Rus İşgal Güçlerinden Herson’u Boşaltma Çağrısı

Rus İşgal Güçlerinden Herson’u Boşaltma Çağrısı

ABONE OL
18:12 - 22/10/2022 18:12
Rus İşgal Güçlerinden Herson’u Boşaltma Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna’nın Herson kentindeki Rus işgal yetkilileri bugün sivillere, Ukrayna güçleri ilerlerken askeri durumun gerginleşmesi nedeniyle derhal kenti terk etmeleri çağrısı yaptı.

Binlerce sivil günlerdir Dnipro Nehri üzerinden, Ukrayna’nın şehri yeniden ele geçirmek üzere saldırıya geçeceği uyarıları üzerine şehri terk ediyordu; ancak bugünkü uyarı yeni bir aciliyetle yapıldı.

Telegram’da yayınlanan bir bildiride “Cephedeki gergin durum, şehrin yoğun bombardıman tehlikesi ve terörist saldırı tehdidi nedeniyle, tüm siviller derhal şehri terk etmeli ve Dnipro’nun sol (doğu) kıyısına geçmelidir! Ailenizin ve arkadaşlarınızın güvenliğine dikkat edin! Belgelerinizi, paranızı, değerli eşyalarınızı ve giysilerinizi unutmayın” denildi.

Açıklamada, Herson’da Rusya tarafından kurulan yönetimin tüm departman ve bakanlıklarının da ayrılması gerektiği belirtildi. Halka, Dnipro nehri üzerinden teknelere binmeleri çağrısında bulunuldu.

Sekiz aydır devam eden savaşın en önemli muharebelerinden biri, Ukrayna güçlerinin şehri yeniden ele geçirmek ve binlerce Rus askerini kuşatmak amacıyla Dnipro’nun batı kıyısı boyunca ilerlemesiyle Herson yakınlarında sona yaklaşıyor.

Ukrayna, Herson cephesinde bilgi karartması uyguladı. Ancak Rus komutan General Sergey Surovikin bu hafta Herson’daki durumun “zaten zor” olduğunu ve Rusya’nın orada “zor kararlar almayı göz ardı etmediğini” söyledi.

Bugün bir brifing veren Rusya Savunma Bakanlığı, güçlerinin Ukrayna’nın Herson bölgesindeki kontrol hattını kırma girişimini püskürttüğünü söyledi. Bu açıklamalar, bağımsız olarak doğrulanamadı.

Herson, Rusya’nın 24 Şubat’taki işgalinden bu yana hasarsız ele geçirdiği ve elinde tuttuğu tek eyalet başkenti.

Herson bölgesi, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in geçen ay Moskova’nın “sonsuza kadar” kendi toprağı olarak iddia ettiğini söylediği ve geçen hafta sıkıyönetim ilan ettiği dört bölgeden biriydi.

Putin, Rusya’nın kendi toprakları olduğu iddia ettiği bölgeleri savunmak için gerekirse nükleer silahlara başvurmaya hazır olduğunu söyledi. Rusya’nın açıkladığı ilhak, Ukrayna, müttefikleri ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından yasadışı olarak kınandı.

Ukrayna güçleri dün Herson genelindeki Rus mevzilerini bombalayarak Kremlin yanlısı güçlerin Dinyeper Nehri üzerindeki ikmal yollarını hedef alırken, eyalet başkentine tam bir saldırıya yaklaştı.

Ukrayna ordusuna göre Kremlin, kayıpları telafi etmek ve cephe birliklerini güçlendirmek için bölgeye 2 bin kadar asker gönderdi.

Dinyeper Nehri bölgedeki savaşta önemli bir yer tutuyor çünkü nehir kritik işlevlere sahip. Erzak, asker ve siviller için geçiş; Ukrayna’nın güneyi ve ilhak edilen Kırım Yarımadası için içme suyu ve bir hidroelektrik santralından elektrik üretimi sağlıyor.

Elektrik santralı ve Kırım’a su sağlayan bir kanal dahil bölgenin büyük bölümü Rusya’nın kontrolu altında.

