RTÜK’ün Kararıyla İlgili Tartışmalar Sürüyor

RTÜK’ün Kararıyla İlgili Tartışmalar Sürüyor

ABONE OL
22:48 - 13/02/2022 22:48
RTÜK’ün Kararıyla İlgili Tartışmalar Sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) Amerika’nın Sesi (VOA) dahil üç uluslararası medya kuruluşunun Türkçe internet sitelerine, lisans başvurusu yapma şartı getirmesi sonrasında başlayan tartışma sürüyor.

RTÜK, konuyla ilgili bir açıklama yayınlarken, RTÜK üyesi İlhan Taşçı kararın siyasi olduğunu belirtti.

Radyo Televizyon Üst Kurulu yayınladığı mesajda, kararını 6112 sayılı Kanun’un 29/A maddesine dayandırdığını belirtti.

Açıklamada, “Yasaya göre radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılar Üst Kuruldan yayın lisansı almak zorundadır. Bu durum, içerik veya yer sağlayıcısı yurt dışında bulunsa bile, Türkçe ya da başka bir dilde Türkiye’ye yönelik yayın yapan, reklamlara yer veren yayın kuruluşlarını kapsamaktadır” denildi.

VOA Türkçe’den Hilmi Hacaloğlu’nun sorusuna yanıt veren RTÜK üyesi İlhan Taşçı, “Bir kararın yasaya dayanması onun hukuki olduğunu göstermez. Bu bir siyasi karardır. Herkes yönetmelik çıktıktan neredeyse üç yıl sonra neden bu üç kurum seçildi diye haklı olarak merak ediyor. Ancak bunun üç kurumla kalmayacağı anlaşılıyor. Çok fazla toz kaldırmadan çok fazla gürültü koparmadan üç uluslararası kurum için karar alındı ama diğer kurumlar için de benzer taleplerin önümüzdeki haftalar ve aylarda gündeme geleceği sürpriz olmayacak. Bu bir başlangıç” dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nden Erol Önderoğlu da sosyal medyada yaptığı paylaşımda “RTÜK’ün ayrımcı ve çoğulculuğu tehdit eden kararları varken, RTÜK Başkanının bariz ‘ihsas-ı rey’ çıkışları ortadayken “yasal”lığa sığınılması sorunu çözmüyor. RTÜK, Üst Kurul seçim prosedürü ve eleştirel medyayı çökerten yanıyla antidemokratiktir!” ifadelerini kullandı.

VOA’ya engelsiz erişim yolları

İnternet içeriklerine erişim engeli yaşandığı zaman Voice of America’yla (VOA) anlaşmaları da olan “Psiphon” ve “nthLink” program ve uygulamalarını kullanarak sansür ve engellemeleri aşıp internette istediğiniz içeriğe erişebilirsiniz.

Ücretsiz olan bu iki uygulama, internet üzerindeki sansür ve erişim engellemelerine karşı özel olarak tasarlanmıştır.

Uygulamalar VPN, SSH ve HTTP Proxy teknolojilerini kullanarak internet kullanıcılarının engelli içeriklere güvenli ve serbest bir şekilde erişebilmelerini sağlıyor.

Psiphon ve nthLink uygulamalarını akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlarınıza indirip kullanabilirsiniz. Her iki uygulama da iOS, Android ve Windows işletim sistemlerinde çalışıyor.

Psiphon ve nthLink’i iOS ve Android işletim sistemlerinde indirmek için Apple App Store ve Google Play Store’da “Psiphon” ve “nthLink” arama yapmanız ve “indir” tuşlarına basmanız yeterli.

Akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlarınıza Psiphon ve nthLink’i doğrudan indirmek için aşağıdaki linkleri de kullanabilirsiniz:

Psiphon: https://www.psiphon3.com/en/download.html

nthLink: https://bit.ly/nthlink-app

Her iki uygulamanın doğrudan indirme linklerini istemek için aşağıdaki adreslere boş birer e-posta da atabilirsiniz:

Psiphon: [email protected]

nthLink: [email protected]

VOA tarafından geçilen RTÜK’ün Kararıyla İlgili Tartışmalar Sürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. RTÜK’ün Kararıyla İlgili Tartışmalar Sürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan RTÜK’ün Kararıyla İlgili Tartışmalar Sürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.