Putin’le Bağlantılı İsimden Seçimlere Müdahale İtirafı

Putin’le Bağlantılı İsimden Seçimlere Müdahale İtirafı

ABONE OL
09:13 - 08/11/2022 09:13
Putin’le Bağlantılı İsimden Seçimlere Müdahale İtirafı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Kremlin bağlantılı Rus girişimci Yevgeniy Prigojin ABD seçimlerine müdahale ettiğini ve etmeye devam edeceklerini söyledi. Rus işadamı bu sözlerle yıllardır yalanladığı suçlamaları ilk kez doğrulamış oldu.

Prigojin sosyal medya hesabı paylaşımında, “Beyefendiler, müdahale ettik, ediyoruz ve edeceğiz. Dikkatli bir şekilde, nokta atışıyla, cerrahi bir hassasiyetle ve kendi tarzımızla, nasıl biliyorsak o şekilde” diye yazdı.

Kremlin’e yakın olduğu için “Putin’in şefi” takma adıyla bilinen Rus işadamına ait yemek şirketinin basın servisinden paylaşılan bu açıklamanın ABD’de yapılan ara seçimden bir gün önce gelmesi dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Temmuz ayında, Prigojin ve ona ait şirketlerin fonlamakla suçlandığı St. Petersburg’daki troll tarlası dahil (İnternet Araştırma Ajansı), Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale konusunda bilgi sağlayanlara 10 milyon dolara kadar ödül verileceğini açıklamıştı.

Beyaz Saray sözcüsü: “Şaşırtıcı değil”

Beyaz Saray basın sözcüsü Karine Jean-Pierre, Rus işadamının sözlerinin şaşırtıcı olmadığını ve yeni bir şey söylemediğini belirtti.

Rus işadamının ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin yaptırım listesinde olduğuna dikkat çeken Beyaz Saray sözcüsü, “Yevgeniy Prigojin’le bağlantılı kişilerin ABD dahil tüm dünyada seçimleri etkilemeyi amaçladıkları iyi biliniyor ve bu kamusal alanda da belgelenmiş durumda” dedi.

Beyaz Saray sözcüsü, Rusya’nın müdahale çabalarının demokrasiye zarar vermeyi ve toplumu ayrıştırmayı amaçlayan söylemleri teşvik etmeyi kapsadığını kaydetti.

Rus işadamı Eylül ayında Wagner Group adlı paralı asker gücünün arkasında olduğunu söylemiş ve bu gücün Ukrayna’da sekiz aydır devam eden savaştaki rolünden açıkça söz etmişti. Rus işadamı bu konudaki iddiaları daha önce yalanlamıştı.

Söz konusu grubun, Suriye ve Sahra-altı Afrika’daki çatışmalara da paralı asker gönderdiği biliniyor.

Hakkında iddianame hazırlanmıştı

Prigojin, 10 Rus vatandaşı ve üç Rus şirketi 2018 yılında Cumhuriyetçi Donald Trump’ın kazandığı 2016’daki başkanlık seçimleri öncesinde Amerika’da kamuoyunu ayrıştıran ve kutuplaştıran üstü örtülü bir sosyal medya kampanyası yürütmekle suçlanmıştı.

Bu kişi ve şirketler hakkında özel yetkili savcı Robert Mueller’ın ABD seçimlerine Rusya müdahalesine ilişkin soruşturması kapsamında iddianame hazırlanmıştı.

Adalet Bakanlığı 2020 yılında haklarında iddianame hazırlanan iki firmaya yönelik suçlamaları düşürmüştü. Bakanlık, ABD’de varlık göstermeyen ve suçlu bulunsa bile anlamlı bir ceza alma ihtimali olmadan kurumsal bir sanığa yönelik yapılacak bir yargılamanın kanunların uygulanmasında kullanılan hassas araç ve teknikleri ifşa edeceğine kanaat getirdiğini belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Temmuz ayında, Prigojin ve ona ait şirketlerin fonlamakla suçlandığı St. Petersburg’daki troll tarlası dahil (İnternet Araştırma Ajansı), Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale konusunda bilgi sağlayanlara 10 milyon dolara kadar ödül verileceğini açıklamıştı.

Rus işadamı ABD Maliye Bakanlığı’nın da yaptırım listesinde. Prigojin ise son açıklamasına kadar Rusya’nın seçimlere müdahale ettiği iddialarını yalanlamıştı.

Rus işadamı Prigojin Eylül ayında Wagner Group adlı paralı asker gücünün arkasında olduğunu söylemiş ve bu gücün Ukrayna’da sekiz aydır devam eden savaştaki rolünden açıkça söz etmişti.

Devlet bankasından cömert kredi ve ihaleler

Rus işadamı Prigojin’in Moskova’da kurduğu şirketler son yıllarda önemli ölçüde büyüdü. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin 2010 yılında Prigojin’in okul öğrencilerine öğle yemeği veren ve devlet bankasının sağladığı cömert kredilerle kurulan şirketinin açılışına katılmıştı.

Prigojin’in Concord adlı şirketi yalnızca Moskova’da devlet okullarında öğrencilere yemek tedariki için milyonlarca dolarlık ihale kazanmıştı. Rus işadamının Kremlin’deki etkinliklere ve Rus ordusuna yemek hizmeti sağladığı da biliniyor.

VOA tarafından geçilen Putin’le Bağlantılı İsimden Seçimlere Müdahale İtirafı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Putin’le Bağlantılı İsimden Seçimlere Müdahale İtirafı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Putin’le Bağlantılı İsimden Seçimlere Müdahale İtirafı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.