Özel’den İzmir’de CHP’li belediyelere “Atatürk ve Cumhuriyet için” sahip çıkma çağrısı

Özel’den İzmir’de CHP’li belediyelere “Atatürk ve Cumhuriyet için” sahip çıkma çağrısı

ABONE OL
22:01 - 15/02/2024 22:01
Özel’den İzmir’de CHP’li belediyelere “Atatürk ve Cumhuriyet için” sahip çıkma çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarını Karşıyaka Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenen törenle tanıttı.

Yeniden aday gösterilmeyen mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer törene katılmadı. Soyer, CHP’de aday belirleme sürecini, kurultayda eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na verdiği destek üzerinden “siyasi ödüllendirme ve cezalandırma” olarak eleştirmişti. CHP lideri Özel, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay’ı kurultay sürecinde kendisine verdiği destek için teşekkür ederek sahneye çağırdı.

Aday tanıtımının hemen öncesindeyse, uzun süredir “ithal aday” tartışmalarının yaşandığı Karaburun’da aday değişikliğine gidilerek mevcut belediye başkanı İlkay Girgin Erdoğan ile yola devam kararı alındı.

“Ankara’da bir ittifak kuramadık ama ben Türkiye ittifakına güveniyorum”

Özel, yaptığı konuşmada, diğer siyasi parti seçmenlerinden “Atatürk’e ve cumhuriyete sahip çıkılması” için CHP’li adaylara destek istedi.

CHP’de aday belirleme süreciyle ilgili yapılan eleştirilereyse, “genç ve kadın devrimi yaptıklarını” söyleyerek yanıt verdi.

CHP’nin 2019 yerel seçiminde kazandığı belediyelerin AK Parti’ye kaybedilmemesi için diğer siyasi parti seçmenlerine CHP adaylarına oy vererek “taban ittifakı” kurmaları çağrısı yapan Özel, CHP’nin çabasına rağmen diğer partilerin ittifaka yanaşmadığını söyledi.

Özel, “Biz bugün sadece CHP’lilerden oy istemiyoruz. Herkes bu seçimde şuna bakıyor, Erdoğan iktidarını perçinleyecek mi yoksa Atatürkçü, cumhuriyetçi, cumhuriyetin değerlerine saygılı, kurucu kadrolara husumet değil hayranlık duyan kadrolar 2019’da kazandığımız 11 büyükşehir belediyesine ve devamındaki belediyelere hakim olup bir denge sağlanacak, geleceğe umutla bakılacak mı?” diye sordu.

“2019’da o 11 büyükşehri adaylar ya da partiler kazanmadı, cumhuriyetin kıymetini bilen seçmen kazandı. O seçmen değişmedi duruyor” diyen Özel, “Ankara’da bir ittifak kuramadık ama ben Türkiye ittifakına güveniyorum” dedi.

Mevcut başkanların fotoğrafları sahneye yansıtıldı

Yerel seçimlerde aday belirleme yönteminin tartışmalara yol açtığı CHP’de, Özel’in konuşması sırasında mevcut belediye başkanlarının da fotoğraflarının sahneye yansıtılması salondan alkış aldı. Özellikle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e salondan yoğun alkış gelmesi dikkat çekti.

Görevdeki başkanlara teşekkür eden Özel, “Biz burada kötünün yerine iyiyi getiremeye gelmedik. Biz burada namuslu, dürüstçe çalışan, bütün engellere rağmen görevini yapan arkadaşlarımızla bir büyük devrimi, kadın ve gençlik devrimini yapmaya, İzmir’in bizden beklediği dinamizmi getirmeye, yarınların yöneticilerini bugünden İzmir’e tanıştırmaya, İzmir’i ayağa kaldıracak, bir dünya kenti yapacak dinamik kadroların bayrak devir teslimine geldik” diye konuştu.

