Politikacılar „Mevzular Açık Mikrofon“ etkinliğinde soruları yanıtladılar

Politikacılar „Mevzular Açık Mikrofon“ etkinliğinde soruları yanıtladılar

ABONE OL
19:25 - 20/04/2024 19:25
Politikacılar „Mevzular Açık Mikrofon“ etkinliğinde soruları yanıtladılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya Federal Meclis SPD Milletvekili Macit Karaahmetoğlu’nun organize ettiği „Açık Mikrofon “etkinliğinin konuğu SPD eş Genel Başkanı Lars Klingbeil oldu. İki siyasetçi çoğunluğu Türk-Almanlardan oluşan yaklaşık 500 izleyicinin sorularını yanıtladı.

Almanya’da Federal Meclis SPD Milletvekili Macit Karaahmetoğlu’nun daveti üzerine gerçekleşen „Mevzular Açık Mikrofon “formatındaki etkinliğin konuğu Sosyal Demokrat Parti (SPD) eş Genel Başkanı Lars Klingbeil oldu.

Stuttgart’ta Kursaals Bad Cannstatt salonunda yapılan toplantıya Ludwigsburg Milletvekili Macit Karaahmetoğlu ve Lars Klingbeil birlikte geldi. İkili yaklaşık 500 dinleyicinin yer aldığı salona girerken, ünlü müzik grubu Duman’ın „Senden daha güzel “şarkısı çalındı. Lars Klingbeil sahneye çıkarken, „Oldukça etkileyici“ tespitinde bulundu.

İkramlar arasında Alman tereyağlı Brezel’in (Alman simitleri) yanı sıra Türk pidesi de yer aldı. Baden-Württemberg eyaleti dışından gelen genç Alman-Türklerin katıldığı etkinlik tam bir Alman-Türk buluşması oldu. Dj Cansın da etkinliğe, çaldığı şarkılarla eşlik etti.

Türkiye’deki “Mevzular Açık Mikrofon “formatında olduğu gibi konsept gereği izleyiciler iki siyasetçiye de sorularını yöneltme fırsatı buldu. Etkinlikte, kalifiye personel eksikliği, yerel siyaset, eğitim politikaları, bakım alanındaki acil ihtiyaçlar, aşırı sağ gibi geniş çapta siyasi konular ele alındı. Ancak dış siyasetteki güncel konulardan da çok sayıda sorular geldi. Bunlar arasında İsrail’in Gazze’de, Hamas’a karşı yürüttüğü savaş da yer aldı.

Bir katılımcı Almanya’nın İsrail’in Netanyahu hükümetine verdiği desteği sorguladı. Klingbeil, 7 Ekim 2023’teki Hamas saldırısından sonra oradaki hükümeti değil, demokratik İsrail devletinin kendini savunma hakkını desteklediklerini vurguladı. Bununla birlikte, Orta Doğu’daki ölümlerin bir an önce sona ermesini ve iki devletli bir model anlamında sürdürülebilir bir çözüm bulunmasını umduğunu belirtti. Macit Karaahmetoğlu ise bu konudaki soruya, Türk atasözü olan “Dost acı söyler” sözünü hatırlatarak yanıt verdi ve İsrail’in gidişatının ülkenin kaderi düşünüldüğünde eleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Etkinlikte ele alınan dış politika konularından biri de „Ukrayna’ya yardım “oldu. Bir kadın katılımcı, Almanya’nın gerçek anlamda çözüm aramak yerine, ABD’nin silah tedariği sağlanması yönündeki baskısına müsaade edildiğini ve bundan endişe duyduğunu ifade etti. SPD Eş Genel Başkanı, bu konuda net bir tutum ortaya koydu ve Putin’in saldırganlığının Almanya ve Avrupa’yı ABD’den çok daha fazla tehdit ettiğini söyledi. Klingbeil, bu nedenle Ukrayna’yı desteklemenin Almanya’nın kendi çıkarları için en iyisi olacağını vurguladı.

Dış siyasetle ilgili sorularda Türkiye’nin PKK’yla mücadelesi de yer aldı. Bu yöndeki sorularda Almanya ve hatta NATO’nun artık neden Türkiye’nin mücadelesine destek vermediği belirtildi ve PKK’nın saldırılarının aslında ittifaka yönelik olduğu vurgulandı. Karaahmetoğlu ise, Türkiye’nin Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 5. Maddesini hiçbir zaman hareket geçirmediğini söyledi. Bu maddenin NATO tarihinde sadece bir kez olmak üzere 11 Eylül 2001’de ABD’ye yapılan saldırılardan sonra değerlendirildiğini kaydetti. Ancak Klingbeil ve Karaahmetoğlu, Almanya’nın PKK’yla mücadelede müttefik Türkiye’nin yanında yer aldığını vurguladı.

Etkinliğin sonunda değerlendirmede bulunan Klingbeil, Almanya’daki Türk-Alman toplumunun çoğunluğunun da tıpkı diğer vatandaşlarla buluşma toplantılarındaki insanlarla tartıştığı aynı endişe ve sorunlarla ilgilendiğini ifade etti. Klingbeil, programın sonunda seyircilere dönerek göz kırptı ve “Sadece müzik burada daha iyiydi” diye ekledi. İlk kez böyle bir formatta gerçekleşen bu özel akşamın sonunda her iki konukla da selfie çekinmek isteyen izleyiciler panelin bitiminden sonra da Karaahmetoğlu ve Klingbeil’i uzun süre salonda tuttu.

Fotoğraflar: Ali Zarabi

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.