Özgür Özel’in CHP’nin başına geçmesi Diyarbakır’da nasıl yankı buldu?

Özgür Özel’in CHP’nin başına geçmesi Diyarbakır’da nasıl yankı buldu?

ABONE OL
23:08 - 06/11/2023 23:08
Özgür Özel’in CHP’nin başına geçmesi Diyarbakır’da nasıl yankı buldu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Özgür Özel’in CHP 38. Olağan Kurultayı’nda genel başkan seçilmesi Kürt seçmenleri heyecanlandırdı mı? VOA Türkçe bu soruyu Diyarbakır sokaklarında vatandaşlara sordu. Sorulara yanıt verenler “umutlu olmadıklarını” söylerken, siyaset bilimciler ise CHP’deki değişimin Kürt seçmende “beklentiye yol açtığı” görüşünü dile getirdi

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Halkların Demokratik Partisi Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na zımni destek vermişti. İlk turda seçilemeyen Kılıçdaroğlu’nun ikinci tur öncesi Zafer Partisi ile ittifak yapması Kürt seçmen arasında hayal kırıklığına yol açmıştı. İkinci turda da seçilemeyen Kılıçdaroğlu’nun Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’la gizli protokol yaptığının ortaya çıkması, Kürt seçmenlerin tepkisini çekmişti.

CHP’nin önceki yerel seçimde İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerini Kürt seçmenin desteğiyle kazanması nedeniyle Kürtlerin desteği CHP için önemli. Birçok kesim gibi Kürtlerin de gözü CHP kurultayındaydı. 21 yıl son Diyarbakır’dan milletvekili çıkaran CHP, Kürt seçmeni yeniden kazanabilecek mi?

Demirtaş’a selam kırgınlıkları giderir mi?

Özgür Özel adaylık sürecinde yaptığı açıklamada, seçilmesi halinde, kırgınlığın aşılabileceğini söylemişti. Peki bu soğukluk kolay aşılabilecek mi? VOA Türkçe bu sorunun yanıtını Diyarbakır sokaklarında aradı. VOA Türkçe’ye konuşan Diyarbakır’daki seçmenler Özel’in CHP genel başkanlığına seçilmesinden heyecan duymadıklarını söyledi. Seçmenler özellikle Özel’in eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Osman Kavala’ya selam göndermesine dikkat çekti. Sadece selam göndermenin yetmeyeceğini belirten seçmenler, zihniyetin değişmesi gerektiğini savundu. VOA Türkçe’nin sorularına yanıt verenlerden Mustafa Korkmaz Özel’e biraz zaman verilmesi gerektiğini söyledi.

Siyaset bilimci Vedat Koçal “Kürtler CHP’ye dönebilir”

Sokaktaki vatandaşlar böyle düşünse de Dicle Üniversitesi araştırma görevlisi siyaset bilimci Vedat Koçal, CHP’deki değişimin heyecan yaratmasa da beklentiye yol açtığı görüşünde. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Koçal, beklentisini üç nedene bağladı. Koçal gerekçelerini şöyle açıkladı: “Birincisi dünyanın küresel gündemi. İkincisi Türkiye’nin kendi iç siyasal gündemi ve üçüncüsü de Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgesel gündem. Bu perspektiften baktığımda küçük de olsa bir beklenti doğması için yeterli sebeplerin olduğunu düşünüyorum. Ben Kürt sivil toplumunun Türkiye’de, Türkiye siyasetine ilgi noktasında geriye dönüş yaşayacağını düşünüyorum. Kısmen o ilgisizlik biraz daha yüzünü Rojava meselelerini dönmektendi. Yine Türkiye’ye dönebileceğini düşünüyorum.”

CHP’nin içinde ‘Kürdofobi’ ekseni olduğunu savunan Koçal, 28 Mayıs sürecinde bunun, Zafer Partisi’yle ittifakla kendini gösterdiği söyledi. Özel’in CHP’nin sağa yanaşmasını eleştirdiğini hatırlatan Koçal, “CHP’nin tabanında bir sosyal demokrasi talebi olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda 28 Mayıs seçimlerine giden süreçte sağa yanaşma meselesinde en azından bir eleştiri getirildiğini gözlemliyorum Özgür Özel cenahında. İyi Parti ve diğer sağ kesimlerden gelebilecek oy potansiyelinin Kürtlerde aranabileceğini, Kürt oylarında aranabileceğini gözlemliyorum” dedi.

VOA tarafından geçilen Özgür Özel’in CHP’nin başına geçmesi Diyarbakır’da nasıl yankı buldu? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Özgür Özel’in CHP’nin başına geçmesi Diyarbakır’da nasıl yankı buldu? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Özgür Özel’in CHP’nin başına geçmesi Diyarbakır’da nasıl yankı buldu? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.