Rusya Gaz Vanasını Açtı

Rusya Gaz Vanasını Açtı

ABONE OL
22:37 - 21/07/2022 22:37
Rusya Gaz Vanasını Açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Kuzey Akım-1 boru hattı üzerinden Avrupa’ya yapılan Rus doğalgaz akışı bugün sabah yeniden başladı.

Rusya, 11 Temmuz’da boru hattında 10 günlük bakım yapılacağını duyurarak, Almanya, Avusturya, Çekya ve İtalya’ya gaz akışını kesmişti.
Rusya’nın enerji devi Gazprom tarafından yapılan açıklamada, bugün akışın başladığı, ilk saatte sisteme 48 milyon metreküp doğal gaz verildiği belirtildi.

Günde 160 milyon metreküplük kapasiteye sahip boru hattı üzerinden 11 Temmuz öncesinde günde 60 milyon metreküp gaz iletiyordu.
Federal Enerji Ağı Ajansı’nın başkanı Klaus Müller, Almanya’ya ulaşan gazın, söz konusu boru hattının kapasitesinin yalnızca yüzde 30’u oranında olduğunu duyurdu.

Rusya, Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşla bağlantılı yaptırımlara tepki olarak Avrupa’ya Kuzey Akım 1 üzerinden gaz akışı kapasiteni yüzde 40’ı ile sınırlandırma kararı almıştı.
Rusya’nın kendi sorumluluklarını şimdiye kadar yerine getirdiğini belirten Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, “Gazprom bundan sonra da sorumluluklarını yerine getirmeyi sürdürecektir” şeklinde bir açıklama yaptı.

Putin, Kanada’da tamir edilen ve hattın akışı için gerekli türbinlerin kendilerine iade edilmemesi halinde bu ay sonu itibariyle günde sadece 30 milyon metreküp gaz gönderileceği uyarısında da bulundu. Rusya lideri, yaptırımlar nedeniyle açılması iptal edilen ve Rusya’dan Almanya üzerinden Avrupa’ya gaz tedariki için planlanan Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattının faaliyete geçmesini de önerdi ve “Bir hattımız daha var. O da Kuzey Akım-2. Avrupa isterse, onu da faaliyete geçirebiliriz” dedi.

Avrupa’da depolar dolmayacak korkusu

Avrupa’da yaygın endişe, Rusya’nın kendilerine uygulanan yaptırımlara misilleme olarak muslukları kapalı tutacağı yönündeydi, nitekim Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck başta olmak üzere çok sayıda Alman siyasetçi gaz sevkiyatının yeniden başlamayacağından yola çıkarak, ülkede acil durum planını devreye sokarak, gaz sevkiyatı krizine karşı hazırlıklara başladı.

Almanya’da doğal gaz depolarının doluluk oranı şu an yüzde 65, Avrupa Birliği genelinde ise gaz depolama seviyeleri yüzde 64 civarında. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın uzayacağından ve Putin’in her an yeniden vanaların katılması emrini verebileceğinden endişe eden uzmanlar, Avrupa ülkelerinin kış aylarında karşılaşabilecekleri enerji kıtlığından kaçınmak için gaz depolama tesislerini yüzde 90’lara varan bir oranda doldurması gerektiğini belirtiyorlar.

ECB faizi arttıracak

Son aylarda Avrupa ülkeleri ile Rusya arasında kopma noktasına gelen ilişkiler ve gaz tedariği konusunda yaşanan zorluklar sonucunda Euro
Bölgesi’nde enflasyon yüzde sekizin üzerine çıktı.

Ekonomistler, Euro’nun değer kaybının da sürmesi durumunda sonbahar ve kış ayları için ekonomik sıkıntıların artacağından, konjonktürün ağır darbe alacağından yola çıkıyor.

Bu bağlamda Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bugün yapacağı faiz açıklaması büyük önem taşıyor. ECB’den 11 yıl aradan sonra ilk faiz
artırımını gerçekleştirmesi bekleniyor. Analistler, 25 baz puan faiz artırımına gidileceğinden yola çıkarken, enflasyonun düşmemesi
durumunda eylül ayında 50 baz puan artırım yapılabileceği de dillendiriliyor.

VOA tarafından geçilen Rusya Gaz Vanasını Açtı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya Gaz Vanasını Açtı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya Gaz Vanasını Açtı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.