Pandemi Nedeniyle Kapalı Kalan ABD Anayasa Mahkemesi Yeniden Halka Açılıyor

Pandemi Nedeniyle Kapalı Kalan ABD Anayasa Mahkemesi Yeniden Halka Açılıyor

ABONE OL
21:36 - 10/09/2022 21:36
Pandemi Nedeniyle Kapalı Kalan ABD Anayasa Mahkemesi Yeniden Halka Açılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, mahkeme binasının COVID-19 salgını nedeniyle kapatılmasından yaklaşık iki buçuk yıl sonra ilk kez halkın tartışmaları şahsen dinlemesine izin vereceğini söyledi.

CNN ve yerel medya kuruluşu Colorado Politics’in bildirdiğine göre Roberts, Colorado Springs’teki 10. Bölge Baro Konferansı’nda yaptığı konuşmada kamuya yeniden açılışı duyurdu.

Mahkemenin tamamı COVID-19’a karşı aşılanmış olan dokuz yargıcı, mahkemenin bir sonraki dönemi 3 Ekim’de başladığında, yeni birçok davayı dinlemeye başlayacak.

Mahkeme sözcüleri yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.

Salgınla ilgili kısıtlamaların 2020 Mart ayında yürürlüğe girmesinden bu yana, Washington’un geri kalanı aylar önce kısıtlamaları gevşetmiş olsa da, ABD Kongre Binası’nın karşısındaki mahkeme binasına halkın girmesine izin verilmiyordu.

Kongre Binası geçen Mart ayında ziyaretçiler ve turistler için aşamalı olarak yeniden açılırken, Beyaz Saray da bir ay sonra kapılarını açtı.

Mahkeme, Mayıs ayında mahkemenin muhafazakar bloğunun ülke çapında kürtajı yasallaştıran kararı bozmaya hazırlandığını gösteren bir mütalaa taslağının sızmasının ardından, kendini halktan daha da soyutlamıştı.

Sızdırılan görüşün yayınlanmasını takip eden protestolardan duyulan endişe nedeniyle mahkeme etrafına iki buçuk metre yüksekliğinde bir güvenlik çiti dikti. Kürtaj kararı Haziran’da çekildi. Çit, Ağustos ayında kaldırıldı.

Pandeminin başlamasından sonra mahkeme çalışma şeklini değiştirdi. 2020 Mayıs ayında sözlü argümanları yüz yüze yerine telekonferans yoluyla dinlemeye başladı ve ilk kez halkın canlın dinlenmesi sağlandı.

Yargıçlar 2021 Ekim ayında yüz yüze sözlü duruşmalara yeniden başladı. Fazla kişinin alınmadığı mahkeme salonunda avukatlar, mahkeme personeli ve gazeteciler bulunuyordu; ancak halkın katılımına hala izin verilmiyordu.

Sözlü tartışmaların tonu da değişti; daha önce tartışan avukatların serbestçe sorgulanmasının yerini farklı bir şekilde sıralı sorgulama aldı.

Geçmişte tartışmalar sırasında neredeyse hiç konuşmayan Yargıç Clarence Thomas, yeni formatla birlikte kürsüde ses getiren bir isim haline geldi ve düzenli olarak sorular sordu.

Mahkemenin yeni dönemde de bir önceki dönemi gibi önemli konular gündem olacak.

Kürtaj hakkının anayasal bir hak olarak tanınmasına son veren ve kendini savunma amacıyla toplum içinde tabanca taşımanın anayasal bir hak olduğunu kabul eden dönüm noktası niteliğindeki kararların ardından yargıçlar, ırkçılıkla ilgili çok sayıda tartışmalı davayı karara bağlayacak.

Bu davalardan biri, kolejler ve üniversiteler tarafından Siyah ve Hispanik öğrenci sayılarını arttırmak için kullanılan olumlu eylem politikalarını sona erdirme teklifi olacak.

VOA tarafından geçilen Pandemi Nedeniyle Kapalı Kalan ABD Anayasa Mahkemesi Yeniden Halka Açılıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Pandemi Nedeniyle Kapalı Kalan ABD Anayasa Mahkemesi Yeniden Halka Açılıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Pandemi Nedeniyle Kapalı Kalan ABD Anayasa Mahkemesi Yeniden Halka Açılıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.