“Rusya Ukrayna’yı İşgal Etmeyeceğini İlan Etmeli”

“Rusya Ukrayna’yı İşgal Etmeyeceğini İlan Etmeli”

ABONE OL
09:13 - 18/02/2022 09:13
“Rusya Ukrayna’yı İşgal Etmeyeceğini İlan Etmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna konusunda yaşanan son gelişmelerin ardından seyahat planlarını son anda değiştirerek Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısına katıldı.

Bakan Blinken, Ukrayna ordusuyla Rusya’nın desteklediği ayrılıkçılar arasında süren çatışmaları sonlandırmak için 2015 yılında sağlanan Minsk Anlaşmaları’nı görüşmek üzere biraraya gelen BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, Rusya’nın önümüzdeki günlerde büyük bir askeri güçle Ukrayna’yı işgal etme hazırlığında olduğunu söyledi. Blinken, Rusya hükümetinin hiçbir belirsizlik ve sapma içinde olmaksızın bugün Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeyeceğini ilan edebileceğini ifade etti.

Amerika Dışişleri Bakanı Blinken, 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırgan tavrını barış ve güvenliğe yönelik en yakın tehdit olarak değerlendirdi. Blinken, Rusya’nın saldırgan tavrının milyonlarca insanın hayatı ve güvenliği için bir tehlike yarattığını belirterek, “Rusya, askeri güçlerini geri çektiğini söylüyor. Biz bunu sahada görmüyoruz. Bilgilerimiz doğrultusunda Rusya; kara birlikleri, uçaklar, gemiler de dahil olmak üzere bu kuvvetlerin önümüzdeki günlerde Ukrayna’ya karşı bir askeri saldırı başlatmaya hazırlandığını açıkça gösteriyor. Bugün burada bildiklerimizi dünyayla paylaşıp, Rusya’yı savaş yolundan vazgeçmesi ve hala zaman varken farklı bir yol seçmesi için etkileyebileceğimiz umuduyla bunu ayrıntılı bir şekilde ortaya koyuyoruz. İki dünya savaşı ve Soğuk Savaş sonrasında belirlenen ilkeler, bugün ciddi bir tehdit altında. Yaşadığımız bu kriz, bu konseyin her üyesini ve dünyadaki her ülkeyi doğrudan etkiliyor” diye konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmak için bahane aradığını belirten Blinken, “Rusya saldırı için bir bahane üretmeyi planlıyor. Bu, Rusya’nın Ukrayna’yı suçlayıcı bir şiddet olayı ya da Rusya’nın Ukrayna Hükümetine yönelik çirkin bir suçlama da olabilir ancak ne olacağını tam olarak bilemiyoruz. Rusya sözde bombalı terör saldırıları, uydurulmuş bir toplu mezar bulunması, sivillere yönelik insansız hava aracı saldırısı, kimyasal silah kullanılması gibi sahte bahaneler yaratabilir, hatta gerçek bir saldırı da olabilir. Rusya bu olayı etnik temizlik ya da soykırım olarak tanımlayabilir” dedi.

Rusya’nın Ukrayna halkının belli gruplarını hedef aldığını kaydeden Blinken, “2 milyon 800 bin nüfuslu Kiev kenti tehdit altında. Bir ülkenin başka bir ülkenin sınırlarını zorla değiştiremeyeceği ilkesi yok sayılıyor. Bir ülkenin diğerinin seçimlerini veya politikalarını veya kiminle ilişki kuracağını dikte etmeme ilkesi ulusal egemenliğin esasıdır. Rusya uyarılarımızla dalga geçerek bunları saçmalık olarak değerlendiriyor. Hükümet kontrolundaki Rus medyası son günlerde uydurulmuş gerçekleri yansıtmayan haberler yayınlıyor” dedi.

Blinken, Ukrayna hükümetini yaklaşan gelişmeler konusunda uyardıklarını belirterek, “Rusya, 150 binden fazla askeri Ukrayna sınırına yığdı. Bunu açıkça belirtin, dünyaya açıkça bildirin ve ardından askerlerinizi, tanklarınızı, uçaklarınızı kışlalarına geri gönderin. Rusya, bu güçleri geri çektiğini söylüyor. Bunu sahada görmüyoruz. Bilgilerimiz, kara birlikleri, uçaklar, gemiler de dahil olmak üzere bu kuvvetlerin önümüzdeki günlerde Ukrayna’ya karşı bir askeri saldırı başlatmaya hazırlandığını açıkça gösteriyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, burada bulunma nedeninin savaş başlatmak değil önlemek olduğunu belirterek Rusya’yı diplomatlarını müzakere masasına göndermeye davet etti, “ Krizin tek çözümü diplomasi” dedi.

VOA tarafından geçilen “Rusya Ukrayna’yı İşgal Etmeyeceğini İlan Etmeli” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Rusya Ukrayna’yı İşgal Etmeyeceğini İlan Etmeli” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Rusya Ukrayna’yı İşgal Etmeyeceğini İlan Etmeli” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.