Özgür Özel’in MYK’sında kimlerin olması bekleniyor?

Özgür Özel’in MYK’sında kimlerin olması bekleniyor?

ABONE OL
23:09 - 06/11/2023 23:09
Özgür Özel’in MYK’sında kimlerin olması bekleniyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

CHP’yi Mart 2024’teki yerel seçimlere taşıyacak olan seçilmiş genel başkan Özgür Özel, birlikte çalışacağı Merkez Yürütme Kurulu’nu, gelecek Cumartesi günü yapılacak Parti Meclisi toplantısıyla belirleyecek.

CHP 38. Olağan Kurultayı’nın üç günlük maratonuyla birlikte yaklaşık 13 yıllık Kemal Kılıçdaroğlu liderliği sona erdi. Kılıçdaroğlu karşısında ikinci tur genel başkanlık seçimini kazanan Özel, CHP’nin 8’nci genel başkanı seçildi. Özel, Kurultay’ın ikinci aşamasında Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimleri itibariyle de parti yönetimine ağırlığını koymuş oldu.

Özgür Özel, kendi liderliğinde Türkiye’nin ana muhalefet partisi CHP’nin, iktidardaki AKP ve lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısında, Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkan olduğu bir önceki seçimde 11 büyükşehir belediye başkanlığının kazanıldığı başarıyı daha ileriye taşımayı hedeflediğini sık sık tekrarlıyor.

Gözler Merkez Yürütme Kurulu’nda kimlerin olacağına çevrildi

Şimdi Özgür Özel’in, 11 Kasım Cumartesi günü yapılacak ilk CHP PM toplantısı kapsamında belirlenecek yakın çalışma ekibinde, bir başka deyişle “A Takımı”nda kimlere yer vereceği merak konusu. Bu konuda Özel’in kurultay öncesindeki açıklamalarında açıkça belirttiği isimler ve bazı ipuçları vardı.

Özgür Özel, kurultay öncesinde örneğin CHP PM’sine genel başkan kontenjanı niteliğindeki Bilim, Kültür, Sanat Platformu’ndan (BKSP) taşıdığı isimler için genel başkan yardımcılığı öngördüğünü açıklamıştı. Özel’in BKSP’sinde aday gösterdiği isimler delegelerden epeyce destek oyu aldı.

Bu isimlerden biri Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin öğretim üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe. Özel, Karatepe’nin maliye politikalarından sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine getirileceğini söylemişti. “Barış için Akademisyenler” bildirisi imzacılarından uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. İlhan Uzgel’in ise dış politikadan sorumlu genel başkan yardımcısı olması bekleniyor. Karapete delegelerden 829 oy alırken, Uzgel de 784 oy aldı.

CHP’nin uzun yıllardır milli savunma ve ulusal güvenlik politikalarını ihmal ettiğini söyleyen Özel, bu alandaki boşluğu doldurmak üzere Balyoz Davası’nda hapsedilmiş Emekli Tuğamiral Yankı Bağcıoğlu’nu tercih etti. Bağcıoğlu, BKSP kapsamında ve PM’nin tümüyle de kıyaslandığında CHP delegelerinden 851 oy alarak, parti yönetimine girdi. Bağcıoğlu’nun, milli savunma ve güvenlik politikalarından sorumlu genel başkan yardımcısı olması bekleniyor.

Yine BKSP kapsamında PM’ye seçilen TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’nın önceki dönem başkanlarından Baran Bozoğlu’nun doğa haklarından sorumlu genel başkan yardımcılığına getirilmesi gündemde.

BKSP’deki İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen’in yakın geçmişte Kılıçdaroğlu’yla birlikte görev aldığı MYK’ya yeniden döneceği iddiası var.

BKSP’deki Galatasaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Volkan Demir, UNESCO Türkiye Milli Komite üyesi eğitimci Dr. Armağan Erdoğan ile Avukat Gülşah Deniz Atalar’a da görevlendirme yapılabileceği iddia ediliyor.

CHP PM’den hangi isimler Özel’in ilk MYK’sına getirilecek?

Özgür Özel’in, PM’deki isimlerden liderliği dönemindeki ilk MYK’sına “değişim ekibi” olarak ön plana çıkmış isimleri de alması öngörülüyor. Bu kapsamda Kılıçdaroğlu döneminde Mayıs seçimlerinde CHP Genel Sekreteri olan Selin Sayek Böke’nin bu sefer Özel döneminde CHP Parti Sözcüsü olacağı öne sürülüyor.

PM seçiminde en yüksek oyu olan Gökan Zeybek’in yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı olacağı ve hemen ardından ikinci sırada oy alan Özgür Karabat’ın hukuk işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı olacağı kulislerde konuşuluyor.

