RTÜK’ten VOA Türkçe’ye Erişim Engeli Açıklaması

RTÜK’ten VOA Türkçe’ye Erişim Engeli Açıklaması

ABONE OL
18:24 - 01/07/2022 18:24
RTÜK’ten VOA Türkçe’ye Erişim Engeli Açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’de medya denetiminden sorumlu kurul, RTÜK Başkanlığı imzasıyla internet sitesinde açıklama yapıldı.

Açıklamada, internet üzerinden ‘‘isteğe bağlı yayıncılık’’ mecralarının düzenleme ve denetleme yetkisinin RTÜK’e yasayla verilmesinden sonra, lisansa tabi olup olmadıklarının tespiti amacıyla geniş kapsamlı taramalara başlandığı ve erişim engellemesi kararı aldırılan VOA Türkçe ve DW Türkçe sitelerinin İBYH (İsteğe Bağlı Yayın Hizmetleri) kapsamında olduğu için lisans alması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, ‘‘Üst Kurul uzmanlarımız www.dw.com, www.amerikaninsesi.com internet sitelerini de incelemiştir. Uzman görüşüne göre, ‘Tüm medya içeriği’ sekmesi altında ise ‘ses dosyaları’ ve ‘video’ sekmelerinin yer aldığı ve bu içeriklerin ‘programlar’ sekmesi ile program bazında kategorize edilmesi ve katalog şeklinde sunuluyor olmasından dolayı isteğe bağlı yayın hizmeti faaliyeti yürütüldüğü ve İnternet İBYH lisansı alınması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Üst Kurul da görüşü yerinde bularak anılan internet sitelerine lisans başvurusu yapmaları için yasa gereği 72 saat süre vermiştir. Yasal süre sonunda RTÜK’e herhangi bir başvurunun yapılmadığının görülmesi üzerine yayın lisansı olmadan yayın hizmetine devam edilen internet siteleri için yargı süreci başlatılarak erişim engeli talep edilmek zorunda kalınmıştır’’ denildi.

RTÜK açıklamasında her iki kurumunun da Türkiye’de şirket kurup lisans alma süreçlerini başlatmaları halinde erişim engelleme sürecinin sona erdirilmesi için yargı mercilerinden talepte bulunulacağı da belirtildi.

RTÜK’ün çoğulculuktan, özgür basından, medya kuruluşlarının serbestçe habercilik yapabilmesinden yana olduğu da belirtilen açıklamada, ‘‘İfade ve basın hürriyetine ilişkin hiç kimsenin tereddüt etmesine, gereksiz endişeye kapılmasına ve yasal dayanaklarla işini yapan Üst Kurulumuzu töhmet altında bırakacak açıklamalar yapmasına lüzum yoktur” ifadeleri yer aldı.

Şahin: ‘‘Gerekli adımları atmaya devam edeceğiz’’

Açıklama sonrası RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada VOA Türkçe ve DW Türkçe’nin yayınlarını ‘‘yasal olmamak’’ ile itham etti.

Şahin, ‘‘RTÜK bağımsız yargının aldığı karar ile ülkemizde yasal olmayan yayıncı kuruluşlara karşı yasal yayıncıların haklarını korumaktadır. Bu kriterler doğrultusunda Üst Kurul olarak gerekli adımları atmaya devam edeceğiz’’ dedi.

VOA tarafından geçilen RTÜK’ten VOA Türkçe’ye Erişim Engeli Açıklaması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. RTÜK’ten VOA Türkçe’ye Erişim Engeli Açıklaması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan RTÜK’ten VOA Türkçe’ye Erişim Engeli Açıklaması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.