Pentagon’dan Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik saldırılara karşı yeni uluslararası misyon

Pentagon’dan Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik saldırılara karşı yeni uluslararası misyon

ABONE OL
11:04 - 19/12/2023 11:04
Pentagon’dan Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik saldırılara karşı yeni uluslararası misyon
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Salı günü Bahreyn’de yaptığı açıklamada, ABD ve bir dizi başka ülkenin, Kızıldeniz’den geçen gemileri korumak için yeni bir uluslararası misyonoluşturduğunu duyurdu.

Yemen’deki Husi militanlarının Kızıldeniz’deki ticari gemilere düzenlediği saldırıları arttırması, deniz ticaretini bir süredir olumsuz etkiliyor. Grup, gemi saldırılarının İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki askeri saldırılarına yanıt olarak yapıldığını kaydediyor.

Austin yaptığı açıklamada, çok uluslu güvenlik girişimi olan “Refah Muhafızı Operasyonu’nun” kuruluşunu ilan ederek, “Bu, ortak hareket etmeyi gerektiren uluslararası bir meydan okumadır” dedi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İngiltere, Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya’nın misyona katıldığını söyledi.

ABD’li Bakan, İngiltere, Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya’nın misyona katıldığını söyledi. Bu ülkelerden bazıları ortak devriyeler yürütecek, diğerleri ise güney Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde istihbarat desteği sağlayacak.

Açıklama da yer bulmasa bile AP’ye konuşan kaynaklar, ticari gemilere şemsiye koruması sağlayabilecek askeri gemilerin, belirli bir zamanda mümkün olduğunca çok sayıda gemiye eşlik edecek şekilde konumlandırılmasının planlandığını söyledi.

Bu arada, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Pazartesi günü ticari gemilere yönelik iki saldırı daha olduğunu bildirdi. Komutanlık, bir insansız hava aracı ve balistik füze saldırısı Yemen açıklarında bir tankeri hedef aldığını ve hemen hemen aynı anda bir kargo gemisi yakınlarında bir patlayıcının infilak ettiğini bildirdi.

Austin ile birlikte Bahreyn’e giden üst düzey bir askeri yetkili gazetecilere yaptığı açıklamada, Kızıldeniz’in güneyinde yaklaşık 400 ticari geminin bulunduğunu söyledi.

12 saldırı ve 25 rehine

Austin, Salı günü yeni deniz misyonuyla ilgili bir bakanlar toplantısında yaptığı açıklamada ise, Husi militanlarının son dört hafta içinde ticari gemilere 12 kez saldırdığını ya da el koyduğunu ve MV Galaxy Leader deniz ticaret gemisinin 25 üyesini hala Yemen’de rehin tuttuğunu söyledi.

ABD halen aktif bir şekilde misyona katılacak üye ülkeler arıyor ve mevcut ve katılan donanma sayısını arttırıyor.

AP’ye konuşan bir askeri yetkiliye göre, bölgede savaş gemileri bulunan Çin’in, ticari gemilerin daha önce yaptığı yardım çağrılarına yanıt vermemesi dikkat çekici bir eksiklik.

Diğer bazı ülkelerin de operasyona katılmayı kabul ettiklerini ancak isimlerinin açıklanmasını istemediklerini belirten bir savunma yetkilisi, yeni misyonun kamuoyuna açıklanmayan diğer detaylarını görüşmek üzere isminin gizli kalmasını istedi.

Görev, Kızıldeniz, Bab El Mandeb ve Aden Körfezi’nde deniz güvenliğini artırmak amacıyla Nisan 2022’de kurulan ve halihazırda mevcut olan Birleşik Görev Gücü 153 tarafından koordine edilecek.

ABD ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni de saldırılara karşı harekete geçmeye çağırdı.

İki ABD savaş gemisi ve donanma destroyerleri, Husilerden gelen saldırıları caydırmak ve karşılık vermek için her gün Bab el-Mandeb Boğazı’nda hareket ediyor.

Deniz ticareti şirketleri çözüm arayışlarını sürdürüyor

Yemen’deki İran yanlısı Husilerin dünyanın ana Doğu-Batı ticaret rotasına yönelik deniz saldırıları karşısında bir dizi konteyner gemisi Kızıldeniz’de demir attı ve diğerleri de takip sistemlerini kapattı.

Kızıldeniz’in ana nakliye rotasındaki gemilere yapılan saldırılar, COVID salgınının yarattığı çalkantının ardından uluslararası ticarette yeni bir kesinti yaşanması ihtimalini gündeme getirdi.

Kızıldeniz, Avrupa ile Asya arasındaki en kısa nakliye yolu olan Süveyş Kanalı ile Akdeniz’e bağlanmaktadır. Dünya deniz trafiğinin yaklaşık yüzde 12’si kanaldan geçmektedir.

Hapag Lloyd, MSC ve Maersk, petrol devi BP ve petrol tankeri grubu Frontline gibi büyük nakliyeciler Kızıldeniz rotasından kaçınacaklarını ve Güney Afrika’nın Ümit Burnu üzerinden yeniden rota belirleyeceklerini açıkladılar.

VOA tarafından geçilen Pentagon’dan Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik saldırılara karşı yeni uluslararası misyon haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Pentagon’dan Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik saldırılara karşı yeni uluslararası misyon haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Pentagon’dan Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik saldırılara karşı yeni uluslararası misyon haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.