CHP Genel Sekreterliği içinse Suat Özçağdaş’ın adı geçiyor.

Adana Milletvekili, eczacı Burhanettin Bulut’un sağlık politikaları ve iletişimci Ali Haydar Fırat’ın medya ve sosyal medya planlama yönetimi için isimleri anılıyor.

Değişim ekibindeki isimler olarak İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, İzmir Milletvekili Murat Bakan’a MYK’da görev verilmesi bekleniyor.

İlk MYK’sında kendisine muhalefet edenlere yer verecek mi?

Özgür Özel’in kurultayda söz verdiği üzere CHP’nin birliğini sağlamak amacıyla PM’ye kendi anahtar listesinden seçilmemiş bazı isimlere de MYK’sında görev vereceği iddiası var.

Oğuz Kaan Salıcı’nın alternatif listesinden PM’ye seçilen Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın tarım politikalarından sorumlu genel başkan yardımcısı olabileceği öne sürülüyor.

Bağımsız aday olarak PM’ye seçilen Deniz Yavuzyılmaz’ın ise işçi-emek örgütlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı olabileceği iddia ediliyor.

“Aramızda kardeşlik ilişkisi var, bizi iktidara taşıyacak”

Bu arada seçilmiş genel başkan Özgür Özel, henüz genel merkez binasında çalışmalarını yürütmüyor. Ancak çalışma ofisinde ilk tebrik ziyaretçisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu. İmamoğlu’yla arasındaki ilişkiyle ilgili, Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın isimlerce iddia edildiği şekilde “emanetçi” ilişkisi olmadığını defalarca yalanlayan Özel, “Aramızda kardeşlik ilişkisi var, bizi iktidara taşıyacak” dedi.

TBMM’de yarın CHP Parti Grubu toplantısı yapılmayacağını ancak haftaya Salı günü kürsüde olacağını da açıklayan Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu’nun CHP 38. Olağan Kurultayı’nda süreci yürüten Divan Başkanlığı’ndaki yönetimini de övdü. Özel, “Geçirdiğimiz kurultay sürecinde elbette herkes bu göreve talip olmak ister ama teklif etseniz herkesin iki kere düşünüp vereceği bir karardır. Sonuçta da CHP tarihinde bir ilk yaşandı. Kurultayın gergin olabileceği, farklı zorlukların olabileceği biliniyordu. Ekrem başkan bu güvene layık olduğunu ve bu işi en iyi yapabilecek kişi olduğunu gösterdi. Çok zor bir kurultayı çok başarılı bir şekilde yönetti” ifadesini kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun gemi-liman benzetmesini de anımsatan Özel, “Sayın Genel Başkanımız kurultayda ‘partimizi güvenli bir limana ulaştıracağım’ demişti. Tam da öyle oldu. CHP’nin en güvenli limanı, en yetkili olan kurultayı idi. Büyük bir nezaket içinde, karşılıklı anlayış birliği içinde güzel başlayan kurultayımız güzel şekilde sonuçlandı. Ben şimdi buradan Ekrem başkanımı yolcu edeceğim ama hep konuşulan bir şey vardır, yıllardır, aylardır bıktığımız bir şey, ‘Ekrem başkan ile aramızda nasıl bir ilişki var?’. Buradan şunu ifade edeyim. Yukarıda kısa baş başa görüşmemizde de öyle bitirdik. Bizim aramızdaki ilişki kardeşlik ilişkisi, kardeşlik hukuku. Ama bu kardeşlik hukuku CHP’yi çok güzel yerlere taşıyacak, CHP’yi iktidara taşıyacak. Türkiye’yi güzel yerlere taşıyacak. İkinci yüzyılda kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e layık başarıları hep birlikte alacağız” diye konuştu.

Ekrem İmamoğlu ise, Kemal Kılıçdaroğlu’nu da ziyaret edeceğini belirterek, kurultay sürecine dair görüşlerini bugün Özel ile paylaştığını söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun “çekilme” tartışması video görüntüsü ile büyüdü

CHP Kurultayı’nın tamamlanmasına karşın genel başkanlık seçimi sürecinde ilk turda Özgür Özel’in arkasında oy aldığı gözlemlenen Kılıçdaroğlu’nun, ikinci tur seçim öncesinde yarıştan çekilmeyi ve Özel’i kurultay salonunda tebrik etmeyi planladığı iddia edildi.

