Pehlivan ve Ağırel serbest Kılınç’ın tahliyesi bekleniyor  

Pehlivan ve Ağırel serbest Kılınç’ın tahliyesi bekleniyor  

ABONE OL
23:16 - 15/02/2022 23:16
Pehlivan ve Ağırel serbest Kılınç’ın tahliyesi bekleniyor  
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Libya’da hayatlarını kaybeden MİT mensuplarını haberleştirdikleri için yapılan yargılamada aldıkları cezaların kesinleşmesi nedeniyle bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na teslim olduktan sonra Silivri Cezaevi’ne gönderilen gazeteciler Barış Pehlivan ve Murat Ağırel, infaz sürelerini tamamladıkları gerekçesiyle serbest bırakıldılar.

Yeniçağ gazetesi yazarı Ağırel ile Cumhuriyet gazetesi yazarı Pehlivan’ın serbest bırakıldıkları haberini avukat Hüseyin Ersöz kamuoyuna duyurdu.

Ağırel ve Pehlivan gibi bugün Manisa’da tutuklanarak cezaevine gönderilen gazeteci Hülya Kılınç’ın ise yarın infaz işlemlerinin tamamlanarak yarın serbest bırakılması bekleniyor.

5 gazetecinin hüküm giydiği davanın geçmişi

Libya’da hayatlarını kaybeden Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarının cenaze törenini haberleştirdikleri ve bu kapsamda MİT Kanunu’nu ihlal ettikleri gerekçesiyle yapılan yargılamada Pehlivan ve Ağırel dışında dört gazeteci daha yargılandı.

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 8 Mayıs 2020’de başlayan yargılama 9 Eylül 2020’de son buldu.

Gazetecilerden Barış Terkoğlu beraat ederken, Yeni Yaşam gazetesinden Aydın Keser ve Ferhat Çelik, Murat Ağırel gibi ‘istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek’ suçundan verilen 4 yıl 8 ay 17 gün, OdaTV muhabiri Hülya Kılınç ise Pehlivan’la birlikte 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Aynı davada yargılanan gazeteci Erk Acarer’in dosyası ise yurtdışında bulunduğundan ayrıldı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nin 2 Şubat 2022’de İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını onamasının ardından gazeteciler bugün infaz sürelerinin tamamlanması için prosedürel olarak cezaevine gönderildiler.

Pehlivan: ‘‘Öfkem var ama umudum da var’’

Sabah saatlerinde birer valizle Çağlayan’daki adliye sarayına gelen gazetecilerden Barış Pehlivan VOA Türkçe’nin sorularını üzerine 11 yıl içinde üçüncü kez cezaevine girdiğini söyledi.

Pehlivan, ‘‘İçimde bir sıkkınlık var tabii . Şundan dolayı Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde üçüncü kez cezaevine giriyorum. Bu bana demokrasi bakımından hiçbir ilerleme olmadığının kanıtı olarak çarpıyor, bu da beni öfkelendiriyor. Hiçbir şeyin değişmediğini yöntemlerin değişmediğini görüyorum. En nihayetinde bugünlerin geçeceğini de biliyorum. Öfkem var ama umudum da var’’ dedi.

‘‘Hukuk devleti olan bir ülkenin bu tür hukuksuzluklara sebebiyet vermesi üzücü’’

Anayasasında ‘‘hukuk devleti’’ olduğu yazılı olan bir ülkede böyle bir hukuki sonucun doğmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Murat Ağırel ise kendilerinin tutuklanmasına konu olan ”MİT şehitlerinin” çoktan unutulduğunu dile getirdi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Ağırel, ‘‘2008’den beri mütemadiyen yargılanıyorum. Artık profesyonel sanık haline getirdiler biz gazetecileri. Normalde tatil için çanta hazırlasınız biz gazeteciler cezaevi için çanta hazır hale geldik. Hak etmediğimiz davalardan yargılanıyoruz, cezalar alıyoruz. Cezaevlerine girip çıkıyoruz. Bunlar gelip geçicidir ve elbette karanlıklar aydınlığa çıkacaktır. Hukuk devleti olan bir ülkenin bu tür hukuksuzluklara sebebiyet vermesi üzücü. Gazeteciliğin suç olmadığına inanıyorum. Biz şehitlerimizi andığımız için bugün cezaevine giriyoruz. Şehitlerimizin ismini ve onların şehadetini herkes unuttu. Şehit edenlerle uluslararası alanlarda iş tutuluyor’’ dedi.

‘‘Bu davaların amacı gazetecilere ‘susun, korkun ve alışın’ demektir’’

Ağırel, bu yargılamalarla kendileri üzerinden tüm gazetecilere ‘‘susun, korkun, alışın’’ mesajı verilmeye çalışıldığını dile getirdi.

Yeniçağ gazetesi yazarı ve Halk TV analisti, ‘‘Bu davaların amacı gazetecilere susun, korkun ve alışın demektir ve eğer susmazsanız, korkmazsanız, alışmazsanız başınıza gelecek bunlardır denmektedir. Böyle bir mesaj veriliyor. Ama ben bu ülkede kaleminin namusuna sahip çıkan gazetecilerin susmayacağını, korkmayacağını, alışmayacağını çok iyi biliyorum. Bizler de alışmasınlar diye uğraşıyoruz. Bizden sonraki gazetecilere diz çökmemeleri ve baş eğmemeleri için dik durmaları gerektiğini göstermeye çalışıyoruz’’ dedi.

VOA tarafından geçilen Pehlivan ve Ağırel Serbest Kılınç’ın Tahliyesi Bekleniyor   haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Pehlivan ve Ağırel Serbest Kılınç’ın Tahliyesi Bekleniyor   haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Pehlivan ve Ağırel Serbest Kılınç’ın Tahliyesi Bekleniyor   haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.