“Bundan sonra CHP’yi kimse küçük iktidar alanlarının partisi görmesin”

İzmir’de CHP’li kadın aday sayısına dikkat çeken Özel, “Birileri 18 bakan ilan edip de kadınlara sadece inatla Aile Bakanlığı’nı verirken, yani ‘senin yerin evindir, işin ailendir, bakan dahi olsan sadece aile bakanı olabilirsin, onun dışında ekonomiden, dış politikadan, kültür sanattan, milli eğitimden kadınlar anlamaz’ deyip erkeklere bu işi emanet ederken, biz Atatürk’ün kentinde bugüne kadar Cumhuriyet tarihi boyunca 6 kadın belediye başkanımız varken, bugün hepsi de seçilecek yerden 9 cumhuriyet kadınıyla karşınızdayız” dedi.

CHP’de genç yaşta aday gösterilen isimlere yönelik itirazlara yanıt veren Özel, 32 yaşındaki Hüseyin Can Güner’in Ankara’nın Çankaya ilçesine aday gösterilmesiyle ilgili eleştirilere de değindi.

“Bir akıl çıkıyor, ‘bu yaşta belediye mi yönetebilir’ diyor. 35 yaşında Deniz Baykal Türkiye’nin hazinesini yönettiyse, 38 yaşında Bülent Ecevit bakanlık yaptıysa, 40 yaşında bu memleketi yönettiyse, birbirinden genç, dinamik, en az bir yabancı dil bilen, eğitimleriyle, kültürleriyle örnek bu gençlerin yapacağı devrim, İzmir’i devleştirecek, Türkiye’yi de şaha kaldıracak” diyen Özel, “Bundan sonraki süreçte CHP’yi kimse küçük iktidar alanlarının partisi görmesin” diye konuştu.

“Anketler 30’da 30’u müjdeliyor”

İzmir’de CHP’li adayların yaş ortalamasının 45 olduğunu vurgulayan Özel,kentte yaptıkları anket çalışmasının sonucuna göre kentteki 30 ilçenin tamamında seçimi kazanmaya yakın olduklarını savunan CHP lideri, “Anketlerin sonucunda gördük ki aldığımız yol, adayların gördüğü kabul, sahadaki yarattıkları heyecan, önümüzdeki süreç için bugün bir hayal olan görülen 30’da 30’u müjdeliyor. Hiçbir belediyemiz kaybedilme noktasında değil. Kiminde çok açık öndeyiz, örneğin Karşıyaka’da. Kiminde açık farkla öndeyiz, pek çoğunda garantili farkla öndeyiz. Ama 4-5 ilçede de ciddi şekilde yarışıyoruz. Birkaç puan ya önde ya da gerideyiz. CHP şimdiden 24-25’i gördü, inanırsanız, çalışırsanız İzmir’de 30’da 30 yapacağız. Buna inanın, buna güvenin” ifadelerini kullandı.

Özel’in konuşması sırasında CHP’nin yerel seçim şarkısının da yer aldığı kampanya filmi ilk defa izletildi.

“Artık anlamaları lazım ki İzmir’i hiçbir zaman alamayacaklar”

CHP liderinin konuşmasının ardından söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, 30 ilçenin tamamında seçimi kazanmayı hedeflediklerini söyledi.

Tugay, “İzmir, nefret dilinden, parmak sallayan siyasetten her zaman uzak durmuştur. Şunu kimse unutmasın, İzmir’i siyasi dillerinde küçümseyen, ayrıştıran, bölen, öfkeli dile İzmirli’nin tertemiz oyları gitmez. İzmirliler, kendilerine şirin gözükmek için kılıktan kılığa girmeye çalışanları da çok kolay tanır. Özünde rant ve yağma olan, gerçekçi olmayan projelerle insanlarımızın ağzına bir parça bal çalmaya çalışanlara da gerekli cevabı her zaman vermiştir, yine verir. Artık anlamaları lazım ki İzmir’i hiçbir zaman alamayacaklar” dedi.

Tugay’ın bu sözleri üzerine salondaki partililer “İzmir bizimdir bizim kalacak” sloganı attı.

