Rusya’dan ABD’ye Savaşa Doğrudan Müdahale Suçlaması

Rusya’dan ABD’ye Savaşa Doğrudan Müdahale Suçlaması

ABONE OL
18:06 - 02/08/2022 18:06
Rusya’dan ABD’ye Savaşa Doğrudan Müdahale Suçlaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali iki ülke ilişkilerinde, dünyayı nükleer savaşın eşiğine getirmesinden endişe edilen 1962 Füze Krizi’nden bu yana en büyük krize neden oldu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna askeri istihbarat biriminin başkan vekili Vadym Skibitsky’nin Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada Washington’un HIMARS füze saldırılarını koordine ettiğini doğruladığını belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ”Tüm bunlar Washington’un Beyaz Saray ve Pentagon’un iddialarının aksine Ukrayna çatışmasına doğrudan müdahil olduğunu tartışmasız şekilde kanıtlıyor” denildi.

Başkan Joe Biden Ukrayna’nın Rusya’yı yenilgiye uğratmasını istediğini söylüyor ve Kiev’e milyarlarca dolarlık silah sağlıyor. Ancak Amerikalı yetkililer ABD ve Rus askerleri arasında doğrudan bir çatışma istemiyor.

Rusya, Ukrayna’nın doğusunda desteklediği ayrılıkçıların kontrolundaki bölgelerdeki sivil hedeflere düzenlenen saldırılardan Biden yönetimini sorumlu tuttu.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında ”Donbas’ın kalabalık bölgelerinde ve diğer bölgelerde sivillerin yaşam alanlarına ve sivil altyapıya yapılan ve sivillerin toplu halde ölümüne neden olan, Kiev’in onayladığı roket saldırılarından Biden yönetimi doğrudan sorumludur” ifadelerine yer verildi.

Putin, Ukrayna işgalini ”özel askeri operasyon” olarak nitelendiriyor ve Batı’nın Rusya’yı tehdit etmek için Ukrayna’yı kullanmasını, ayrıca Rusça konuşan halkın tehlikeli milliyetçilerin elinde zulme uğramasını önlemek amacıyla yapıldığını öne sürüyor.

Kiev ve Batılı destekçileri ise Putin’in iddialarının temelsiz olduğunu ve sınırları Rusya tarafından da tanınmış olan egemen bir ülkeye karşı nedensiz bir savaşı meşru göstermenin gerekçesi olmadığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in yakın çevresindeki isimlerden Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna’daki operasyonun Rus ve Rusya tarafından desteklenen güçlerin Donetsk’in doğusundaki Ukrayna güçlerini geri itmesini hedeflediğini söyledi.

Şoygu, üst düzey komutanlara hitaben yaptığı açıklamada Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin topraklarını kontrol altına aldıktan sonra Donetsk Halk Cumhuriyeti planlandığı gibi kurtarılmış olacak” dedi.

Şoygu, en son Hryhorivka, Berestove, Stryapivka, Pokrovske, Semyhirya ve Novoluhanske yerleşimlerinin ele geçirildiğini, bunların içinde Avrupa’nın en büyük termal enerji santralinin de olduğunu belirtti.

Ne Rusya ve de Ukrayna savaştaki kayıplarının sayısını açıklıyor.

ABD istihbaratı Ukrayna’da şimdiye kadar 15 bin Rus’un hayatını kaybettiği tahmininde bulunuyor. Bu rakam Sovyetler Birliği’nin 1979-1989 arasında Afganistan’i işgalindeki kayıplarıyla aynı.

ABD istihbaratına göre Ukrayna’nın kayıplarının bundan biraz daha az olduğu sanılıyor.

Rusya: ”Mikolayiv ve Harkiv’in doğusunu vurduk”

Rusya bugün yaptığı açıklamada Ukrayna’nın güneyindeki Mikolayiv bölgesinde ve Harkiv’in doğusunda Ukrayna güçlerini vurduğunu bildirdi.

Savunma Bakanlığı ayrıca ülkenin doğusu ve güneyinde aralarında Zaporijya’nın da olduğu alanlarda yedi mühimmat deposunun hedef alındığını belirtti.

Reuters savaş alanından gelen bu haberleri henüz doğrulayamadı.

Son olarak ülkenin güneyinde Rusya’nın ele geçirdiği toprakları geri almak için saldırılarını arttıran Ukrayna, Moskova’nın bu toprakları korumak için yeniden asker konuşlandırmaya başladığını söylemişti.

Rusya Azak Taburu’nu terör örgütleri listesine aldı

Öte yandan Rusya’nın Anayasa Mahkemesi, Ukrayna’da savaşan aşırı sağcı ve ulusalcı köklere sahip Azak Taburu’nu terör örgütü olarak kabul etti. Bu da savaş tutsağı olan Azak Taburu üyelerinin terörle mücadele yasaları kapsamında yargılanarak 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmalarının yolunu açacak.

Azak Taburu, Ukrayna’nın doğusunu savunan önde gelen askeri oluşumlardan biriydi. 2014’te Rus yanlısı ayrılıkçılara karşı kurulan paramiliter grup daha sonra Ukrayna Ulusal Muhafızları’na dahil olmuştu.

Daha önce Ukrayna’nın doğusundaki Mariupol’u merkez alan Azak Taburu personelinin büyük kısmı, üç ay boyunca süren kuşatmanın ardından kentin Mayıs’ta düşmesiyle Rus güçleri tarafından alıkonulmuştu.

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin Rusya tarafından desteklenen yönetminden yetkililer Azak Taburu üyelerinin yasalar kapsamında ölüm cezasına çarptırılabileceğini belirtmişti.

Geçen hafta Londra’daki Rusya Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından paylaşılan bir mesajda Azak Taburu üyelerinin ”asılması” gerektiği ve ”aşağılayıcı bir ölümü hak ettikleri” kaydedilmişti.

VOA tarafından geçilen Rusya’dan ABD’ye Savaşa Doğrudan Müdahale Suçlaması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya’dan ABD’ye Savaşa Doğrudan Müdahale Suçlaması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya’dan ABD’ye Savaşa Doğrudan Müdahale Suçlaması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.