Rusya’dan Yabancı Yayın Kuruluşlarına Yasak

Rusya’dan Yabancı Yayın Kuruluşlarına Yasak

ABONE OL
23:20 - 04/03/2022 23:20
Rusya’dan Yabancı Yayın Kuruluşlarına Yasak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna’ya saldırıları devam eden Rusya, Amerika’nın Sesi, BBC ve Deutsche Welle’nin de aralarında olduğu bir dizi medya kuruluşunun internet sayfalarına Rusya’da yayın yasağı getirdi. Rus yetkililer, söz konusu yayın kuruluşlarının Ukrayna’daki savaşla ilgili yanlış bilgi yayınladığı iddiasında.

Batılı medya kuruluşlarının “taraflı ve Rusya karşıtı” içerik yayınladıkları yönünde sık sık eleştirilerde bulunan Rus yetkililer, bu kuruluşların diğer savaşlar ve yolsuzluk gibi konularda kendi ülkelerinin liderlerini sorumlu tutmadığı görüşünde.

Rusya’nın iletişim denetleme kurumu Roskomnadzor’dan Cuma günü yapılan açıklamada, “Yabancıların sahibi olduğu bilgi kaynaklarına erişim kısıtlandı” ifadeleri yer aldı.

“Bu bilgi kaynaklarına Rusya Federasyonu sınırları içinde erişimin kısıtlanmasının nedeni, bu kuruluşların kasıtlı ve sistematik bir şekilde yanlış bilgiye dayanan içerikleri yaymalarıdır” denilen açıklamada, ayrıca “Ukrayna’daki özel askeri operasyon ve bu operasyonda kullanılan savaş metodları” ile ilgili yanlış bilgi yayıldığı ileri sürüldü.

VOA: “Roskomnadzor’un talebini yerine getiremeyiz”

Amerikan yayın kuruluşu Voice of America’nın (VOA) Genel Müdür Vekili Yolanda Lopez, Rusya’nın VOA’e (Amerika’nın Sesi) yönelik yayın engeliyle ilgili olarak, “Haber ve bilginin özgür bir şekilde yayınlanmasına karşı her türlü müdahale girişimi oldukça tedirgin edici. Böylesi bir kararın, tüm demokratik toplumların değerlerine doğrudan aykırı olduğu görüşündeyiz” ifadelerini kullandı.

VOA’in yayınladığı yazılı açıklamada, Roskomnadzor’un uyarı mesajında, VOA’in Rusça biriminin Ukrayna’daki işgalle ilgili yanlış haber yayınladığı iddia edildiği belirtiliyor. Açıklamaya göre, Roskomnadzor’un yasak kararına gerekçe gösterdiği ve yayından kaldırılmasını talep ettiği haber, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ikinci gününde yayınlandı. VOA’ın yazılı açıklamasında söz konusu haberle ilgili olarak, “Bu haber, Rusya’nın Ukrayna kentlerini bombaladığı, Rusya’nın iddia ettiği gibi Kiev’e yakın bir havaalanını ele geçirdiği bilgisini ve Ukrayna’daki muhabirlerin yanı sıra görgü tanıklarının ifadelerini içeriyor” denildi.

Açıklamaya göre, VOA Genel Müdür Vekili Lopez ayrıca, “Rus halkı özgür basına kontrolsüz erişimi hakkediyor. Bu nedenle Roskomnadzor’un talebini yerine getiremeyiz” dedi.

BBC’den Rusya’nın engeline tepki

İngiliz haber kuruluşu British Broadcasting Corporation (BBC) yetkilileri de, Rusya’nın kararına tepki gösterdi. Kurumdan yapılan açıklamada, “Doğru ve ve bağımsız bilgiye erişim temel bir insan hakkıdır ve her hafta haber kaynağı olarak BBC News yayınlarını takip eden milyonlarca Rus’un bu hakkı ellerinden alınmamalı” denildi.

BBC’nin yazılı açıklamasında ayrıca, “BBC’ye Rusya’da ve dünyanın her yerinde erişimin olmasını sağlamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Diğer taraftan, Avrupa Birliği (AB) de devlet kontrolundaki Rus yayın kuruluşları RT ve Sputnik’e bu hafta yayın engeli getirmişti. Sosyal medya devi Meta’nın yanı sıra (Facebook), Google, YouTube ve TikTok da bu karar çerçevesinde AB ülkelerinde RT ve Sputnik’e erişime yasak getirdi. Twitter da AB’nin yasak kararına uyacağını açıkladı.

Roskomnadzor Cuma günü yaptığı açıklamada, Facebook’un Rus medyasına erişim kısıtlamalarına cevaben ülkede Facebook’a erişimi engelledi.

İletişim denetleme kurumu Roskomnadzor, 2020 yılının Ekim ayından bu yana Facebook tarafından Rus medyasına yönelik ayrımcılık olduğunu iddia ettiği 26 erişim engeli olduğunu ve bunların arasında RT ve RIA haber ajansı gibi devlet destekli kanalların bulunduğunu söyledi.

Facebook’un bağlı olduğu şirket Meta, karara yönelik henüz bir yorumda bulunmadı.

Beyaz Saray Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Facebook’u engelleme kararını kendi vatandaşlarına bilgi vermemek için büyük bir çabanın parçası olarak ifade etti.

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu karar, halktan bir dizi bilgiyi kesme çabalarının bir parçası” dedi. Psaki, “Bundan derin endişe duyuyoruz ve ülkedeki ifade özgürlüğüne yönelik tehditten endişe duyuyoruz” diye ekledi.

BBC, Çarşamba günü Ukrayna’da ve Rusya’nın bazı bölgelerinde radyodan günlük dört saatlik haber programı yayınlamaya başlama kararını açıkladı. Bu, Soğuk Savaş nedeniyle yayın yasaklarının yaygın olduğu ve radyo teknolojisinin sık sık devreye sokulduğu dönemleri hatırlatan bir adım olarak yorumlanıyor.

Reuters haber ajansına göre, BBC ve Amerikan yayın kuruluşu VOA’in (Amerika’nın Sesi) Rusça yayın yapan internet sitelerine Cuma günü Rusya’da Engelsiz Erişim Yolları Uygulamaları (VPN) kullanılmadan erişilemedi. BBC’nin İngilizce sayfası da ülkede engellenmiş durumda ancak VOA’in İngilizce sayfasının aktif olduğu belirtiliyor.

Rusya’da devlete bağlı haber kuruluşlarının baskınlığıyla ilgili endişelerini uzun yıllardır ifade eden Batılı liderler, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra ülkede hak ve özgürlükler için bir zemin oluşturulduğu ancak Cumhurbaşkanı Vladimir Putin iktidarı boyunca bunun büyük oranda ortadan kalktığı görüşünde.

Batılı ülkeleri “yalan imparatorlukları” ifadesiyle suçlayan Putin ise Ukrayna’da yürüttüğü savaşın “özel askeri operasyon” olduğu ve NATO’nun bölgedeki genişlemesine karşı “savunma amaçlı” başlatıldığı iddiasında.

VOA tarafından geçilen Rusya’dan Yabancı Yayın Kuruluşlarına Yasak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya’dan Yabancı Yayın Kuruluşlarına Yasak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya’dan Yabancı Yayın Kuruluşlarına Yasak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.