Rus Sporcu Valieva’da Yasaklı Madde Tespit Edildi

Rus Sporcu Valieva’da Yasaklı Madde Tespit Edildi

ABONE OL
14:59 - 11/02/2022 14:59
Rus Sporcu Valieva’da Yasaklı Madde Tespit Edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya’nın buz patenindeki yıldız sporcusu Kamila Valieva’nın, halen devam etmekte olan Pekin Kış Olimpiyatları öncesinde, doping kurallarına aykırı yasaklı bir madde kullandığının tespit edildiği açıklandı. Valieva’nın olimpiyat oyunlarına devam edip edemeyeceği ve takım kategorisinde kazandığı altın madalyayı alıp alamayacağı belirsizliğini koruyor.

Buz pateninde son yılların en yetenekli sporcusu olarak görülen 15 yaşındaki Valieva’nın oyunlarla ilgili kaderine Uluslararası Olimpiyat Komitesi karar verecek. Rus Olimpiyat Komitesi’nin söz konusu maddeyi kullanmış olmasının tespit edilmesine rağmen Valieva’nın olimpiyatlara katılmasına neden izin verdiği tartışılıyor.

Valieva, onaylanması durumunda takım kategorisinde kendisine altın madalya kazandıran performansında, olimpiyat oyunlarında buz pateninde dörtlü atlayış hareketini yapan ilk kadın sporcu olmuştu.

Ancak Uluslararası Test Dairesi’nin Valieva’dan 25 Aralık’ta Rusya’nın St. Petersburg şehrinde alınan idrar örneğinde yasaklı trimetazidine adlı maddenin tespit edildiğini açıklaması, spor kamuoyunda ciddi yankı buldu.

Rus sporcular hali hazırda daha önceki doping skandallarına bağlı olarak Rusya’ya verilen ceza nedeniyle ülkeleri adına değil Rus Olimpiyat Komitesi adına yarışıyor, Rusya bayrağını taşıyamıyor ve madalya kazandıklarında Rus milli marşı çalınmıyor.

Katarina Witt: “Utanç verici bir durum”

Dünyanın artistik patinajdaki en ünlü isimlerinden eski Alman sporcu Katarina Witt de Facebook sayfasından konuya ilişkin bir değerlendirmede bulundu. Witt, açıklamasında “Bu utanç verici bir durum. Buna sebebiyet veren yetişkinler spordan ömür boyu men edilmeli” ifadelerini kullandı.

Valieva’nın idrar örneğinin testlerini yapan İsveç’in Stockholm kentindeki laboratuvar, sporcuda yasaklı doping maddesi tespit edildiğini Salı günü açıkladı. Valieva, kendisine olimpiyatlarda dörtlü atlayış hareketini yapan ilk kadın sporcu ünvanını getiren performansınıysa Pazartesi günü sergilemişti.

Konuya ilişkin bir başka tartışma konusu da 25 Aralık’ta alınan idrar örneğine dair test sonucunun neden bu kadar geç açıklandığı ve Valieva’nın Pekin’e gitmesine izin neden verildiği.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, konunun şu an Rus yetkililer ve Uluslararası Anti-Doping Dairesi arasında olduğunu açıkladı. Ancak Dünya Anti-Doping Dairesi de henüz konuya ilişkin bir açıklama yapmadı. Rusya’nın anti-doping dairesi RUSADA da konuya ilişkin soruları şu aşamada yanıtsız bıraktı.

RUSADA’dan “Test sonuçları negatif çıkmıştı” iddiası

İsveç’teki test merkezinin açıklamasının aksine Rus Olimpiyat Komitesi, Valieva’nın 25 Aralık’ta düzenlenen ulusal buz pateni şampiyonası öncesi ve sonrasındaki doping testlerinin negatif çıktığını açıkladı.

Rus Olimpiyat Komitesi, Uluslararası Test Dairesi’nin açıklamasının ardından önce Valieva’nın oyunlara devamını askıya aldı, ancak daha sonra sporcunun temyiz başvurusu üzerine bu kararını kaldırdı. Ancak askıya alma kararının hangi gerekçeyle kaldırıldığına dair ayrıntı paylaşılmadı.

Valieva, Rus Olimpiyat Komitesi’nin kararının ardından bugün Pekin’de, antrenman için yeniden buz pistine çıktı ve rutin antrenmanını yaptı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Uluslararası Buz Pateni Birliği, Rusya’nın Valieva’nın oyunlara devamını askıya alması kararını geri çekmesini, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi CAS’a taşıdıklarını açıkladı. CAS yetkilileri, konuya ilişkin henüz bir karar açıklamadı.

Ödül töreni ertelendi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Sözcüsü Mark Adams, komitenin dopinge yüzde yüz karşı olduğunu söylerken, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin Valieva’nın oyunlara devam edip edemeyeceğine dair kararını haftaya Salı gününden önce vermesi gerektiğini söyledi.

Valieva, haftaya Salı günü başlayacak bireysel kadınlar patinajda yeniden piste çıkacak. Komite’nin Valieva’nın oyunlara devam edemeyeceğine karar vermesi durumunda Rusya, Valieva’nın yerine bir başka sporcuyu aynı dalda müsabakaya sokamayacak.

Öte yandan Valieva’nın durumundaki belirsizlik nedeniyle kendisinin altın madalya kazandığı takım kategorisinin ödül töreni de ertelendi. Valieva’nın oyunlardan men edilmesi kararı çıkması halinde sıralama değişecek. ABD ve Japonya olimpiyat takımları ve sporcular da çıkacak kararı en az Valieva kadar büyük bir merakla bekliyor.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, bir soru üzerine “İşin özünü anlamadan herkes sağa sola bağırmaya başladı, biz bu çığlıklar serisine katılmayacağız” dedi.

Valieva’nın henüz 15 yaşında olması nedeniyle kurallar gereği dopingli madde tespit edilse bile kimliğinin açıklanamaması gibi bir durum da söz konusu. Bu da Valieva vakasını daha da karmaşık hale getiren bir unsur olarak değerlendiriliyor.

Uluslararası Buz Pateni Birliği’nin de doping tespiti halinde bir sporcuyu yarışmadan men etme yetkisi bulunuyor. Ancak Birlik, henüz devam eden yasal süreçlerin sonuçlanmasını bekliyor.

VOA tarafından geçilen Rus Sporcu Valieva’da Yasaklı Madde Tespit Edildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rus Sporcu Valieva’da Yasaklı Madde Tespit Edildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rus Sporcu Valieva’da Yasaklı Madde Tespit Edildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.