Pulitzer Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu

Pulitzer Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu

ABONE OL
18:02 - 07/05/2024 18:02
Pulitzer Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

New York Times ve Washington Post gazeteleri, 2023 yılında Gazze’deki savaş ve silahlı şiddetle ilgili çalışmalarıyla Pazartesi günü üçer Pulitzer Ödülü’ne layık görülürken, Associated Press de ABD’ye küresel göçle ilgili haberleriyle özel fotoğraf kategorisinde ödül kazandı.

New York Times, Pulitzer kurulunun “geniş kapsamlı ve aydınlatıcı” olarak nitelendirdiği metin haberciliğiyle, Reuters haber ajansı da fotoğraflarıyla ödül kazandı. Ödüller Gazze’deki savaşı takip eden gazetecilere ve diğer yazarlara verildi.

AP’nin ödül alan 15 fotoğrafı, göçün dünyanın en büyük hikayelerinden biri olduğu bir yılda Latin Amerika’da ve ABD-Meksika sınırı boyunca Teksas ve California’da çekildi.

Prestijli kamu hizmeti ödülü, ABD Anayasa Mahkemesi’nin etrafındaki “kalın gizlilik duvarını delen” ve milyarderlerin yargıçlara nasıl pahalı hediyeler verdiğini ve lüks seyahatler için nasıl ödeme yaptığını gösteren haberleri nedeniyle ProPublica’ya verildi.

Pulitzer Ödülleri, 2023 yılında gazeteciliğin en iyilerini 15 kategoride; sanatın en iyileriniyse kitap, müzik ve tiyatroya odaklanan sekiz kategoride belirledi. Kamu hizmeti dalında birinciye altın madalya veriliyor. Diğer tüm kazananlar 15 bin dolar para ödülü alıyor.

AP, 36’sı fotoğraf dalında olmak üzere 59 Pulitzer Ödülü kazandı.

Pulitzer kurulu, New York Times’ı İsrail ve Gazze’deki çalışmalarıyla İsrail’in istihbarat zaafiyetleri ve askeri tepkisine ilişkin haberlerinden dolayı ödüle layık gördü.

New York Times’dan Hannah Dreier, ABD’deki göçmen çocuk işçiliğiyle ilgili haberleriyle araştırmacı gazetecilik dalında Pulitzer kazandı.

Washington Post ekibi, AR-15 yarı otomatik tüfeği üzerine yaptığı ve yürek burkan fotoğraflarla desteklediği incelemeyle ulusal habercilik dalında ödül kazandı.

Reuters haber ajansı da fotoğraflarıyla ödül kazandı.

Yine Washington Post’tan David E. Hoffman, dijital çağda otoriter rejimlerin muhalefeti nasıl bastırdığına ilişkin “ilgi çekici ve iyi araştırılmış” dizisiyle editoryal yazı dalında ödül kazandı. Üçüncü ödül ise Rusya’daki bir hapishane hücresinden yazdığı yorumlarla Vladimir Kara-Murza’ya gitti.

The New Yorker dergisi iki Pulitzer kazandı. Sarah Stillman, hukuk sistemi ve cinayet suçlamalarıyla ilgili haberiyle açıklayıcı habercilik dalında ödül kazandı. Medar de la Cruz, New York’taki Rikers Adası hapishanesindeki mahkumları konu alan resimli habercilik ve yorum dalında ödül kazandı.

California’da yayımlanan Lookout Santa Cruz gazetesi çalışanları, eyaletteki sel ve çamur kaymalarına ilişkin “toplum odaklı hızlı haberleri” nedeniyle son dakika haberleri kategorisinde ödül kazandı.

Pulitzer kurulu, ulusal habercilik alanında ikinci ödülü, Elon Musk’ın otomobil ve havacılık işlerini inceleyen “göz açıcı” haber dizisiyle Reuters haber ajansına verdi.

Yerel habercilik dalında ise City Bureau’dan Sarah Conway ve Invisible Institute’den Trina Reynolds-Tyler, Chicago’daki kayıp siyah kız çocukları ve kadınlarla ilgili, ırkçılığın ve polisin bu soruna nasıl katkıda bulunduğunu gösteren araştırma dizisiyle ödüle layık görüldü.

Eleştiri dalında Pulitzer, farklı sinema filmi türlerini kapsayan haberleriyle Los Angeles Times’tan Justin Chang’e gitti. Pulitzer kurulunun ikinci özel ödülü ise 2021’de hayatını kaybeden hip-hop eleştirmeni Greg Tate’e verildi.

Pulitzer Ödülleri, Gazze’deki savaşa karşı öğrenci gösterileriyle gündeme gelen New York’taki Columbia Üniversitesi tarafından veriliyor. Pulitzer kurulu, kazananları belirlemek üzere geçtiğimiz haftasonu Columbia kampüsü dışında toplanmıştı.

Pulitzer Ödülleri bu yıl, finale kalan 45 adaydan beşinin araştırma ve haberlerinde yapay zeka teknolojisi kullandığını açıkladı. Kurul ilk kez ödül için başvuranlardan yapay zeka kullanımını açıklamalarını istedi.

Pulitzer Ödülleri, Macar asıllı Amerikalı gazeteci ve gazete yayıncısı Joseph Pulitzer’in 1911’de ölümünün ardından Columbia Üniversitesi’ne bıraktığı vasiyet üzerine oluşturulmuştu. Vasiyetinin bir kısmı 1912 yılında Gazetecilik Okulu’nun kurulması ve ilk kez 1917 yılında verilmeye başlanan Pulitzer Ödülleri’nin oluşturulması için kullanılmıştı.

18 üyeden oluşan Pulitzer Kurulu, ABD’deki medya kuruluşlarından önde gelen gazeteci veya haber yöneticilerinin yanı sıra beş akademisyen veya sanatçıdan oluşuyor. Columbia’nın gazetecilik okulunun dekanı ve ödüllerin yöneticisi ödüllerin belirlenmesinde oy hakkına sahip değil.

VOA tarafından geçilen Pulitzer Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Pulitzer Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Pulitzer Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.