Rus ve Ukraynalılar İzmir’de Sıra Arkadaşı Oldu

Rus ve Ukraynalılar İzmir’de Sıra Arkadaşı Oldu

ABONE OL
21:09 - 10/01/2023 21:09
Rus ve Ukraynalılar İzmir’de Sıra Arkadaşı Oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Marina Shyshka, 24 Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından savaş yüzünden ülkesini terk etmek zorunda kalan yüzbinlerce Ukraynalı’dan biri. 11 aydır Türkiye’de yaşayan Shyshka, sığındığı bu adreste yeni bir hayat kurmaya çalışıyor. Bunun yolununsa Türkçe öğrenmekten geçtiğini düşünüyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Shyshka, “Türkiye’de topluma uyum sağlayabilmek için Türkçe öğrenmek çok önemli. Türkçe konuştuğumda yeni tanıştığım insanlar da çok memnun oluyor. Dil öğrenmeye başladıktan sonra buradaki hayatım çok kolaylaştı. Alışverişe, hastaneye artık kendi başıma gidebiliyorum. Türk komşularımla da bu sayede dost olduk” dedi.

Shyshka, Türkçe öğrendiği kursta sırasını bir Rus vatandaşı olan Marfa Alekseeva ile paylaşıyor. Savaşın başlamasından bu yana yalnızca Ukraynalılar değil yüz binlerce Rus da ülkesini terk etmiş durumda. Onlardan biri olan Alekseeva, “Savaştan sonra güvenli ve sakin bir yerde yaşamak istediğim için Ekim ayı sonunda Rusya’dan Türkiye’ye geldim. Burada uzun bir zaman kalabilirim. Bu yüzden Türkçe öğrenmek istedim. Şimdiye kadar birçok dil öğrendim ama Türkçe biraz zor bir dil. Artık bankada, markette, otobüste kendimi ifade edebiliyorum” diye konuştu.

“Konuşarak, anlaşarak her şeyi halledebiliyoruz”

Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının aynı sırada buluşmalarını, İzmir’de Balçova Kaymakamlığı ve Halk Eğitim Merkezi desteğiyle Avrasyalı Lider Kadınlar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’nce açılan Türkçe kursu sağladı. Derneğin başkanı olan Salome Derme, Eylül ayında açılan kursla ilgili şunları söyledi: “Bizim derneğimizin amacı insanların Türk toplumuna entegrasyonu. Bu yüzden Ukrayna-Rusya savaşından sonra gelen insanların da böyle bir ihtiyacı olacağını düşündük. İlk başta kendini ifade edebilmek için dil öğrenmek çok önemli. Kursa katılmak isteyen çok kişi oluyor ama maalesef bizim kısıtlı bir yerimiz var. Pazartesi ve Salı günleri, iki grup şeklinde şu anda 24 kişi ücretsiz olarak kurs görüyor. Kayıtlı olan daha birçok kişi var. Kayıt için bekleyen çok fazla kişi de bulunuyor.”

Rus ve Ukraynalılar’ın aynı sınıfta yan yana Türkçe öğrenmesinin kendisi için çok önem taşıdığını da vurgulayan Derme, “Çünkü ben de 2008’de gerçekleşen Rusya-Gürcistan savaşına tanık olan ve yanan bir kişiyim. Bu insanların acılarını da gayet iyi anlayabiliyorum. Ama ben nefret diliyle konuşmanın iyi bir şey olmadığını da biliyorum. İnsan kalarak, arkadaş olarak, birbirimizle konuşarak aramızda bu problemi çözdük, bu bariyeri aştık. Konuşarak, anlaşarak her şeyi halledebiliyoruz. Kurs dışında da birliktelik devam ediyor, piknikler yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Hepimiz savaşa karşı barış diliyle konuşmalıyız”

Kursun Rus öğrencisi Alekseeva ise Türkiye’ye geldiğinde ilk başta ilişki kurmakta zorluk yaşadığını söyledi. Alekseeva “Savaş politikacıların işi. Bu yüzden çok fazla insan acı çekiyor. Bazen bize karşı öfkeli tepkilerle de karşılaşabiliyoruz. Ama bunu konuşa konuşa aşmayı başardım. Hepimiz savaşa karşı barış diliyle konuşmalıyız” dedi.

Politikayı kursun kapısının dışında bıraktıklarını vurgulayan Ukrayna vatandaşı Shyshka da “Kendimi vatansever bir insan olarak görüyorum. Beni bu şekilde normal karşılayan herkesle de arkadaş olmaya çalışıyorum. Herkesi insan olarak görüyorum” diye konuştu.

Çocuklar Türkçe öğrendi, sıra ailelerinde

Başlangıçta çocuklar için Türkçe kursu açtıklarını belirten dernek başkanı Derme, talep gelince yetişkinler için de kurs başlattıklarını söyledi. Derme, “Türkiye’ye gelen çocuklar Eylül ayında okula başlayacaklardı ve onlar için Türkçe bilmek çok öncelikliydi. Çocuklar için yaz boyunca kurslar verdik. Bizde kurs gören çocuklar, başarılı bir şekilde okullarına başladılar. Onlar artık alıştı, Türkçe konuşabiliyorlar ve kendilerini ifade edebiliyorlar. En büyük amacımız oydu” dedi.

Kursu başarıyla bitirenlere Balçova Halk Eğitim Merkezi tarafından sertifika verildiğine de değinen Derme, “Sertifika almak onlar için çok önemli çünkü Türkiye’de her yerde geçerli bir sertifika. Hem iş bulmak açısından hem de ehliyet almak açısından çok önemli. Çok kolay bir şekilde A1 sertifikayı kullanarak ehliyet için yazılabiliyorlar” diye konuştu.

“Kendi evini, ailesini, memleketini bırakmak ve başka bir yere gitmek hiç kolay değil”

Derneğin çalışmaları yalnızca Türkçe kursuyla da sınırlı değil. Savaş yüzünden Türkiye’ye sığınanlara psikolojik destek verdiklerini de belirten Derme, “Savaştan kaçan kişilerin başka bir ülkeye göç ederken ruhsal olarak sarsıntıları oluyor. Kendi evini, ailesini, memleketini bırakmak ve başka bir yere gitmek hiç kolay değil. Bu yüzden psikolojik desteğe ihtiyaç duyuldu. İki psikolog derneğimize gelerek hem yetişkinlere hem de çocuklara destek oldu” dedi.

Haftanın iki günü takı kursu düzenlediklerini de söyleyen Derme, “Kadınlar için takı kursu çok önemli. Hem psikolojik olarak faydalı oluyor hem de takı tasarımı öğrenerek kendine bir iş bulabilir ya da özgür bir kazanç da sağlayabilirler diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

VOA tarafından geçilen Rus ve Ukraynalılar İzmir’de Sıra Arkadaşı Oldu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rus ve Ukraynalılar İzmir’de Sıra Arkadaşı Oldu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rus ve Ukraynalılar İzmir’de Sıra Arkadaşı Oldu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.