Kulislere video görüntüsü gibi bilgilerle yansıyan iddialara göre; Kılıçdaroğlu, ikinci tur oylama öncesinde kurultay salonuna yeniden geldiğinde Özel’i salonda kutlamayı ve seçimi sonlandırmayı düşündüğünü yakın çalışma arkadaşlarına aktardı. Bu kapsamda protokol odasında tartışmalar yaşandı. Bu dakikalarda sıkça salona ve basın mensuplarına “Kılıçdaroğlu çekilecek, Özel ile birlikte salona gelecek” yönünde bilgiler geldi. Ancak tam tersine Kılıçdaroğlu, ikinci tur için de oy kullandı ve sonucu beklemeden salondan ayrıldı. Dolayısıyla Kılıçdaroğlu, kaybettiği açıklandığında Özel’i kurultay salonunda tebrik etmedi ve “Demokrasi ve Birlik” adıyla yapılan kurultayda parti örgütü temsilcisi delegelerine veda konuşması da yapmadı.

Protokol odasındaki tartışmalara ilişkin Bizim TV Genel Yayın Yönetmeni Şaban Sevinç’in paylaştığı video görüntüsünde ise, Kılıçdaroğlu’nun son dönemde tartışma yaratan danışmanlarından birisi olan İmambakır Üküş’ün “Hayır hayır hayır, izin vermiyorum çekilmenize…” diye bağırdığının görünmesi tepkilere yol açtı. Sevinç, bu görüntüyü paylaşırken, “İşte o olay… CHP Kurultayında ilk tur oylama sonrası Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylıktan çekilmesi tartışmaları ve Kemal beye yapılan ‘çekilemezsin’ baskıları…” şeklinde not yazdı.

İmambakır Üküş, aynı zamanda 28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ikinci turu öncesinde Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile Kılıçdaroğlu arasında imzalanan gizli protokolü bildiği açıklanan tek kişiydi.

Keza Özgür Özel de, kurultaydaki genel başkanlık adaylığı konuşmasında, Zafer Partisi’yle imzalanan protokolü anımsatarak, parti yönetiminden kimseye bilgi verilmezken bir danışmanın odada olmasını eleştirmişti.

Murat Karayalçın: Birlik mesajı devir teslim de verilecektir

Öte yandan, CHP siyasetinde SHP Genel Başkanlığı dönemi itibariyle eski genel başkanlardan birisi konumunda olan Murat Karayalçın, yeni döneme ilişkin VOA Türkçe’ye değerlendirmede bulundu.

Karayalçın, “Özgür Özel, çok beğendiğim deneyimli genç bir siyasetçimiz, çok başarılı bir yönetim sergileyeceğine içtenlikle inanıyorum. Deneyim eksikliğinden kaynaklanan bazı boşluklar söz konusu olursa bizlere yani 1 milyon 300 bin Cumhuriyet Halk Partililere düşen görev de yeni genel başkanımıza bütün gücümüzle destek vermek olmaktır. Özgür beyin genel başkan adaylığını açıkladığı tarihte kamuoyuna sunduğu tutum belgesi vardı. CHP Parti Tüzüğü’nün işleyişinde yüksek bir duyarlılık sergileyeceği ile ilişkin açıklamalar vardı. Örgütlere öncelik verecek olması da benim için çok önemli. Yani yetki paylaşımında genel merkezle örgütler arasında yeni bir paylaşım biçimini devreye sokacağına ilişkin işaretler, açıklamalar vardı. Bunların tümünü çok olumlu karşılıyorum” dedi.

Karayalçın, Kılıçdaroğlu’nun kurultayda seçimi kaybetmesiyle birlikte Özgür Özel’le birlikte salonu selamlamaması ve örgüte veda etmemesiyle ilgili eleştiriler konusunda ise, “Bu değerlendirmelerin büyük ölçüde partide bir birlikteliğin sağlanmasına dönük olduğunu biliyorum. Partide bir birliktelik havasının verilmesi amacıyla bunların ortaya konulduğunu biliyorum. Yani genel başkan seçimini kaybetmiş olmasıyla onurunu rencide edecek bir durum ortaya çıkmadı. Ama bunların tümü zaten bir devir teslim töreni yapılacak ve orada fazlasıyla (beklentiler) karşılanacaktır diye umuyorum. Yani orada birlik görüntüsü fazlasıyla olacaktır. Birlik mesajı fazlasıyla verilecektir. Bunun (kurultayda) olmaması Sayın Kılıçdaroğlu’nun takdiri, o konuda da bir değerlendirme yapmayı uygun görmem” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Özgür Özel’in MYK’sında kimlerin olması bekleniyor? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Özgür Özel’in MYK’sında kimlerin olması bekleniyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Özgür Özel’in MYK’sında kimlerin olması bekleniyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.