Para mutluluğu satın alabilir mi?

Para mutluluğu satın alabilir mi?

ABONE OL
19:27 - 21/11/2023 19:27
Para mutluluğu satın alabilir mi?
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

NEW YORK — 

ABD’de yapılan bir ankette, paranın insanlara mutluluğu getirip getirmeyeceği araştırıldı. “Finansal Mutluluk” anketinin sonucuna göre, Amerikalılar’ın yüzde 59’u paranın mutluluğu getirebileceği görüşünde. “Para mutluluğu satın alabilir mi?” sorusuna Y kuşağının yüzde 72’si, Z kuşağının da yüzde 67’si, “evet satın alabilir” cevabını verdi.

Finansal planlama, yatırım ve danışmanlık kuruluşu Empower’ın , The Harris Poll adlı anket şirketine yaptırdığı araştırmada, finansal olarak güçlü olmanın insanların kendilerini mutlu hissetmelerini sağladığı sonucu ortaya çıktı.

Araştırmaya katılanlara, hangi finansal beklentilerinin karşılanmasının kendilerini mutlu ettiği de soruldu. Katılımcıların yüzde 67’si “faturalarımı zamanında ödeyince”, yüzde 65’i “hiçbir borcum olmayınca”, yüzde 54’ü “günlük lüks tüketim ihtiyaçlarımı endişesiz karşılayınca” yanıtlarını verdi.

Empower’ın araştırmasına katılanların yarısından fazlası (yüzde 53), sevdikleri kişilerle yaşadıkları deneyimler için harcama yapmaktan memnun olduklarını ifade etti.

Amerikalılar’ı mutlu eden diğer bir unsur da iyi şartlarda emekli olmak. Başta emeklilik olmak üzere, hayatlarının bir sonraki adımında mutlu olacaklarını ifade edenlerin oranı yüzde 37.

Araştırmaya katılanların yüzde 67’si ise kendilerini mutlu hissedebilmelerin önünde farklı engellerin olduğuna işaret etti. Buna göre Amerikalılar’ın yüzde 73’ü finansal durumları nedeniyle stres altında yaşadıklarını söylüyor.

Hayat pahalılığı ve enflasyon en fazla mutsuz hissettiren nedenler

Araştırmaya katılanların çoğunluğu, günümüz şartlarında geleceğe yönelik birçok mali planlarını ertelemek zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Araştırmaya katılanlar, emekliliklerini üç ila beş yıl ertelemek zorunda kalacaklarını tahmin ediyor.

Araştırmaya göre, Amerikalılar’ı mutsuz hissettiren finansal sıkıntıların başında, yüzde 81 oranında hayat pahalılığı ve enflasyon geliyor. Artan faiz oranlarının kendilerini mutsuz ettiğini ifade edenlerin oranı yüzde 66. Öğrencilerin yüzde 32’si de öğrenci kredilerinin kendilerini mutsuz ettiğini ifade ediyor. Araştırmaya katılan Amerikalılar’ın yüzde 54’ü de borçlu oldukları için mutlu olmadıklarını söylüyor. X kuşağında bu oran yüzde 72 oranına yükseliyor. Amerikalılar’ın yüzde 36’sı, 500 doların üstündeki öngörülemeyen bir harcamayı karşılayamayacağını ifade ediyor.

Araştırmada öne çıkan bazı bulgular şöyle:

Her 10 kişiden 7’si (yüzde 71) daha fazla paranın sorunlarının çoğunu çözeceğine inanıyor.

Y kuşağı, mali açıdan daha rahat olabilmek için diğer nesillere göre daha fazla servete ihtiyaç duyduklarını ifade ediyor.

Maaş sözkonusu olduğunda, Amerikalılar mutlu olmak için yılda ortalama 284 bin 167 dolara ihtiyaç duyduklarını söylüyor.

Erkeklerin kazanç beklentileri kadınlara oranla çok daha fazla. Erkekler, mali olarak kendilerini mutlu hissetmeleri için yılda 381 bin dolara ihtiyaç duyduklarını ifade ediyor.

Kadınlar ise 183 bin dolarlık bir yıllık kazancın, kendilerini mali açıdan mutlu edeceğini ifade ediyor.

Mali olarak kendini mutlu hissetme oranları, kuşaklara göre farklılıklar gösteriyor. Araştırmaya katılanlardan Y kuşağı finansal olarak kendilerini mutlu hissetmeleri için yıllık kazançlarının 525 bin dolar, Z kuşağı 128 bin dolar, X kuşağı 130 bin dolar olması gerektiğini düşünüyor.

Araştırmaya katılanların yarıdan fazlası (yüzde 52) finansal hedeflerinin ne olduğunu biliyor ancak hedeflerine nasıl ulaşacaklarını bilmediklerini düşünüyor.

Amerikalılar’ın yüzde 79’u, mali durumlarının güçlü olmasının mutluluklarını arttıracağı ve kendilerini genel olarak daha sağlıklı hale getireceği görüşünde.

VOA tarafından geçilen Para mutluluğu satın alabilir mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Para mutluluğu satın alabilir mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Para mutluluğu satın alabilir mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Mert

    Demekki satın alınabiliyorki, Dünya tek para üzerinde dönüyor. Ülkeler arasındaki ilişkilerde güç, silah alarak güçlenmek, halkın refah düzeyini yükseltmek, Kişilerin bulundukları tahta makama gelmek, kariyeri, dostluklar arkadaşlıklar, evliliklerlar herşey para ile sürdürülmektedir. Ne demiş Napolyon anamda para babamda para.

    Yanıtla
    +1
    -0