“S-400 Tedarik Süreci Planlandığı Şekilde Devam Ediyor”

“S-400 Tedarik Süreci Planlandığı Şekilde Devam Ediyor”

ABONE OL
10:59 - 10/12/2020 10:59
“S-400 Tedarik Süreci Planlandığı Şekilde Devam Ediyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye, ABD ve NATO’yla arasında gerginliğe neden olan S-400 füze savunma sistemlerini kurmak adına çalışmalarına devam ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki 2021 yılı bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, sistemin kurulum ve hazırlıklarına planlandığı şekilde devam edildiğini söyledi.

Akar, Meclis Genel Kurulu’na hitaben yaptığı konuşmada “S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi, bizim için bir tercih değil zorunluluktur. Sistemin yani S-400’ün tedariki, deneme ve sistem kontrolleri Türkiye için NATO’dan uzaklaşmak anlamına gelmemektedir.
Her savunma tedarik programında deneme ve sistem kontrolleri yer almaktadır. Bu usuller tedarik programının bir parçasıdır ve tamamıyla teknik bir faaliyettir. S-400 tedarik süreci; siyasi, askeri, ekonomik ve teknolojik boyutlar dikkate alınarak takip edilmekte, sistemin kontrol ve hazırlıklarına planlandığı şekilde devam edilmektedir” dedi.

Akar ayrıca Türkiye’nin F-35 savaş uçağı projesiyle ilgili olarak da ABD ve NATO’yla kaygıların giderilmesi adına ortak çalışma yapmaya hazır olduğunu dile getirdi. Akar “Ortağı olduğumuz F-35 Projesi ile ilgili olarak, ABD’nin teknik anlamda S-400 ve F-35’lerin uyumluluğu konusundaki herhangi bir kaygısını ele almaya hazırız. Bu kapsamda NATO dâhil ortak çalışma grubu teklifimiz halen masadadır” ifadelerini kullandı.

S-400 füze savunma sistemi

Türkiye, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasının ardından F-35 savai uçağı programından çıkarılmıştı. ABD yönetimi ayrıca NDAA olarak bilinen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’yla birlikte Türkiye’ye bu sebple yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor. Yasa teklifi ABD Temsilciler Meclisi’nden geçti, Senato’nun da onayından geçmesinin ardından onay için ABD Başkanı Donald Trump’ın önüne gidecek. Trump yönetimi, kısa adıyla CAATSA olarak bilinen ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası kapsamında Türkiye’ye getirilen yaptırımları uygulamamıştı. Ancak NDAA’nın yasalaşmasıyla birlikte Türkiye’ye yaptırım uygulaması devreye girecek.

VOA tarafından geçilen “S-400 Tedarik Süreci Planlandığı Şekilde Devam Ediyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “S-400 Tedarik Süreci Planlandığı Şekilde Devam Ediyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “S-400 Tedarik Süreci Planlandığı Şekilde Devam Ediyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.