“Özüm Sözüm Anadilim”

“Özüm Sözüm Anadilim”

ABONE OL
22:11 - 24/02/2020 22:11
“Özüm Sözüm Anadilim”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 Ruhr Veliler Birliğinde “Uluslararası Anadili Günü” türkülerle anıldı.

Dernek Başkanı Dr. Ali Sak, “21 Şubat Uluslararası Anadili Günü” anma etkinliği öncesinde kısa bir bilgilendirme yaparak anadilinin ve çokdilliliğin bireysel ve toplumsal kazancının üzerinde durdu ve özellikle de kişilik, kimlik ve zekâ gelişimindeki önemine değinerek şunları söyledi:

“Göçmen kökenli insanlar, özellikle de Türkler dil eğitimi konusunda karar vermekte zorlanmaktalar. Bir taraftan hala daha kimi öğretmenler tarafından “çocuklarınıza önce Almanca öğretin” deniyor, diğer taraftan bilim insanları tam tersini söylüyor: “Önce anadilinizi öğrenin”. Dil bilimcilerine göre anadili becerisiyle birlikte dilin temeli atılmış oluyor ve diğer diller de kolaylıkla öğrenilebiliyor. Her ne kadar anadilinin temeli aile içinde atılsa da anaokulu ve okulda desteklenmesi gerekiyor. Anadilin ikinci dile olumlu etkisi olabilmesi için her iki dilin de içerik olarak koordineli şekilde ve okul saatleri içinde verilmesi gerekmektedir (Reich ve ekibi, 2002, Gogolin ve ekibi, 2003). Göçmenlerin ikidilli yeterlilikleri kabul gördüğü takdirde çocukların dil gelişimine ve öğrenme isteklerine olumlu katkıda bulunmaktadır.”

Etkinlik bestekar ve türkü yorumcusu Kazım Birlik’in anadili ile ilgili bestelemiş olduğu türkülerden okumasıyla devam etti. Sözleri Bahattin Gemici’ye ait olan ‘Türkçedir Bizim Sevdamız’, sözleri Bekir Karadeniz’e ait olan “Anadilim” ve Abdül-Latif Benderoğlu ‘nun „Anadilini sevmek, ana kucağını sevmektir, yaşamın ilk günlerinde, Anadilini sevmek yeniden yaşamaktır, yaşamın son günlerinde “konulu şiirinden esinlenerek Kazım Birlik tarafından bizzat kaleme alınan “Özüm Sözüm Anadilim” gibi bestelerini okuyarak anadili günü özel olarak yad edildi.

 

Özüm Sözüm Anadilim

 

Anadilim anadilim

Özüm sözüm anadilim

Şiirlerim türkülerim

Ağıtlarım anadilim

 

Aldım beşikten eşiğe

Eşikten aldım keşiğe

Diz çözülüp de döşeğe

Uzanınca anadilim

 

Anadilim anadilim

Özüm sözüm anadilim

Şiirlerim türkülerim

Ağıtlarım anadilim

 

Güzel konuş güzel söyle

Hazinendir anadilin

Güzel öğren güzel anlat

Kimliğindir anadilin

 

Anadilim anadilim

Özüm sözüm anadilim

Şiirlerim türkülerim

Ağıtlarım anadilim

 

Kazım Birlik

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.