Rusya 8 ABD’li Yetkiliyi Kara Listeye Aldı 

Rusya 8 ABD’li Yetkiliyi Kara Listeye Aldı 

ABONE OL
13:10 - 17/04/2021 13:10
Rusya 8 ABD’li Yetkiliyi Kara Listeye Aldı 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın Washington’un yaptırımlarına karşılık olarak 10 Amerikalı diplomatın ülkelerine dönmelerini isteyeceğini bildirdi.

Lavrov ayrıca Moskova’nın yaptırım listesine sekiz Amerikalı yetkiliyi daha ekleyeceğini ve Amerikalı sivil toplum kuruluşlarının ülkede Rus siyasetine müdahil olan faaliyetlerini kısıtlayacağını ya da durduracağını bildirdi.

Daha sonra Moskova’dan yapılan açıklamada Amerikan yönetiminde halen görevli ve eskiden görev yapmış sekiz yetkilinin Rusya’ya girişinin yasaklandığı belirtildi. Bu isimler Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı Christopher Wray, Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Avril Haines, Adalet Bakanı Merrick Garland, İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, Federal Hapishaneler Dairesi Başkanı Michael Carvajal, İç Politika Konseyi Başkanı Susan Rice, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve eski Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) Başkanı James Woolsey olarak açıklandı.

Rusya’nın bu kararı ABD yönetiminin bu hafta açıkladığı Rusya yaptırımlarının ardından geldi.

Biden yönetiminden Perşembe günü yapılan açıklamada 10 Rus diplomatın sınır dışı edileceği ve Rusya’da yaklaşık 30 kişi ve şirkete yeni tur yaptırımlar uygulanacağı belirtilmişti. Biden yönetimi, bu karar, Rusya’nın 2020 başkanlık seçimlerine müdahale girişiminde bulunduğu ve geçen yıl ABD federal hükümet dairelerine siber saldırı düzenlediği gerekçesiyle almıştı.

Kremlin, Rusya Büyükelçisi’nin görüşmeler için ülkesine geri döndüğü gibi ABD’nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan’ın da ülkesine geri dönmesinin isteneceğini bildirdi.

Rusya ayrıca ABD Büyükelçiliği’nin Rusya’dan ve üçüncü ülkelerden destek personeli istihdam etmesini de engelleyeceğini kaydetti.

Lavrov, Rusya’nın Amerikan şirketlerini hedefleyen sert önlemler alınabileceğini, ancak bunun şimdilik yapılmayacağını söyledi.

Rusya 2020 seçimlerine müdahale ettiği ve ABD federal dairelerini hedef alan SolarWind siber saldırısını düzenlediği iddialarını reddetmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı ABD’nin yaptırımlarının ardından misillemenin kaçınılmaz olduğunu söylemiş ve ABD’nin ikili ilişkileri geriletmenin bedelini ödemesi gerektiğini kaydetmişti.

Başkan Joe Biden gerginliğin hafifletilmesi çağrısında bulunmuş ve belirli alanlarda Rusya ile işbirliği için kapıyı açık tutmuştu. Biden, Salı günü Rusya lideri Vladimir Putin’le yaptığı telefon görüşmesinde şimdilik daha sert yaptırımlar uygulamayı seçmediğini söylemiş ve yazın üçüncü bir ülkede zirve yapılmasını teklif etmişti.

Lavrov, zirve teklifinin değerlendirildiğini kaydetti.

Yeni ABD yaptırımları, ABD finans kurumlarının doğrudan devlet kurumlarından Rus devlet tahvilleri satın almasını yasaklayarak Rusya’nın borç alma kabiliyetini daha da sınırlandırıyor, ancak ikincil piyasayı hedef almıyor.

Associated Press haber ajansına göre ABD’nin daha sert kısıtlamalar getirmesi Batılı işletmelere de zarar verebileceği, Rus nüfusu üzerinde önemli ekonomik sıkıntılar oluşturacağı ve Putin’in iktidarını güçlendirmek için ABD karşıtı duyguları beslemesine neden olabilir.

Artan gerilimlere rağmen, Rusya ve ABD, birçok küresel sıcak noktada ortak çıkarlara sahip. Örneğin Moskova, istikrarsızlığın Afganistan’dan Orta Asya’daki eski Sovyet cumhuriyetlerine yayılmasından endişe ediyor.

Öte yandan Moskova Tahran’la dostane bağlarına rağmen ülkenin nükleer silah üretmesini istemiyor.

VOA tarafından geçilen Rusya 8 ABD’li Yetkiliyi Kara Listeye Aldı  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya 8 ABD’li Yetkiliyi Kara Listeye Aldı  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya 8 ABD’li Yetkiliyi Kara Listeye Aldı  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.