“S-400’lerle İlgili Makul Çözüm Her Zaman Mümkün”

“S-400’lerle İlgili Makul Çözüm Her Zaman Mümkün”

ABONE OL
14:02 - 11/06/2021 14:02
“S-400’lerle İlgili Makul Çözüm Her Zaman Mümkün”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la, ABD Başkanı Joe Biden’ın, 14 Haziran’da NATO liderler zirvesinde yapacağı ikili görüşmenin gündemindeki ana konular arasında, Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sistemleri de bulunuyor.

ABD Dışişleri Sözcüsü’nden S-400 değerlendirmesi

Dün basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, NATO’nun güvenliğini tehdit ettiğini söylediği S-400 konusunun, NATO toplantısı sırasında Biden-Erdoğan arasında yapılacak konuşmada gündeme gelebileceğini belirtti.

Price “Türkiye uzun süreli ve değerli bir NATO müttefikidir. NATO müttefiki statüsündeki Türkiye’nin, S-400 sisteminin kendi statüsüyle uyumsuzluğunu kabul etmesi bizim için özellikle önemlidir. Dışişleri Bakanı Antony Blinken da bu mesajı verdi. Başkan Biden, önümüzdeki günlerde Türkiye Cumhurbaşkanı ile NATO zirvesinde görüşme fırsatı bulacak. Bu konuşmanın önüne geçmek istemem ancak S-400 sistemine karşı olduğumuzu ve bu sistemin Türkiye’nin NATO müttefiki statüsüyle bağdaşmadığına olan derin inancımızı, Türkler’e defalarca belirttik” dedi.

S-400 konusu, bugün İstanbul’daki NATO Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı’nın (MARSEC COE) açılış töreninde konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da gündemindeydi.

Akar: “NATO’nun Türkiye ile işbirliği, F-35’lerden, S-400’lerden çok daha derin ve kapsamlıdır”

Dün akşam ABD Savunma Bakanı Llyod James Austin’le, yapıcı bir telefon görüşmesi yaptığını söyleyen Akar, Türkiye’nin mecburiyetten almak zorunda kaldığını belirttiği S-400’lerle ilgili “makul ve mantıklı çözümler” olabileceğini ifade etti.

Milli Savunma Bakanı “ABD’den Patriot, Fransa-İtalya’dan SAMP-T alma girişimlerinde bulunduk. Ancak bu, çeşitli nedenlerle mümkün olmadı. Bunun üzerine istediğimiz şartları sağlayan Rusya’dan, S-400 hava ve füze savunma sistemlerini satın aldık. Bunları gizli saklı yapmadık, gizli bir gündemimiz hiçbir zaman olmadı. Bu sistemleri almaktaki temel amacımız, ülkemizi ve 84 milyon vatandaşımızı havadan gelecek muhtemel tehditlere karşı savunmaktır. Muhataplarımızın, bu konuda teknik anlamda kaygısını ele almaya hazır olduğumuzu da defalarca belirttik. Görüşmelerde açık ve şeffaf davranıyoruz. Makul ve mantıklı çözümler her zaman mümkün. Türkiye’nin NATO’ya katkısı ve NATO’nun Türkiye’yle işbirliği, F-35’lerden, S-400’lerden çok daha derin ve kapsamlıdır” dedi.

Akar, bölgesel sorunların barışçı yöntemlerle ve iyi komşulukla çözülmesinden yana olduğunu dile getirirken hiçbir oldu-bittiye izin vermeyeceklerinin de altını çizdi.

Akar “Kıbrıs dahil, Mavi Vatanımız’daki hak, alaka ve menfaatlerimizi korumakta azimliyiz, kararlıyız ve buna muktediriz. Hiçbir oldubittiye müsaade etmeyiz” dedi.

Akar: “NATO daha da güçlendirilmeli ve gerçek bir müttefiklik ruhu içinde çalışmalı”

Hulusi Akar, Türkiye’nin NATO’ya verdiği önemi ve Kuzey Atlantik İttifakı için Türkiye’nin ne kadar değerli olduğunu da bir kez daha hatırlattı.

Milli Savunma Bakanı “İnancımız odur ki NATO, varoluş gerekçesini korumakta ve NATO’nun önemi giderek artmaktadır. Bu nedenle ittifak daha da güçlendirilmeli ve NATO’nun gerçek bir müttefiklik ruhu içinde çalışması sağlanmalıdır. NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip olan Türkiye, NATO’nun güvenliğinin merkezinde yer almaktadır. Yine NATO’ya kuvvet katkısında birinci, komuta yapısı dahil, NATO misyon, harekat ve karargahlarına yaklaşık üç bin personelle iştirak ederek sıralamada, ilk beş ülke arasındadır. Bunun yanı sıra gayrisafi milli hasılasının yaklaşık yüzde ikilik oranıyla, askeri bütçeye en fazla katkı sağlayan ilk sekiz ülke arasında yer almaktadır. Özellikle belirtmek isterim ki Türkiye, bölgesindeki risk, tehdit ve tehlikelerle meşguliyetine rağmen İttifak’ın tatbikatlar, kuvvet yapısı ve kadrolarına kesintisiz bir şekilde katkı sağlamaya devam etmekte, NATO ve Avrupa’nın sınırlarını teröre, kaçakçılığa ve insan kaçakçılığına karşı korumak için ne gerekiyorsa yapmaktadır” diye konuştu.

NATO Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı’nın, (MARSEC COE) açılış törenine Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal da katıldı.

Türkiye’nin ikinci, NATO’nun 26. NATO mükemmeliyet merkezi olan Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi, NATO’nun deniz güvenliği alanındaki eğitim ve bilgi ihtiyaçlarını karşılayacak.

VOA tarafından geçilen “S-400’lerle İlgili Makul Çözüm Her Zaman Mümkün” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “S-400’lerle İlgili Makul Çözüm Her Zaman Mümkün” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “S-400’lerle İlgili Makul Çözüm Her Zaman Mümkün” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.