“Pentagon Ulusal Muhafız Desteği Talebine Geç Yanıt Verdi”

“Pentagon Ulusal Muhafız Desteği Talebine Geç Yanıt Verdi”

ABONE OL
13:13 - 05/03/2021 13:13
“Pentagon Ulusal Muhafız Desteği Talebine Geç Yanıt Verdi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Senato’nun 6 Ocak’taki Kongre baskınına yol açan güvenlik açıklarını soruşturduğu oturumların ikincisi Çarşamba günü düzenlendi. Yerel saatle 10.00’da başlayan oturuma federal ulusal güvenlik yetkilileri katıldı. Yetkililer, gözardı edilen istihbarata ve Ulusal Muhafız birliklerinin eski Başkan Donald Trump destekçilerinin kuşattığı Kongre’ye hızla sevk edilememesine ilişkin soruları yanıtladı.

Senato Mevzuat Komisyonu Başkanı Klobuchar, Senato’nun Washington Ulusal Muhafız Birliği Komutanı Tümgeneral William Walker’ın ifadesinin dinlenmesiyle özellikle ilgilendiğini söyledi.

Washington Ulusal Muhafız Birliği Komutanı Tümgeneral William Walker, senatörlere, Kongre Polis Şefi Steven Sund’ın 6 Ocak günü yerel saatle 13.49’da aceleyle açtığı telefonla destek güvenlik gücü istediğini, ancak Savunma Bakanlığı’nın bu talebi onayladığı bilgisinin kendisine saat 17.00’ye kadar iletilmediğini söyledi.

Tümgeneral Walker, yaşanan bu gecikmenin, geçtiğimiz yıl ilkbahar aylarında ırksal eşitlik talep eden grupların düzenlediği protesto eylemlerine yanıt olarak Ulusal Muhafız birliklerinin büyük kentlere sevkedilmesinin derhal onaylanmasıyla tezat oluşturduğunu kaydetti. Walker, Ordu yetkililerinin, Kongre baskını sırasında yerel yetkililerin yardım yalvarışları karşısında Kongre binasında Ulusal Muhafız birliklerinin konuşlandırılmasının hoş bir görüntü oluşturmayacağından kaygılandığını belirtti.

Oturuma ABD Savunma, Adalet ve İç Güvenlik Bakanlıkları ve Ulusal Muhafız Birliği yetkilileri katıldı. Senatörler, yetkililere, Trump destekçilerinin Washington’da toplanma ve Seçiciler Kurulu oylarının sayımını engelleme girişiminde bulunma konusunda internet üzerinden yaptıkları yazışmalar sonrasında ne gibi hazırlıklar yaptıklarıyla ilgili sorular yöneltti.

Kongre güvenliğinden sorumlu yetkililer, geçtiğimiz hafta düzenlenen oturumda birbirini ve diğer federal güvenlik birimlerini hazırlıksız olmakla suçlamıştı.

Kongre üyeleri şimdiye kadar 6 Ocak baskınından önce isyancıların yaptıkları planlarla ilgili istihbarat toplamanın ve bunları paylaşmanın başarılamamasına odaklandı. Soruşturmaların bir diğer odağı da Kongre’yi korumaları için Ulusal muhafız birliklerinin bölgeye sevk edilip-edilmeyeceği ya da bunun ne zaman yapılacağıyla ilgili yetkililer arasında yürütülen iletişimdi.

Geçen hafta ifade veren yetkililerden Kongre Polisi eski Şefi Steven Sund, bu iletişimle ilgili çelişkili sözler sarfetmişti. Washington Metropolitan Polis Teşkilatı Başkan Vekili Robert Contee, geçen haftaki ifadesinde senatörlere, Kongre Polis Şefi Sund’un ordu yetkililerine Ulusal Muhafız birliklerini hızla Kongre’ye sevketmesi için yalvardığını söylemiş ve saldırıya verilen yanıt karşısında “şaşkınlığa uğradığını” kaydetmişti.

Çarşamba günkü oturumu yöneten Demokrat Partili iki senatörden biri olan Senato Mevzuat Komisyonu Başkanı Minnesota Senatörü Amy Klobuchar, Salı günü verdiği bir söyleşide, Ulusal Muhafız birliklerinin Kongre’ye sevkinin gecikmesi ve Kongre binası dışındaki polis memurlarının isyancılar tarafından dövülerek yaralanması sırasında geçen her dakikanın önemli olduğunu vurguladı.

Klobuchar, “Kaybettiğimiz her dakikanın hesabını sormalıyız, bu dakikaları neden kaybettiğimizi bilmek zorundayız” dedi. Kongre’de 6 Ocak baskınıyla ilgili yürütülen soruşturmalar çoğunlukla güvenlik alanında atılan yanlış adımlara, yüzlerce Trump destekçisinin Kongre binasının kapı ve pencerelerini kırarak içeriye girip Kongre üyelerinin peşinden gitmeye kalkmasına yol aşan aşırılığın kökenini araştırmaya odaklanıyor.

Kongre’nin şimdilik Senato’da görülen azil davasında aklanan Trump’ın Kongre baskınında oynadığı rolü araştırmadan vazgeçtiği gözleniyor.

Temsilciler Meclisi’nde de oturum düzenlendi

Öteyandan Kongre Polis Teşkilatı Başkan Vekili Yogananda Pittman da güvenlik açıklarının nasıl oluştuğunu araştıran Temsilciler Meclisi’nde düzenlenen oturumda ifade verdi. Pittman, geçen hafta aynı alt komisyonda verdiği ifadede, birkaç kademede birden güvenlik açığı oluştuğunu kabul etmiş ancak güvenlik güçlerinin 6 Ocak baskınından önce şiddet eylemlerine ilişkin uyarıları ciddiye almadığı iddiasını reddetmişti.

Senato Mevzuat Komisyonu’yla Senato İç Güvenlik ve Hükümet İşleri Komisyonu’nun ortak oturumunda ifade veren yetkililer arasında istihbarat ve güvenlik operasyonlarının farklı kademelerini yöneten Savunma Bakanlığı yetkilisi Robert Salesses, İç Güvenlik Bakanlığı yetkilisi Melissa Smisloba ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkilisi Jill Sanborn yer aldı.

VOA tarafından geçilen “Pentagon Ulusal Muhafız Desteği Talebine Geç Yanıt Verdi” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Pentagon Ulusal Muhafız Desteği Talebine Geç Yanıt Verdi” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Pentagon Ulusal Muhafız Desteği Talebine Geç Yanıt Verdi” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.