“Özgür Özel’in bize yaklaşımını tutarsız görüyoruz””

“Özgür Özel’in bize yaklaşımını tutarsız görüyoruz””

ABONE OL
15:59 - 29/02/2024 15:59
“Özgür Özel’in bize yaklaşımını tutarsız görüyoruz””
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde HDP’nin aday göstermesi gerektiğini söylediğini anımsatarak, şimdi ise Özel’in “DEM Parti, CHP’ye kaybettirmek çalışıyor” suçlamasını “tutarsız” bulduğunu söyledi.

Saruhan Oluç, aralarında VOA Türkçe’nin de bulunduğu bir grup parlamento muhabiriyle sohbetinde, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanlığı seçimi olmak üzere neden CHP’yle ülke genelinde işbirliği yapılmadığını değerlendirdi.

HDP’nin, Kemal Kılıçdaroğlu karşısına aday çıkarmayarak 14 Mayıs 2023’teki cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’ye destek verdiğini anımsatan Oluç, “Şimdi CHP Genel Başkanı olan Özgür Özel, o zaman grup başkan vekiliydi. ‘Keşke HDP kendi adayını çıkarsa’ demişti. Ama biz aday çıkarırsak, bir başarısızlık ortaya çıktığında bu başarısızlığı bize fatura edeceklerdi. Aynı sözü söyleyen Özgür Özel’in bugün çıkıp da ‘DEM Parti bize kaybettirmek için çalışıyor, aday gösteriyor’ demesi siyasi olarak bana tutarsız geliyor. Çünkü biz kimseye kaybettirmek için aday çıkarmıyoruz. Kendi adaylarımızla yarışmak doğal hakkımız. Henüz üzerinden bir yıl geçmemiş iken bu tutumu çelişkili görüyoruz” diye konuştu.

“İktidar diliyle bize saldırmak, muhalefete bir şey kazandırmaz”

Türkiye’nin batısında yaşayan Kürt seçmenlere de temsil seçeneği sunmak için, 2019’dan farklı olarak DEM Parti’nin aday çıkarmaya karar verdiğini belirten Oluç, “Başka bir açıdan bakalım. CHP, kazanma şansının hiç olmadığı Kürt coğrafyasında her yerde aday gösterdi, değil mi? Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Mardin, Van hepsini sayabiliriz. Peki biz şimdi ‘CHP bize kaybettirmek, AKP’ye kazandırmak için buralarda aday gösterdi’ desek doğru bir şey söylemiş olur muyuz? Olmayız değil mi? Dolayısıyla bu meseleleri serinkanlı değerlendirmek hayırlı olur diye düşünüyorum. İktidar diliyle bize saldırmak muhalefete kazandırmaz, iktidara kazandırır. İktidarın meşruiyetini arttırır. Dolayısıyla buna da dikkat etmek gerekir diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.

“AK Parti’yle siyasi görüşmeler yapılıyor olsa söyleriz; çekinmeyiz”

Kürt sorununu, seçim pazarlığı konusu, unsuru olarak asla görmeyeceklerini vurgulayan Oluç, DEM Parti’nin kazanacağı belediyeler ile ilgili AK Parti’den “kayyum atanmaması” talebinde bulunduğu iddiasının gerçekçi olmadığını söyledi.

AK Parti’nin, tek maddelik bir yasa değişikliğiyle belediyelere kayyum atanmasına engel olabileceğini belirten Oluç, “Söylenenler değil bu konuda icraata geçilmesi önemli. Ancak icraat inandırıcı olur. Bu yönde bir çaba, bir yasa teklifi var mı? Yok. O zaman hangi söze inanılır? Sizi bilmem ama biz gülüp geçiyoruz” dedi.

Oluç, “AK Parti ile bir siyasi görüşme yapılıyor olsa gizlemeyiz, söyleriz. Kimseden de çekinmeyiz. Biz ‘Kürt sorununda demokratik ve barışçı bir çözümün gerçekleştirmek için bunun yeri Ankara ve Meclis’tir’ dedik defalarca. İster iktidar olsun ister muhalefet olsun, bundan kaçınmayız. Bu konudaki kararlılığımız sürüyor” diye ekledi.

İktidar aktörleri ve medyasınca “danışıklı dövüş” iddiası

DEM Parti, İBB adayı olabileceğini söyleyen ancak partiyle konuştuktan sonra adaylıktan vaz geçtiğini açıklayan Başak Demirtaş yerine Meral Danış Beştaş ve eş başkan olarak Murap Çepni’yi aday göstermişti.

Bu süreçte, Edirne Cezaevi’nde tutuklu olan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la parti arasındaki görüşme trafiğini yürüten isimlerden olan Oluç, İstanbul için CHP’yle uzlaştıkları iddiasına da tepki gösterdi.

“İktidar aktörleri ve medyasının” İstanbul için CHP ile Dem Parti arasında “danışıklı dövüş” olduğunu iddia ettiğini belirten Oluç, “Danışıklı dövüş için Meral Danış Beştaş’ı aday gösterir miyiz? Danışıklı dövüş lafı, Meral Hanım’a, partimize de ayıp, büyük haksızlık. ‘Aday çıkarmak yanlıştır’ diye karar vermiş olsaydık, aday çıkarmaz, bunu da savunurduk. En iyi sonucu almak için mücadele ediyoruz. Mesele İmamoğlu’na kaybettirmek de değil. Biz kendimiz için en iyi sonucu almak için uğraşıyoruz. Kimseye kaybettirmek gibi bir derdimiz yok. Derdimiz en iyi sonucu elde ederek buradan kazançlı çıkmak” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kesin aday listesini açıklaması öncesinde DEM Parti’nin bazı yerlerde CHP lehine adaylarını geri çekeceği iddiasını da reddeden Oluç, “Herhangi bir yerde aday geri çekilmesi söz konusu değil. Net olarak söyleyebilirim” yanıtını verdi.

İzmir’de CHP’ye Tunç Soyer dayatması iddiası: “Soyer seçmenimiz ile bağ kurdu”

Saruhan Oluç, DEM Parti’nin İzmir’de Tunç Soyer’in devam etmesini talep ettiği ve bunun CHP’lilerce “dayatma” olarak yorumlandığı iddialarını da değerlendirdi.

Oluç, “Biz kimseye aday dayatmadık. Belediye hizmetleri önemlidir ama tek başına önemli değildir. Tunç Soyer, gerçekten bizim seçmenimizin vicdanına ve duygularına hitap eden çok önemli bir şey yaptı: [Ailesi HDP çalışanı olan] Deniz Poyraz il binamızda katledildiği zaman bir yurttaş cenazeye gitti, taziyeye katıldı, halkla birlikte yürüdü. Yani Belediye Başkanı sıfatıyla korumalarıyla falan değil, vatandaş olarak. Bu gerçekten İzmir’de yaşayan seçmenimizde müthiş bir duygu yarattı. İnsanlar saygı duydu, önemsedi. O yüzden tekrar aday olsaydı, bizim seçmenimiz, bize sormadan Tunç Soyer’e oy verirdi” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen “Özgür Özel’in bize yaklaşımını tutarsız görüyoruz”” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Özgür Özel’in bize yaklaşımını tutarsız görüyoruz”” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Özgür Özel’in bize yaklaşımını tutarsız görüyoruz”” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.