Prag’daki üniversitede silahlı saldırganın 15 kişiyi öldürmesinin ardından yas ilan edildi

Prag’daki üniversitede silahlı saldırganın 15 kişiyi öldürmesinin ardından yas ilan edildi

ABONE OL
11:23 - 22/12/2023 11:23
Prag’daki üniversitede silahlı saldırganın 15 kişiyi öldürmesinin ardından yas ilan edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Çek Cumhuriyeti hükümeti, başkent Prag’ın merkezindeki Charles Üniversitesi’nde 24 yaşındaki bir öğrenci tarafından öldürülen 15 kişi için 23 Aralık’ı ulusal yas günü ilan etti.

Dün öğleden sonra meydana gelen silahlı saldırıda 10’u ağır olmak üzere 25 kişi de yaralandı. Merkezi Prag’da bulunan Özgür Avrupa Radyosu’nun (RFE/RL) haberine göre saldırı, bir kitleyi hedef alan, ülke tarihinin en ağır ve Avrupa’da bugüne kadar yaşanan en yüksek kayıplı saldırılardan biri olarak kayda geçti.

Charles Üniversitesi’nin önüne saldırının ardından kurbanları anmak için mumlar yakıldı.

Çek İçişleri Bakanı Vit Rakusan silahlı saldırıdan kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, “Çek Cumhuriyeti böyle bir eylemi daha önce hiç yaşamamıştı” dedi ve silahlı saldırının uluslararası terörizmle herhangi bir bağlantısı olduğuna dair bir belirti bulunmadığını sözlerine ekledi.

Polis şefi Martin Vondrasek, kimliği açıklanmayan saldırganın büyük olasılıkla intihar ederek öldüğünü söyledi. Ancak toplam 14 olan ölü sayısına dahil olup olmadığı açıklanmadı.

Vondrasek, “Biraz önce korkunç bir suç mahallindeydim. Fakülte binasında büyük bir silah ve mühimmat cephaneliği gördüm. Eğer polisin hızlı müdahalesi olmasaydı, çok daha fazla kurban olabilirdi” dedi.

Polis şefi Martin Vondrasek, kimliği açıklanmayan saldırganın büyük olasılıkla intihar ederek öldüğünü söyledi.

Polis şefi Vondrasek, saldırganın günün erken saatlerinde Prag’ın batısındaki memleketi Hostoun’da babasını öldürdüğünü ve kendisini de öldürmeyi planladığına inandığını söyledi.

Vondrasek polisin, yasal bir silah sahibi olan saldırganın 15 Aralık’ta Prag’da bir parkta 32 yaşındaki bir adamı ve iki aylık kızını öldüren saldırganla aynı kişi olup olmadığını araştırdığını da sözlerine ekledi.

Çek basınında yer alan haberlere göre polis, saldırgan tarafından yazıldığı iddia edilen sosyal medya paylaşımlarını inceleyerek saldırıyla bir bağlantısı olup olmadığını tespit etmeye çalışıyor.

Çek Cumhurbaşkanı Petr Pavel yaşananlar karşısında şoke olduğunu söyledi ve kurbanların yakınlarına başsağlığı diledi. Aynı şekilde Almanya, Fransa, Slovakya, Avrupa Birliği ve İsrail liderleri de taziyelerini iletti.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, “Federal yetkililer bu olayı soruşturan Çek yetkililerle temas halindedir ve gerektiğinde ek destek sağlamaya hazırız” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de şok ve üzüntüyle tepki gösterdi. Zelenski, eski adı Twitter olan X’ten yaptığı açıklamada, “Kurbanların ailelerine en içten taziyelerimi sunuyor ve yaralılara acil şifalar diliyorum” dedi.

Saldırı sırasında yaşananlar

Charles Üniversitesi Sanat Fakültesi’nin Jan Palach Meydanı’nda bulunan felsefe bölümü binasında meydana gelen silahlı saldırı Prag’ın merkezinde paniğe neden oldu.

Sosyal medyada dolaşan bir fotoğrafta, sekiz kişilik bir öğrenci grubunun pencerelerden tırmanarak binanın yaklaşık beş kat yukarısındaki bir çıkıntıya saklandıkları görülüyor.

Bir öğrenci grubunun pencerelerden tırmanarak binanın yaklaşık beş kat yukarısındaki bir çıkıntıya saklandıkları görülüyor.

Üniversitede öğretmenlik yapan Sergey Medvedev, Özgür Avrupa Radyosu’na (RFE/RL) yaptığı açıklamada, öğretmen ve öğrencilere sınıflarında barikat kurmalarını ve o sırada binanın içinde olan saldırgandan korunmak için ışıkları kapatmalarını şart koşan e-posta mesajları aldıklarını doğruladı.

Medvedev, bağıran insanlar ve siren sesleri duymaya başladığında derste olduğunu söyleyerek, öğrencilerle birlikte pencereden baktığında sokakta güvenlik önlemleri alındığını gördüğünü ve özel kuvvetler gelene kadar sınıfta barikat kurduklarını anlattı.

Öğretmen Medvedev ayrıca, kendisiyle birlikte olan tüm öğrencilerin güvenli bir şekilde dışarı çıktığını, ancak dışarı çıkarken merdivenlerde kan ve üzerlerinde ceset varmış gibi görünen sedyelerin bulunduğu korkunç bir sahneye tanık olduklarını kaydetti.

Saldırının ardından binada bulunan öğrenciler çıkarıldı.

Current Time kanalına konuşan öğrenci Liza Chukharova, özel kuvvetler gelip ellerini kaldırarak dışarı çıkmalarını söyleyene kadar kendisinin ve diğer öğrencilerin 40 dakika boyunca sınıflarında nasıl barikat kurduklarını anlatarak, “Ne olduğunu ve nasıl biteceğini bilmiyorduk” dedi.

“Her yerde çok fazla kan ve etrafta sedyeler vardı” diyen Chukharova, acil durum personelinin ihtiyaç duyanlara psikolojik destek sağlamak için hazır bulunduğunu ve kendilerini ısıtmak için çay ve metalik örtüler verdiklerini de sözlerine ekledi.

Avrupa’da kitlesel saldırılar

Avrupa’da kitlesel silahlı saldırılara nadiren rastlansa da bu yıl en az üç saldırı daha gerçekleşti. Mart ayında Almanya’nın Hamburg kentinde silahlı bir saldırgan altı kişiyi öldürdü ve sekiz kişiyi yaraladıktan sonra intihar etmişti.

Diğer iki olay ise Mayıs ayında bir hafta içinde Sırbistan’da meydana geldi. Belgrad’daki bir okulda 13 yaşındaki bir çocuk, sekiz öğrenci arkadaşını ve bir güvenlik görevlisini vurdu. İki gün sonra silahlı bir kişi Sırbistan’ın başkenti yakınlarındaki bir köyde sekiz kişiyi öldürdü ve 14 kişiyi yaraladı.

VOA tarafından geçilen Prag’daki üniversitede silahlı saldırganın 14 kişiyi öldürmesinin ardından yas ilan edildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Prag’daki üniversitede silahlı saldırganın 14 kişiyi öldürmesinin ardından yas ilan edildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Prag’daki üniversitede silahlı saldırganın 14 kişiyi öldürmesinin ardından yas ilan edildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.