Saadet Partisi’ne grup desteği CHP’den geldi

Saadet Partisi’ne grup desteği CHP’den geldi

ABONE OL
17:28 - 16/12/2023 17:28
Saadet Partisi’ne grup desteği CHP’den geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

CHP, Saadet Partisi’ne bütçe görüşmelerine grup söz hakkı sağlayabilmek amacıyla geçici süreyle milletvekili transferi yaptı. Özgür Özel, bu duruma “demokrasi dayanışması” dedi.

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap’ın, bütçe görüşmeleri dönemiyle sınırlı olmak kaydıyla geçiş yapması üzerine Saadet Partisi, TBMM’deki altıncı siyasi parti grubu olmayı sürdürebilecek.

Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez’in, 12 Aralık’ta TBMM kürsüsünde kalp krizi geçirmesi ve bayılması ardından 14 Aralık’ta yaşamını yitirmesi nedeniyle Saadet Partisi’nin milletvekili sayısı 19’a düşmüştü. TBMM İç Tüzüğü uyarınca parti grubu varlığı için en az 20 milletvekili bulunması gerekiyor. Bu nedenle Saadet Partisi’ne, TBMM’de grup varlığını koruması ve grup olmaktan kaynaklı şekilde örneğin bütçe görüşmelerinde 20 dakikalık konuşma süresi hakkına sahip olması için hangi siyasi partiden milletvekili desteği geleceği merak konusuydu. O desteği Aralık ayı sonunda tamamlanacak bütçe müzakere dönemiyle sınırlı olmak kaydıyla ana muhalefet partisi CHP sağladı.

Saadet Partisi Milletvekili Hasan Bitmez, meclis kürsüsünde konuşmasını tamamladıktan sonra kalp krizi geçirdi ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, bugün TBMM Genel Kurulu’nda, Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap’ın geçici süreyle Saadet Partisi’nde görev yapacağını açıkladı. Günaydın, “Beşinci tur görüşmelerine başladık. Dağıtılan programda, Saadet Partisi Grubu’nun düştüğünü görüyoruz. Biz bir kere daha TBMM’de geçirdiği rahatsızlık sonrasında hayatını kaybeden sevgili Hasan Bitmez kardeşimize Allah’tan rahmet, ailesine ve Saadet Partisi camiasına başsağlığı diliyoruz. TBMM’de muhalefetin söz hakkının kısıtlanmaması, halkın yaşadığı gerçeklerin tüm açıklığıyla ve etkinlikle TBMM kürsüsünden ifade edilmesine olanak tanınması ve bu çerçevede bütçe görüşmeleri süresi ile kısıtlı olmak kaydıyla Kütahya Milletvekilimiz Sayın Doktor Ali Fazıl Kasap, CHP’den istifa ederek bu amaçla Saadet Partisi Grubu’na geçmiş bulunuyor. Yarından itibaren Saadet Partisi Grubu burada temsil edilecek. CHP olarak muhalefetin söz hakkının kısıtlanmaması amacıyla bu tavrımızı almış bulunuyoruz. Diğer tüm siyasi partilerden de bu tavıra destek bekliyoruz.” dedi.

Özgür Özel: Demokrasi dayanışması önerdik

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa’da il gençlik kolları başkanlarıyla buluşmasında Saadet Partisi’ne geçici süreli milletvekili transferi yapılmasına ilişkin açıklama yaptı.

Hasan Bitmez’in sevilen, değerli bir siyasetçi olduğunu ve TBMM’de bütçe konuşmasında rahatsızlanarak yaşamını kaybettiğini anımsatan Özel, “Hasan Bitmez, hayatını kaybedince içtüzük gereğince 20 olan grup sayısı 19’a düştü ve Saadet grubunun düşmesi söz konusu. Bugün de bütçe görüşmeleri devam ediyor. Hasan Bitmez sözünü bitirip, düşünce 19 kişiye inen grupta eğer Saadet Partisi sözünü söyleyemez hale gelirse, bu demokrasi açısından da çok ayıp, hele hele Hasan Bitmez’in son nefesine kadar kürsüde sözünü söylemeye çalışan gayreti göz önüne getirilince, kendisinin hatırasına da saygısızlık olur. Biz bu grubun düşmemesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Ali Fazıl Kasap, bütçe görüşmeleri sonuna kadar Saadet Partisi’ne geçti.

