Rusya ve Ukrayna Uzlaşamadı

Rusya ve Ukrayna Uzlaşamadı

ABONE OL
15:52 - 10/03/2022 15:52
Rusya ve Ukrayna Uzlaşamadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Antalya’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kubela arasındaki görüşme üzerindeydi. Ancak sivilleri tahliye etmek amacıyla ateşkes için de uzlaşma sağlanamadı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği müzakereler sonrasında bugün Türkiye’nin ikinci kez düzenlediği Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Karadeniz’deki savaş ile ilgili en üst düzey müzakere gerçekleşti. Ancak 1,5 saatlik üçlü müzakere sonuçsuz kaldı ve insani koridorlar açılması için ateşkes ilan edilmesi konusunda bile adım atılmadığı ortaya çıktı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Sayın Kubela ‘Ateşkes konusunda mutabakata varamadık’ demiş ama bizim zaten böyle bir hedefimiz yoktu. Bizim zaten taleplerimiz belliydi. Ateşkes ve insani koridor talepleriyle Ukrayna yönetimi algı oluşturuyor” sözleriyle ateşkes konusunda dahi adım atmayacakları mesajını verdi. Bu durum Türkiye’nin de Ukrayna’nın doğusunda mahsur kalan Türk vatandaşları açısından da ateşkes sağlanması yönündeki beklentisini boşa düşürdü. Türkiye tarafı en az 24, hatta 48 saatlik ateşkes sağlanabileceği görüşündeydi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kubela, Antalya’da özellikle siviller için insani koridor açılması konusunda uzlaşma sağlayabileceklerini düşündüklerini belirterek, Rusya’nın masaya çözüm için gelmediğini söyledi. “Lavrov’un talepleri teslimiyet listesi. Kendisi dinleme amacıyla gelmiş” diyen Kubela, “Ateşkes konusunda ilerleme yok. Tahliyeler konusunda Lavrov taahhüt vermedi. Yine de ilgili yetkililerle bu konuyla ilgili konuşacağını belirtti” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın “işgalci” olmadığını savundu, savaş mesajı verdi

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Mariupol’da kadın doğum hastanesine yönelik saldırı konusunda Ukrayna’yı sivilleri canlı kalkan olarak kullanmak ile suçlayarak, o hastane binasında silahlı birlik bulunduğunu öne sürdü. Bu bağlamda Mariupol başta olmak üzere Ukrayna’nın sivilleri tahliye etmek amacıyla talep ettiği insani koridorlar açılması ve ateşkes sağlanması konusunda Lavrov’un “Rusya burada ölüm kalım savaşı veriyor. Dünyadaki coğrafi haritasında hak ettiği şekilde yer almak üzere mücadele ediyor” sözleriyle ateşkes yerine savaş mesajı verdiği görüldü.

Çavuşoğlu: “Bir görüşmeden mucizeler beklenmemeli”

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise yaptığı açıklamada, “Liderler düzeyinde bir toplantı gündeme geldi. Kubela, Zelenski’nin toplantıya hazır olduğunu söyledi. Lavrov ise Putin’in de ilkesel olarak buna karşı olmadığını söyledi. Bir görüşmeden mucizeler beklenmemeli. Bu toplantı bir başlangıç. Türkiye olarak diplomasi öncelleyen samimi gayretlerimizi sürdüreceğiz. Amacımız barışın sağlanması” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Rusya ve Ukrayna Uzlaşamadı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya ve Ukrayna Uzlaşamadı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya ve Ukrayna Uzlaşamadı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.