Ramazan Ayı Corona Salgınının Gölgesinde Başladı 

Ramazan Ayı Corona Salgınının Gölgesinde Başladı 

ABONE OL
11:10 - 25/04/2020 11:10
Ramazan Ayı Corona Salgınının Gölgesinde Başladı 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ramazan ayı bu yıl Corona virüsü salgınını önlemek amacıyla uygulanan sosyal mesafe kısıtlamalarının ve sokağa çıkma yasaklarının gölgesinde başladı.

Her yıl iftar sofralarında bir araya gelen Müslümanlar bu yıl Ramazan ayını evde geçirecek, parklara, alışveriş merkezlerine, camilere gidemeyecek.

Çok sayıda Müslümansa Corona virüsü ve pandeminin ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle kaygılı.

Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi Endonezya’nın başkenti Cakarta, 8.200 vaka ve 689 ölümle ülkede Corona salgınının merkezi durumunda.

Endonezya’nın aşırı tutucu Aceh bölgesindeyse, dini liderlerin vakit namazlarının camilerde kılınacağı ve Aceh’nin ”kırmızı bölge” olmadığı şeklinde verdiği fetvadan sonra camiler doldu. Aceh, özerklik anlaşması gereği şeriatla yönetiliyor.

Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkeler Mart ayı ortasında Cuma namazının camilerde kılınmasını yasaklayarak ve kutsal mekanları kapatarak önlem almıştı.

Öte yandan Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon, Yemen’deki İran destekli Husi isyancılarıyla savaşa Ramazan boyunca ara verilmeye devam edileceği açıklaması yaptı.

Malezya’daysa Corona salgınına karşı alınan sıkı önlemlerin süresi 12 Mayıs’a kadar uzatıldı.

Malezya Başbakanı Muhyiddin Yassin, pandemiye karşı başlatılan ”cihatın” sonuç verdiğini ama devam etmesi gerektiğini söyledi.

Malezya’da Ramazan için açılan açık hava pazarları salgın nedeniyle yasaklandı. Bazı satışlar online ortama alındı.

Öte yandan Pakistan Başbakanı İmran Han, ülkedeki din adamlarının baskısına boyun eğerek camilerin açık kalmasına izin verdi.

Ancak ülkenin güneyindeki Sind bölgesi, Pakistan Tıp Cemiyeti’nin camilerin ülke çapında kapatılması gerektiği yönünde yetkililere çağrı yapması üzerine Ramazan boyunca camilerde namaz kılınmasını yasakladı.

Türkiye’deyse iftar çadırları bu yıl kurulmayacak. Ramazan davulcularının bahşiş toplamak için kapı kapı dolaşmaları da yasaklandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter mesajında, Ramazan ayının ”önlemleri gevşetmek için bahane” olamayacağını belirtti.

Savaş yorgunu Afganistan’daysa salgın için alınan önlemler yoksulların durumunu daha da kötüleştirdi.

Afganistan’da şimdiye kadar 1.300 kişide enfeksiyon tespit edildi, 43 kişiyse yaşamını yitirdi.

Hindistan’daysa yükselen İslamofobi nedeniyle Ramazan buruk başlayacak. Ülkede enfeksiyonların artması, Mart ayında Yeni Delhi’de İslamcı grup Tebliğ Cemaati’nin üç günlük toplantısıyla ilişkilendirilmişti.

İktidardaki Hindu milliyetçi Hindistan Halk Partisi (BJP) toplantıyı ”Corona terörizmi” olarak nitelemiş, çok sayıda Müslüman bu nedenle tehdit edilmiş, Hindu çoğunluğun yaşadığı mahallelerdeki Müslüman satıcılar boykotla karşılaşmıştı. Hindistan’daki 200 milyon Müslüman, nüfusun yüzde 14’ünü oluşturuyor. Müslümanlar, Hindistan’daki en yoksul kesimi oluşturuyor.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.