Papa Şii Lider El Sistani ile Görüştü 

Papa Şii Lider El Sistani ile Görüştü 

ABONE OL
15:49 - 06/03/2021 15:49
Papa Şii Lider El Sistani ile Görüştü 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, Irak ziyaretini sürdürüyor. Papa bugün Iraklı Şii lider Ayetullah Ali El Sistani ile görüştü.

84 yaşındaki Papa ve El Sistani arasındaki tarihi görüşme, 90 yaşındaki Şii liderin kutsal Necef kentindeki evinde gerçekleşti.

El Sistani, Hıristiyanlar’ın diğer Iraklılar’la aynı haklara sahip olduğunu ve barışçı bir yaşam sürmeleri gerektiğini söyledi.

Şii İslam’ın en önemli isimlerinden biri olan El Sistani, Irak’ta ve sınırları dışında hatırı sayılır bir etkiye sahip.

Sık sık Şii milislerin saldırısına uğrayan Iraklı Hıristiyanlar, El Sistani’nin açıklamasının ve Francis’in birlikte yaşama mesajının, nüfusu Müslüman ağırlıklı olan ülkede hayatlarını kolaylaştıracağını umuyorlar.

Necef’teki bir din görevlisi Associated Press’e yaptığı açıklamada, toplantının “tarihte emsali olmayan özel bir ziyaret olduğunu ve daha önceki hiçbir ziyarete eşdeğer olamayacağını söyledi.

İki dini lider arasındaki görüşme, İran destekli grupların Irak’a roketli saldırı düzenlemeleri olasılığı ve küresel Corona virüsü salgını nedeniyle yaşanan gergin bir süreçte gerçekleşti.

Müslümanlar ile Hıristiyanlar’ın ilişkilerini geliştirmek için uzun yılladır çaba harcayan Papa’nın El Sistani ile buluşması, Şii bir liderle en önemli görüşmelerinden biri oldu. Francis, Sünni İslam’ın önemli kalelerinden sayılan Kahire’deki El Ezher Üniversitesi’nin Şeyhi Ahmed et Tayyib ile yakın ilişkiler kurmuş durumda.

El Sistani ile görüşmesinden sonra Francis, Ur antik kentinde bir dinlerarası toplantıya katıldı ve burada barış içinde bir arada yaşama mesajını yineledi.

Papa, “İnancın doğduğu bu yerden, atamız İbrahim’in topraklarından, Tanrı’nın merhametli olduğunu ve tanrıya en büyük küfrün kardeşlerimizden nefret ederek ismine saygısızlık etmek olduğunu teyit edelim” dedi.

Ur ovasının, Yahudilik, İslam ve Hristiyanlık’ın hürmet ettiği İbrahim peygamberin doğum yeri olduğuna inanılıyor.

Papa, Cumartesi günü ilerleyen saatlerde, Bağdat’taki Keldani Aziz Joseph Katedrali’nde ayine katılacak.

Son gün Kuzey Irak’a gidecek

Francis, Irak’tan ayrılmadan önce Kuzey Irak’a da gidecek ve ülkede en fazla Hıristiyan nüfusun bulunduğu Ninova Ovası’ndaki Musul ve Karakuş kentlerini ziyaret edecek. Onbinlerce Hıristiyan, 2014’te IŞİD’in saldırıları nedeniyle bölgeden kaçmak zorunda kalmıştı.

Bölgenin 2017’de IŞİD’den kurtarılmasından bu yana, yerlerinden edilmiş Hıristiyanlar’ın Kuzey Irak’a yavaş yavaş dönmeye başlaması, tartışmalı bir mesele olmayı sürdürüyor. Az sayıda Hıristiyan aile geri döndü, ancak Vatikan dönenlerin sayısının artmasını umuyor.

Pek çok Hıristiyan aile, Musul’daki evlerinin hala yıkılmış durumda ve oturulamaz olduğunu söyleyerek Kürt bölgesinde yerlerinden edilmiş durumda. Diğerleri de Ninova Ovası ve çevresinde konuşlanmış milislerin varlığından korkuyor.

IŞİD, Kuzey Irak’ta varlığını sürdürüyor ve Irak güvenlik güçlerini hedef alan aktif uyuyan hücreler aracılığıyla saldırılar düzenliyor. Ninova’daki saldırılar geçen yıl azaldı; ancak örgüt yakındaki vilayetler Kerkük ve Diyala’da hala faaliyet gösteriyor.

Papa Pazar öğleden sonra Erbil stadyumunda bir açık hava ayini yönetecek. COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle katılım 10 bin kişiyle sınırlı olacak.

Irak’taki Hıristiyan varlığı dinin ilk yüzyıllarına kadar uzanıyor, ancak bugün bölgede sadece birkaç yüz bin Hıristiyan kaldı.

COVID-19 nedeniyle son 15 ayda ilk defa Vatikan’dan ayrılan Papa’nın Pazartesi sabahı Roma’ya dönmesi planlanıyor.

VOA tarafından geçilen Papa Şii Lider El Sistani ile Görüştü  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Papa Şii Lider El Sistani ile Görüştü  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Papa Şii Lider El Sistani ile Görüştü  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.