği uyarısı yaptı. Pandeminin yok sayıldığına dikkat çeken Akengin, “Şu an gelinen noktada pandemi yok sayılıyor. Kurallar tamamıyla terk edildi. Bu bakanlıkça da açıklandı. Birçok şey artık yapılmıyor. Eskiden yapılanlar eksik de olsa bir şekilde pandemi algısı vardı. Son geldiğimiz bir ayda vatandaşta pandemi yok algısı hakim. Eylül ayında tekrardan pik bekleniyor, bu ortaya çıktığında bugünkü terkedilen kuralların uygulamalarının ne kadar hayati olduğu tekrardan anlaşılacaktır. Yine binlerce insanımızın hayatına mal olacak bu uygulamalar” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı’nın 31 Mart tarihli verilerine göre dün 14 bin 336 yeni vaka tespit edilirken, 56 kişi hayatını kaybetti. İki doz aşılama oranının yüzde 85’e ulaştığını açıklayan Bakanlık, 146 milyon 995 bin 383 kişi 1,2 ve 3’ncü doz aşı yaptığını açıkladı.

VOA tarafından geçilen Sağlık Çalışanları Pandemiyle Mücadelede Karamsar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Sağlık Çalışanları Pandemiyle Mücadelede Karamsar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Sağlık Çalışanları Pandemiyle Mücadelede Karamsar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.