Rotherbaum’um tarihteki hazin yeri

Rotherbaum’um tarihteki hazin yeri

ABONE OL
19:17 - 16/09/2019 19:17
Rotherbaum’um tarihteki hazin yeri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hamburg Eyalet Parlamentosu milletvekili Güngör Yılmaz tarafından organize edilen Hamburg turunda, rehber Gerd Schmidt-Mildner eşliğinde Rotherbaum semti gezildi.

Hamburg Eyalet Milletvekili Güngör Yılmaz tarafından “Alster’den Elbe’ye şehrimizi tanıyalım “başlığı altında düzenlenen şehir turunun yenisinde Eimsbüttel İlçesinin, Rotherbaum semti gezildi.

Dammtor Tren İstasyonununda buluşan 35 kişilik gruba, rehber Gerd Schmidt-Mildner eşlik ederek semt hakkında bilgiler verdi. Schmidt-Mildner semtin adını, 1866 yılına kadar kullanılan, kentte giriş kapısı olan kırmızı-beyaz rengindeki sınır bariyerinden aldığını söyledi. Uzman rehber, Edmund-Siemers-Allee üzerinden 1919’da kurulan ve bugünlerde 100. yıldönümünü kutlayan Hamburg Üniversitesinin ana binasına yürüyen gruba, kurulduğunda sadece kubbeli ana binadan ibaret olan üniversitenin, fakültelerinin ve enstitülerinin bugün tüm kente yayılı olduğunu kaydetti.

Nazilerin Musevileri imha kamplarına götürdüğü alan

Üniversiteyi geçtikten sonraki küçük park alanının hazin bir tarihe sahip olduğunu ifade eden Schmidt-Mildner, “Naziler 1941 sonrası kentte yaşayan Musevileri bu alanda toplayıp, Hannoversche Strasse tren garından imha kamplarına götürdüler” dedi. Rehber, 24 bin Hamburglu Musevi’nin bu şekilde katledildiğini kaydetti. Rotherbaum ve etrafının soykırım öncesi Musevilerin yoğunlukla yaşadığı mahalleler bulunduğunu ve 1938’de Naziler tarafından yakılıp yıkılan Hamburg’un en büyük sinagogu barındırdığını da anlatan Mildner-Schmidt, Nazileri kentteki Musevi yaşamını ve kültürünü yok ettiklerini söyledi.

Zenginlerin mahallesi Pöseldorf

Üniversite kampüsünden Pöseldorf mahallesine doğru yüründü. Rotherbaum’un Pöseldorf mahallesinin Hamburg’un zenginlerinin ve sosyetesinin mahallesi olduğunu kaydeden Mildner-Schmidt UNESCO Hayatboyu Öğrenim Kurumunun merkezinin de 1952’den Pöseldorf’ta bulunduğu belirtti.

Grup, yeni adıyla MARKK olan Etnografya Müzesi ve 2. Bundesliga futbol kulübü HSV’nin uzun yıllar stadı olan ve şimdi üniversite beden eğitimi fakültesi tarafından kullanılan spor tesislerini gördükten sonra, Mittelweg tarafındaki gotik mimari eseri olan Protestan St. Johannis Kilisesini hakkında bilgilendirildi. Müzenin arkasında bulunan ve Hamburg’a kardeş kent Şanghay tarafından hediye edilen ama neredeyse dört yıldan işletilmeyen orijinal Çin Çayevini, tura katılanlar hayranlıkla izlediler. Mildner-Schmidt, kilisenin hemen karşısında bulunan ve 18. yüzyıla kadar Rotherbaum’um tipik evlerinden otantik şekilde kalan ve koruma altında olan son tek katlı evi gösterdi.

 

Alster Parki 1949 öncesi özel mülk idi

Tur Milchstrasse’den aşağıya Alster Gölü kenarında son buldu. Mildner-Schmidt Alster’in kıyısındaki yeşil alanın 1949’a kadar oradaki villa sahiplerine ait özel mülkiyet olduğunu belirterek, “1949 yılında Hamburg’un ilk hür seçilen Belediye Başkanı Max Brauer, parkı kamulaştırarak halka açtı” dedi. Yaklaşık 2 saat süren tur katılanlar Gerd Mildner-Schmidt ve Güngör Yılmaz’a teşekkür ettiler.

Güngör Yılmaz, kent turları ve düzenlediği diğer etkinliklere katılmak isteyenlerin [email protected] e-posta adresine başvurabileceklerini sö

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.