Powell’ın Açıklamaları Beklentileri Neden Değiştirdi?

Powell’ın Açıklamaları Beklentileri Neden Değiştirdi?

ABONE OL
21:46 - 22/09/2022 21:46
Powell’ın Açıklamaları Beklentileri Neden Değiştirdi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Merkez Bankası’nın beklenen faiz artışı kararını VOA Türkçe’ye değerlendiren makro ekonomi uzmanı Altan Ergun, FED Başkanı Jerome Powell’ın verdiği bazı mesajların, beklentilerin dışında olduğunu söyledi.

Ergun, piyasaların 2023 yılında faizlerin düşürülmesi yönünde fiyatlandırmalar yaptığını bu nedenle Powell’ın beklentileri değiştirdiğini belirtti.

Powell’ın mesajlarına bakıldığında 2023’te de faiz arttırımlarının devam edeceğini yönündeki sinyallere dikkat çeken Ergun, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz rakamlarından geri adım atmayacağını, kısa vadede 2022’nin dördüncü ve 2023’ün ilk çeyreğinde makro verilerin negatif yönde olmasını beklediklerini kaydetti.

Jerome Powell’ın yüksek faizde daha uzun süre kalmak istediği değerlendirmesi yapan Ergun, enflasyonun yapısal olarak düştüğünün görülmek istendiğini, ekonomide ciddi bir yavaşlama olduğunu ve bunun şiddetini görmek için gelecek 3-4 aya bakılacağını belirtti.

1970’lerden beri en kısa sürede en fazla faiz artışının yapıldığını hatırlatan Altan Ergun, bu süreçte işsizliğin artmasına kesin gözüyle baktıklarını söyledi.

Ergun, ABD’de son 14 yılın en yüksek seviyesine ulaşan mortgage (konut kredisi) faizlerinin son yedi aydır ev satışlarının düşmesine neden olduğunu, ev fiyatlarında yüzde 60 ile 70’lere varan düşüşler beklediğini kaydetti.

Peki bu ekonomik iklimde yatırımcılar kendilerini nasıl koruyabilir? Dahası Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerde FED’in faiz kararından yatırımcılar hangi adımlarla kendilerini koruyabilir?

Ergun’a göre dolarda kalmak birçok yatırımcının tercihi olacak. Ergun bunun nedenini, Avrupa’nın krize girmesi ve İngiltere ekonomisini sübvanse edebilmek için ciddi paralar harcaması sonucu doların güçlü kalmasına kesin gözüyle bakılmasıyla açıkladı.

Ergun bu nedenle de yatırımcıların dolarda kalarak doğru bir pozisyon alacaklarını düşündüğünü söyledi; altının da bu zaman diliminde iyi bir yatırım olacağını belirtti.

VOA tarafından geçilen Powell’ın Açıklamaları Beklentileri Neden Değiştirdi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Powell’ın Açıklamaları Beklentileri Neden Değiştirdi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Powell’ın Açıklamaları Beklentileri Neden Değiştirdi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.