Rusya’da Navalni’yi anma törenlerinde en az 300 kişi gözaltına alındı

Rusya’da Navalni’yi anma törenlerinde en az 300 kişi gözaltına alındı

ABONE OL
22:53 - 17/02/2024 22:53
Rusya’da Navalni’yi anma törenlerinde en az 300 kişi gözaltına alındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya Cumhurbaşkanı Viladimir Putin’in ülke içindeki en zorlu muhalifi olarak nitelendirilen Aleksey Navalni’nin cezaevinde öldüğünün açıklanmasının ardından ülke genelinde, 30 kentte binlerce kişi anma törenleri için biraraya geldi. İnsan hakları grubu OVD-Info’ya göre, anma etkinliklerinde en az 340 kişi gözaltına aldındı.

Bu, Ukrayna’daki askeri harekat için yedek askerlerin “kısmi seferberliğine” karşı 2022 yılında ülkede düzenlenen ve bin 300’den fazla kişinin tutuklandığı kitlesel eylemlerden bu yana, Rusya’daki siyasi etkinliklerde yaşanan en büyük gözaltı dalgası.

Rus cezaevi dairesi, 47 yaşındaki eski avukat Navalni’nin Cuma günü, otuz yıllık hapis cezasını çektiği “Kutup Kurdu” olarak bilinen Arktik cezaevinde, yürüyüş yapmasının ardından bilincini kaybederek öldüğünü açıkladı.

Rusya’da toplanma özgürlüğüne ilişkin raporlar hazırlayan OVD-Info adlı kuruluş, Cumartesi günü en fazla tutuklamanın Navalni’nin hareketinin geleneksel olarak güçlü olduğu St. Petersburg ve Moskova’da gerçekleştiğini ve etkinliğin ilk saatleri itibariyle St. Petersburg’de 74, Moskova’da en az 49 kişinin gözaltına alındığını birldirdi.

Reuters tarafından Cumartesi günü St. Petersburg’da çekilen görüntülerde onlarca kişinin, baskı kurbanlarına adanan anıtın yanında toplandığı görülüyor. Katılımcıların bazıları anıta çiçek ve mumlar bırakırken bazıları ilahiler söyledi, birbirlerine sarılarak gözyaşı döktü.

Olay yerindeki bir Reuters muhabiri, ilahi ve şarkıların bitmesinden kısa bir süre sonra yaklaşık 30 kişinin tutuklandığını söyledi.

OVD-Info ayrıca Perşembe günü, bir Ukrayna füze saldırısında yedi kişinin öldüğü sınır şehri Belgorod’dan, bir zamanlar Stalin dönemi çalışma kamplarının merkezi olan Kuzey Kutbu maden karakolu Vorkuta’ya kadar Rusya’nın daha küçük şehirlerinde de tutuklamalar olduğunu açıkladı.

Ülke genelinde toplam gözaltı sayısının 300’ü geçtiğini belirten OVD-Info, açıklamasında “Her polis departmanında yayımlanan listelerden daha fazla tutuklu olabilir. Biz sadece haklarında güvenilir bilgiye sahip olduğumuz ve isimlerini yayınlayabileceğimiz kişilerin isimlerini yayımlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Rus polisi konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

VOA tarafından geçilen Rusya’da Navalni’yi anma törenlerinde en az 300 kişi gözaltına alındı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya’da Navalni’yi anma törenlerinde en az 300 kişi gözaltına alındı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya’da Navalni’yi anma törenlerinde en az 300 kişi gözaltına alındı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.