ABD yönetiminden Putin’e tebrik telefonu yok

ABD yönetiminden Putin’e tebrik telefonu yok

ABONE OL
22:21 - 18/03/2024 22:21
ABD yönetiminden Putin’e tebrik telefonu yok
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya’daki seçimlerin “demokratik olmadığını” söyleyen ABD, büyük bir farkla seçimi kazandığı ilan edilen Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i tebrik etmeyeceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın brifingine Vladimir Putin’in yeniden Rusya Cumhurbaşkanı seçilmesiyle ilgili bir soruya verdiği yanıta kinayeli bir şekilde, “Diken üstündeydim. Kıran kırana bir mücadeleydi” diyerek başladı.

Vadent Patel, “Ciddi olmak gerekirse, Rus halkı özgür ve adil bir seçimi ve farklı görüşleri temsil eden bir grup aday arasından seçim yapabilmeyi hak ediyor ve herkes gibi Ruslar da arzu ettikleri liderliği seçmelerine ve ülkelerinin geleceğini belirlemelerine yardımcı olacak tarafsız bilgiye erişimi hak ediyor. Ne özgür ne de adil olan bu seçimlerde durum açıkça böyle değildi” ifadelerini kullandı.

Rusya’daki seçim sürecinin kesinlikle demokratik olmadığını vurgulayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı, ABD’nin sonucu tanımaktan çekinip çekinmediği sorusuna ise “ABD’den kesinlikle tebrik telefonları gelmeyeceğini söyleyebilirim” yanıtını verdi.

Putin’in muhtemelen Rusya’nın cumhurbaşkanı olarak kalmaya devam edeceğini yineleyen Patel, “Ancak bu onu otokrasi konusunda mazur göstermez” dedi.

“Yoğun baskı ortamında seçim”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı, muhaliflerin seçimde yarışamaması ve muhalif lider Aleksey Navalni’nin ölümüyle ilgili de Putin’i hedef aldı.

“Kremlin siyasi muhalifleri hapse attı, diğerlerinin aday olmasını engelledi. Savaş karşıtı adayları reddetti ve yine hepinizin bildiği üzere Kremlin’in önde gelen eleştirmeni Aleksey Navalni, yıllarca süren taciz, istismar ve hapis cezasının ardından geçtiğimiz günlerde gözaltında hayatını kaybetti” diyen Patel, seçimin yoğun bir baskı ve hapis ortamında gerçekleştiğini vurguladı.

Rusya’daki seçimlerde Vladimir Putin Sovyetler Birliği’nden sonra rekor bir oy farkıyla seçimi kazanarak iktidarını pekiştirmişti.

Resmi sonuçlara göre Putin 76 milyon oy yani tüm oyların yüzde 87,3’’ünü aldı. Seçime katılım oranı yüzde 77’nin üzerindeydi ki bu da Rusya’nın Sovyet sonrası tarihindeki en yüksek orandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir sözcü de dün yaptığı açıklamada, Putin’in siyasi rakiplerini cezaevine attırdığını ve diğerlerinin de kendisine karşı seçimde yarışmasını engellediğini söyleyerek seçimlerin özgür ve adil olmadığını belirtmişti.

Batı’nın eleştirilerini reddeden Putin ise ABD seçimlerinin demokratik olmadığını söyledi ve devlet gücünün Donald Trump’a karşı kullanıldığını savundu.

Putin ABD seçimleri için, “Şeffaf ve kesinlikle tarafsız, Amerika’daki gibi posta yoluyla değil. 10 dolara bir oy satın alabilirsiniz” dedi.

Tüm dünyanın ABD’de olup bitenlere güldüğünü söyleyen Putin, “Bu sadece bir felaket, demokrasi değil, nedir bu?” ifadelerini kullandı.

Rusya’da seçimler, Putin’in Ukrayna işgali ile İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da en ölümcül çatışmayı tetiklediği savaşın iki yıl sonrasına rastladı.

Putin’in en sıkı muhaliflerinden biri olarak görülen ve geçen ay cezaevinde hayatını kaybeden Aleksey Navalni, Ruslar’a memnuniyetsizliklerini göstermek amacıyla sandığa gitmeleri çağrısında bulunmuştu.

Ruslar, Pazar günü ülkedeki devlet başkanlığı seçimini hem Rusya içinde hem de dışında oy kullanma merkezleri önünde uzun kuyruklar oluşturarak protestoya çevirmişti.

VOA tarafından geçilen Rusya seçimlerinin demokratik olmadığını söyleyen ABD yönetiminden Putin’e tebrik telefonu yok haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya seçimlerinin demokratik olmadığını söyleyen ABD yönetiminden Putin’e tebrik telefonu yok haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya seçimlerinin demokratik olmadığını söyleyen ABD yönetiminden Putin’e tebrik telefonu yok haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.