RTÜK’ten Amerika’nın Sesi, DW ve Euronews Yayınlarına Erişim Engeli Adımı

RTÜK’ten Amerika’nın Sesi, DW ve Euronews Yayınlarına Erişim Engeli Adımı

ABONE OL
21:48 - 09/02/2022 21:48
RTÜK’ten Amerika’nın Sesi, DW ve Euronews Yayınlarına Erişim Engeli Adımı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bugün yaptığı toplantıda başta üç uluslararası medya kuruluşu Amerika’nın Sesi, Deustche Welle ve Euronews olmak üzere Türkçe yayın yapan sitelerin lisans konusunu masaya yatırdı.

Konuyla ilgili bilgilendirme yapan RTÜK üyesi İlhan Taşçı bu kurumlara lisans başvurusu için 72 saat süre tanındığını daha sonra erişim engeli getirilmesi isteneceğini duyurdu.

2017 yılından beri RTÜK üyesi olan Taşçı ilk olarak Twitter hesabından ‘‘RTÜK bugün saat 12.00de http://amerikaninsesi.com (ABD) http://dw.com (Almanya) ve http://tr.euronews.com(Fransa) sitelerine lisans almaları için 72 saat süre vermeyi görüşecek. Üst Kurul, bu sürede başvurmayan yayın kuruluşlarının erişimlerinin engellenmesini isteyecek’’ paylaşımını yaptı.

İlhan Taşçı bu paylaşımı sonrası kendisine ulaşan VOA Türkçe muhabirine, ‘‘Bugünkü toplantıda RTÜK, bu konuyu karara bağlarsa bu kurumların temsilcilerinin kendileriyle temasa geçmelerini bekleyecek. Bu olmadığı taktirde RTÜK, 72 saat sonra yayın hizmetlerine son vermeyen kurumlar bakımından erişim engelleme kararı çıkartılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek’’ dedi.

Toplantının ardından da bir paylaşımda bulunan Taşçı, RTÜK’ün oy çokluğuyla bu doğrultuda bir karar aldığını teyit etti. Taşçı yine Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “RTÜK ilk kez uluslararası haber siteleri için denetim yetkisini kullandı. Oy çokluğuyla alınan kararla, http://amerikaninsesi.com http://dw.com/tr ve http://tr.euronews.com sitelerine lisan için 72 saat süre tanıdı. Bu sürede başvurmayanların erişimleri engellenecek” ifadelerini kullandı.

İlhan Taşçı kararla ilgili olarak da “Ulusal basının ardından sıra uluslarası haber sitelerinin denetlenmesine ve sesinin kesilmesine geldi. RTÜK’ün “sitede video var lisans almalı” bakışıyla denetlenmeyecek hiçbir haber sitesi kalmaz! Asıl hedef basın özgürlüğü ve çok seslilik. İstenen basın sussun, eleştirmesin” değerlendirmesini yaptı.

Taşçı konuya ilişkin bir diğer paylaşımda da “RTÜK’e İnternet yayınlarını denetleme yetkisine veren yasa 2019 yılında yürürlüğe girdi. Üç yılın ardından RTÜK’ün aklına yabancı haber sitelerinin gelmesi hayli ilginç. Anlaşılan devamı da gelecek!” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen RTÜK’ten Amerika’nın Sesi, DW ve Euronews Yayınlarına Erişim Engeli Adımı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. RTÜK’ten Amerika’nın Sesi, DW ve Euronews Yayınlarına Erişim Engeli Adımı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan RTÜK’ten Amerika’nın Sesi, DW ve Euronews Yayınlarına Erişim Engeli Adımı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.