“İthal aday” tartışması yaşanan ilçeler

CHP’de İzmir adaylarının belirlenmesinde uzun süre belirsizlik yaşanmasının ardından büyükşehir ve ilçe belediye başkan adayları 29 Ocak’ta duyurulmuştu. Karabağlar, Karaburun, Çeşme ve Güzelbahçe’de aday gösterilen isimlerin başka ilçelerden aday adaylığı başvurusunda bulunması nedeniyle CHP’liler İzmir’de bazı ilçe adaylarına “ithal aday” söylemiyle karşı çıkmıştı.

Partinin aday belirleme gündemiyle son yaptığı toplantıda, “ithal aday” tartışmalarının en yoğun yaşandığı Karaburun adayının da yeniden değerlendirileceği iddia edilmiş fakat CHP’den bu iddiaya yalanlama gelmişti. Aday tanıtım toplantısının hemen öncesindeyse, Karaburun’da aday gösterilen isimde değişikliğe gidildi.

Gelinen aşamada, CHP İzmir’de 30 ilçeden 26’sında yeni adaylar belirlerken, Karaburun, Selçuk, Seferihisar ve Dikili’de mevcut belediye başkanlarıyla yola devam ediyor.

Adaylar parti teşkilatı kökenli

CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, İzmir siyasetinde basamakları hızlı tırmanan bir isim. Asıl mesleği plastik cerrahlığı olan Tugay, 2010 yılında CHP’ye üye oldu. 2015 yılında Genel Merkez atamasıyla CHP İlçe Yönetim Kurulu’nda görev alan Tugay, 2019’daki yerel seçimlerde Karşıyaka Belediye Başkanlığı’na aday gösterilerek seçimleri kazandı.

İzmir’de aday gösterilenlerin birçoğu partinin il ve ilçe yönetimlerinde görev alan ya da partiden belediye meclis üyeliği yapan isimler. En genç yaştaki aday, futbol antrenörü Mustafa Denizli’nin kızı 31 yaşındaki Çeşme adayı Lal Denizli. Aday listesinde iş insanından doktora, mimardan esnafa, muhtardan turizmciye çeşitli mesleklerden kişiler var. Güzelbahçe ve Kemalpaşa adaylarıysa, ilçelerinde mevcut belediye başkan yardımcılığı görevini yürütmesiyle dikkat çekiyor.

İzmir’de CHP’li adaylar arasında diğer siyasi parti kökenli isimler de bulunuyor. Bergama’da aday gösterilen İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesi eski başhekimi Prof. Dr. Tanju Çelik, 2015’teki seçimlerde AK Parti’den milletvekili aday adayı olmuş, son genel seçimlerdeyse CHP’ye geçerek milletvekilliğine başvurmuştu. Bu kez Bergama’da belediye başkan adaylığı için şansını deneyen Çelik, CHP’nin adayı olmayı başardı.

CHP’nin İzmir’de oy depolarından olan Karşıyaka’da aday gösterilen Yıldız İşçimenler Ünsal ise 2018’de İYİ Parti’nin 5’inci sıra milletvekili adayı olmuş ancak seçilememişti.

İzmir’de 2019’daki son yerel seçimlerde CHP, Büyükşehir’in yanı sıra 30 ilçenin 25’inde belediye başkanlığını kazandı. Bergama, Kınık, Bayındır ve Kiraz ilçelerinde AK Partili adaylar seçimi kazanırken, Tire’deyse İYİ Parti’yle işbirliği çerçevesinde CHP seçime kendi adayıyla girmedi.

VOA tarafından geçilen Özel’den İzmir’de CHP’li belediyelere “Atatürk ve Cumhuriyet için” sahip çıkma çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Özel’den İzmir’de CHP’li belediyelere “Atatürk ve Cumhuriyet için” sahip çıkma çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Özel’den İzmir’de CHP’li belediyelere “Atatürk ve Cumhuriyet için” sahip çıkma çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.