Bütün muhalefet partileri tarafından birer milletvekili ile Saadet Partisi’yle demokrasi dayanışması yapılmasını önerdiklerini açıklayan Özel, “Ancak bugün saat 11’e doğru henüz bütün partilerin bu kararı alamadığını öğrendik ve 11’de görüşmeler başlıyordu. Kütahya Milletvekilimiz Ali Fazıl Kasap, grubumuz adına bir fedakarlık yaparak bütçe görüşmeleri boyunca Saadet Partisi’ne katılıyor. Saadet Partisi her gün 60 dakikalık söz hakkını kullanacak. Bu konuyla ilgili Sayın Temel Karamollaoğlu ile dün akşam saatlerinde bir telefon görüşmesi de yapmıştık ve üzerimize düşeni yapacağımızı söylemiştik. Cumhuriyet Halk Partisi kürsü hakkını savunur, muhalefet hakkını, söz hakkını savunur. Bütçe görüşmeleri sırasında Saadet Partisi’ne çeşitli katılımlar olabilecektir. Diğer partilerle işbirliği yaparak grup kuracak sayıyı tuttururlar. O sağlanana kadar, söz haklarını kaybetmemeleri için bir milletvekilimizi Saadet Partisi grubunda görev yapmak üzere talimatlandırmış durumdayım” diye konuştu.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da, X platformundaki mesajıyla CHP’ye dayanışma için teşekkür etti.

Kasap CHP’ye dönünce Saadet Partisi Grubu’na ne olacak?

Milletvekili Ali Fazıl Kasap da muhalefete hür ses tanımak ve dayanışma amacıyla misyon, görev düşüncesiyle Saadet Partisi’ne geçici süreyle geçiş yaptığını videolu mesajla açıkladı. Kasap, “Şahsıma bu konuda tarihi bir sorumluluk düştü ve bu görevi yerine getiriyorum. Bütçe görüşmeleri süresince Saadet Partisi Grubu’nun sesinin kesilmemesi için yapmış olduğumuz bu girişim, bu dayanışma örneği, demokrasi tarihinin önemli adımlarından biridir. CHP, Türkiye’de demokrasi ve parlamenter sistemin gelişmesi için muhalefetin tüm güçleriyle iş birliği yapacaktır. Türkiye’de gerçeklerin haykırılması için güçlü bir muhalefete ihtiyaç vardır. Bu konudaki tarihi misyonu, tarihi görevi yerine getirmenin mutluluğu içindeyiz” açıklamasında bulundu.

Saadet Partisi Grubu, 14 Mayıs’taki parlamento seçiminde CHP listesinden seçilmiş Gelecek Partisi’nden 10 isim ile Saadet Partisi’nden 10 isim varlığıyla kurulmuştu. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun 6 Temmuz’da imzaladığı protokol kapsamında Gelecek Partili isimler Saadet Partisi’ne geçiş yapmıştı. O süreçte grup kurulma müzakeresine katılmasına rağmen DEVA Partisi, CHP listesinden seçilmiş 15 milletvekiliyle grup dışı kalma kararı almıştı. Şimdi DEVA Partisi Ali Babacan’ın, CHP’nin bütçe dönemiyle sınırlı geçici desteği sona erdiğinde Saadet Partisi’nin grup varlığını sürdürmesi konusunda adım atmayacağı merak konusu.

TBMM’de ayrıca CHP listesinden seçilmiş Demokrat Parti’nin de üç milletvekili söz konusu.

Bu noktada şu anki bağımsız vekiller arasından Saadet Partisi’ne geçiş olup olamayacağı ise soru işareti. İYİ Parti’den istifa eden isimler Ümit Dikbayır, Adnan Beker ile Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu ise bağımsızlar arasında. Gözler, Saadet Partisi’nin vefat eden milletvekili Hasan Bitmez gibi Kocaeli’nin temsilcisi olan Saffet Sancaklı’ya da çevrili.

Kocaeli’nde 31 Mart 2024’teki yerel seçimlerde AK Parti’yle iş birliği bağlamında MHP’nin hiç aday çıkarmaması halinde sıkıntı yaşayacağını açıkladığı için MHP Lider Devlet Bahçeli’nin hedef aldığı Saffet Sancaklı, partisinden istifa etmişti. Kocaeli Milletvekili Sancaklı, Bahçeli’nin talebiyle partisini bağlılık mesajıyla 9 Aralık’ta MHP’den istifa ederek bağımsız milletvekili olmuştu.

VOA tarafından geçilen Saadet Partisi’ne grup desteği CHP’den geldi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Saadet Partisi’ne grup desteği CHP’den geldi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Saadet Partisi’ne grup desteği CHP’den geldi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.