Herson’un Kremlin destekli yetkilileri daha önce Rusya tarafından atanan tüm yetkilileri ve 60 bin kadar sivili, yerel lider Volodimir Saldo’nun “organize, kademeli bir yer değiştirme” olacağını söylediği şekilde nehrin karşısına tahliye etme planlarını açıklamıştı.

Bugün de Rusya tarafından atanan bir başka yetkili de bölge genelinden yaklaşık 25 bin kişinin Dinyeper üzerinden geçtiğini belirtti. Kiril Stremusov bir Telegram paylaşımında sivillerin kendi istekleriyle ayrıldığını iddia etti.

“İnsanlar aktif olarak hareket ediyor çünkü bugün öncelik hayatta kalmak. Kimseyi hiçbir yere sürüklemiyoruz” diyerek, Ukrayna ve Batı’nın Moskova’nın olası zorla nakillerine ilişkin endişelerine açık bir yanıt verdi.

Ukraynalı yetkililer, yerel halkı yerlerinden edilmeye karşı direnmeye çağırırken, Moskova’nın sivilleri rehin almak ve canlı kalkan olarak kullanmak istediği iddia edildi.

Ukrayna hava savunması insansız hava araçlarını ve gelen füzeleri vurmaya çalışırken, orta ve batı Ukrayna’daki yüz binlerce kişi bugüne elektrik kesintileri ve silah sesleriyle uyandı.

Rusya, Ukrayna genelindeki elektrik santrallarına, su tedarik sistemlerine ve diğer kilit altyapılara saldırılarını yoğunlaştırdı.

Ukrayna hava kuvvetleri bugün yaptığı açıklamada Rusya’nın “kritik altyapıyı” hedef alan “büyük bir füze saldırısı” başlattığını belirterek, havadan ve denizden fırlatılan 33 seyir füzesinden 18’ini düşürdüklerini söyledi.

Öğleden sonra erken saatlerde Ukrayna genelinde iki kez hava saldırısı sirenleri çaldı ve bölge sakinleri sığınaklara koştu.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko Telegram’da yaptığı açıklamada, bu sabah başkenti hedef alan “birkaç roketin” düşürüldüğünü söyledi.

Altı batı ve orta bölgesi vilayetlerinin yanısıra Odesa bölgesinin valileri de benzer açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı ofisi sabah yaptığı açıklamada Kiev’in güneydoğusundaki merkezi Çerkassi bölgesinde patlayıcı yüklü beş insansız hava aracının düşürüldüğünü söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da gün içinde yaşanan saldırıların Ukrayna’nın “bir dakika bile gecikmeden” Batı destekli yeni hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyduğunun kanıtı olduğunu söyledi.

Kuleba Twitter’da “Hava savunması hayat kurtarır” diye yazdı.

Ukrayna’nın devlet enerji şirketi saldırılara, durumu istikrara kavuşturmak amacıyla Kiev ve 10 Ukrayna bölgesinde kesinti uygulanacağını duyurarak yanıt verdi.

Ukrenergo, bugün Facebook üzerinden yaptığı bir paylaşımda Rusya’yı “Ukrayna’nın batı bölgelerinin ana şebekelerindeki enerji tesislerine” saldırmakla suçladı.

Hem Ukrenergo hem de Kiev’deki yetkililer Ukraynalılar’ı enerji tasarrufu yapmaya çağırıyor.

Bu hafta başında Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, halka her gün sabah 7 ile 11 arasında enerji kullanımlarını azaltmaları ve elektrikli ısıtıcılar gibi enerji tüketen aletleri kullanmaktan kaçınmaları çağrısında bulundu.

Yetkililer, ülkenin elektrik sisteminin yaklaşık yüzde 40’ının ciddi şekilde hasar gördüğünü söylüyor.

VOA tarafından geçilen Rus İşgal Güçlerinden Herson’u Boşaltma Çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rus İşgal Güçlerinden Herson’u Boşaltma Çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rus İşgal Güçlerinden Herson’u Boşaltma Çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.